Vakantie in Coronatijd – ga op avontuur in en om het huis

De meivakantie staat voor de deur. Het belooft voor ons allemaal een hele andere vakantie te worden dan we gewend zijn. Vakantie in Coronatijd betekent vooral heel veel thuis zijn en jezelf daar zien te vermaken. Vandaag geef ik je graag wat leuke en originele ideeën waarmee je de vakantie in een handomdraai omtovert tot een grote ontdekkingsreis. Want ook in en om je eigen huis valt met een beetje creativiteit genoeg te beleven.

Op avontuur met je eigen blotenvoetenpad

Wat is er voor kinderen fijner dan heerlijk op blote voeten lekker rond te kunnen struinen en op ontdekking te gaan met hun zintuigen? Op diverse plaatsen in Nederland kun je leuke blotenvoetenpaden vinden, maar die zijn vanwege het Coronavirus helaas nog niet te bezoeken. Gelukkig maak je met wat eenvoudige middelen heel gemakkelijk zelf een blotenvoetenpad in je eigen huis of tuin.

Wat heb je nodig?

Wat plastic bakken en natuurlijk materialen om de bakken mee te vullen. Denk er hierbij goed aan of je binnen of buiten wilt spelen.

Materialen waarmee je jouw blotevoetenpad vorm kunt geven zijn bijvoorbeeld: zand – water – schelpen – houtsnippers – gras – rijst – kiezels – modder – grind – mos – bladeren – veertjes – scheerschuim. Eigenlijk kun je van alles verzinnen, zolang je er natuurlijk rekening mee houdt dat kinderen zich niet kunnen bezeren.

Hoe ga je te werk?

Vul de bakken met de door jullie gekozen materialen en zet ze ergens mooi op een rij. Of maak er een leuk kronkelpad van. Je kindje kan nu op avontuur over jullie eigen blotevoetenpad. Let erop dat je direct van de ene in de andere bak kunt stappen en houd eventueel iets bij de hand om de voeten na afloop mee schoon te maken.

Tip: denk na over de volgorde van de materialen want met scheerschuim aan je voeten door een bak gras lopen geeft waarschijnlijk een beetje teveel rommel 😉 .

Nog meer blotevoeten-pret

Nu jullie toch al heerlijk op blote voeten zijn kun je meteen door met verf. Verven met je voeten is vooral voor jonge kinderen heel interesaant en erg leuk. Deze activiteit kun je natuurlijk ook het best buiten doen want ook dit geeft rommel. Hou weer een bak water en een handdoek bij de hand om de voetjes snel schoon te kunnen maken.

Wat heb je nodig?

En groot vel papier ( je kunt eventueel ook behangpapier nemen) vinger- of plakaatverf.

Hoe ga je te werk?

Deze activiteit mag lekker rommelig en speels. Je kunt de voetjes van je kind verven en je kind afdrukken laten maken op het papier, maar je kunt ook gewoon wat klodders verf op het papier spuiten en je kind vervolgens vrij laten spelen en ontdekken. Het kan even wennen zijn, maar kinderen zijn hier vaak snel doorheen en vinden dit soort activiteiten erg leuk, vooral omdat het natuurlijk iets is dat je niet vaak doet.

Vakantie in Coronatijd – binnen spelen

Ook binnen kun je met je zintuigen van alles doen en ontdekken. Voor hele jonge kinderen is het maken van een voelmuur een leuk idee.

Wat heb je nodig?

Een heleboel (nagenoeg) kosteloos materiaal in zoveel mogelijk verschillende texturen zoals: sponsjes, veertjes, pompoms, ijsstokjes, bierdopjes, watjes en allerlei verschillende lapjes stof. Je kunt ook sommige materialen van het blotevoetenpad gebruiken.

Aan de slag

Lijm alle materialen goed vast op een grote plaat. Controleer ook zeker even of alles vast blijft zitten want jonge kinderen willen natuurlijk nog weleens wat in hun mond stoppen.

Daarna kan je kindje vrij met de voelmuur experimenteren. Voor kleuters kun je ook vragen stellen als: wat voelt hard? Wat voelt zacht? Of laat je harde en zachte materialen aanwijzen.

Tip: voor zowel de voelmuur als het blotevoetenpad kun je kurken onderzetters gebruiken. Hierop kun je dan verschillende materialen lijmen en de kurk zelf kan natuurlijk ook als ondergrond dienen om te voelen.

Fijne vakantie!

En zo wordt je vakantie vrijwel kosteloos ontzettend leuk en leerzaam! Met al deze activiteiten stimuleer je de zintuigelijke en motorische ontwikkeling van je kind en hebben jullie samen enorm veel plezier. Fijne vakantie!

Lees ook: ontdekkend leren met jonge kinderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *