Het is alweer tijd voor de derde blog rond het thema herfst dit jaar. Ik blijf erbij dat dit het meest veelzijdige thema is en in elk geval mijn absolute favoriet. Vorige week kon je al lezen welke creatieve opdrachten wij met onze kleuters deden en vandaag laat ik je graag wat vouwwerk van de afgelopen weken en jaren zien. Lekker veel inspiratie om te vouwen bij het thema herfst!
Rechte vouw – de spin
De eerste vouw in de leerlijn vouwen is de rechte vouw. Dit lijkt heel simpel, maar ook hiermee kun je al verrassend leuke creaties maken. Uit het Grote Vouwboek van Vouwjuf Janet komen deze vrolijke spinnen die ik vorig jaar met een aantal leerlingen maakte. Dit is een fijn werkje om te doen aan de instructietafel en met groep 2 kun je proberen om ze zelf het stappenplan uit het boek te laten volgen.
Stap 2 – De schuine vouw
Alhoewel we uiteindelijk prima weer hadden begon deze herfst nogal nat. Perfect om aandacht te besteden aan het weer en hierbij ook een gezellig knutselwerkje te maken. Onze thema ging dan ook van start met het maken van vrolijke paraplu’s:
Na de rechte vouw staand en de rechte vouw liggend is het volgens de leerlijn tijd voor de schuine vouw. De kleuters van groep 1 mochten hun paraplu dan ook met deze vouw maken. Ik koos er dit keer voor om de stok van de paraplu uit te laten knippen door mijn stagiaire, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor prikken of zelf uitknippen .
Voor wat extra oefening werden er regendruppels gescheurd en bij de paraplu’s geplakt.
Met groep 2 ging ik voor het vouwen van vliegers en alhoewel dit echt wel even oefenen was hadden de kinderen het al snel door en maakten zij zonder al teveel hulp allemaal een mooie paraplu. De stok knipten ze zelf uit.
Op een grote paddenstoel
Met een combinatie van de rechte en de schuine vouw maak je deze vrolijke paddenstoelen. De stippen kunnen erop worden geplakt met plakfiguren of bijvoorbeeld gestempeld met verf en een kurk. Weer een fijn werkje voor groep 1!
Tip: Geen idee wat jullie op de Pabo geleerd hebben over vouwen, maar bij mij was dat bijzonder weinig (lees: niks). Van een van mijn mentoren, een oud KLOS student, leerde ik dat het voor de schuine vouw belangrijk is om het kind het vouwblad neer te laten leggen als een ruit. Dus met de punt wijzend naar de buik.
Ook een fijne tip: lijm alleen op de randjes! Klink heel logisch, maar in de praktijk blijkt het nog een hele kunst. 😉
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat je met net zoveel plezier zult vouwen bij het thema herfst én andere thema’s als ik!
Lees ook: Vouwen – tips voor thuis