Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: woordenschatkleurplaten. Kleurplaten met daarop een heleboel begrippen binnen een bepaald thema. Ik vind ze persoonlijk ontzettend leuk om in te zetten bij zowel de kleuters als in groep 3 en maakte daarom een vrolijke kleurplaat bij ‘Op zoek naar mama’. Maar hoe zet je een woordenschatkleurplaat in? In deze blog geef ik je handige tips bij de woordenschatkleurplaat.
Woordenschatkleurplaat – Wat is het?
Zoals ik al zei is een woordenschatkleurplaat een kleurplaat met daarop afbeeldingen van een heleboel begrippen binnen een bepaald thema. Je kunt ze maken (en online vinden) in de meeste uiteenlopende thema’s. Een leuk extraatje is dat de begrippen er niet alleen als afbeelding op staan, maar dat ze ook zijn uitgeschreven mét daarbij het bijbehorende lidwoord. Zo kan een simpele kleurplaat ineens een rijke taak worden waar kinderen heel veel van leren.
Tips bij de woordenschatkleurplaat
Nu kun je een dergelijke kleurplaat natuurlijk uitdelen en zeggen ‘veel succes’, maar dan ga je aan het doel van de woordenschatkleurplaat voorbij. Kleuren is niet per definitie een activiteit waarmee je veel taal uitlokt, maar deze kleurplaten bieden nu juist daar veel aanknopingspunten voor. Maak daar dus zeker gebruik van!
Tips voor groep 1-2
Kleuters kunnen over het algemeen nog niet lezen dus zij kunnen nog niet zelfstandig aan de slag met de geschreven begrippen op de plaat. Toch is het ook voor hen al heel zinvol om de woorden te zien. Zo leren ze dat je door middel van letters dingen weer kunt geven en duidelijk kunt maken.
De kleurplaat die ik maakte bij Op zoek naar mama kan natuurlijk perfect worden ingezet na het voorlezen van het boek. Zo kun je fijn nog eens napraten en de kinderen vragen welke begrippen zij herkennen vanuit het verhaal. Zo kun je meteen controleren wat de kinderen van het verhaal onthouden hebben. Maar ook tijdens het lezen kan de plaat heel goed worden ingezet. Doe dit niet bij een eerste kennismaking met het boek, maar bij een tweede of derde keer voorlezen, eventueel in een klein groepje, kan de kleurplaat prima als luisteropdracht worden gebruikt.
Geef de kinderen de opdracht om, wanneer zij tijdens het lezen een woord horen dat op de kleurplaat staat dit plaatje in te kleuren. Dergelijke luisteropdrachten zorgen over het algemeen direct voor alertheid en een hoge betrokkenheid. Geef kinderen even de tijd om te kleuren, maar niet te lang want dan raken ze de draad van het verhaal kwijt. Wat ook kan is dat de kinderen een cirkel zetten om het woord dat ze horen en na afloop de plaatjes nog mogen kleuren. Op die manier kun je sneller door het verhaal heen.
Een andere manier op de woordenschatkleurplaat in te zetten is door steeds een opdracht te geven die de kinderen moeten uitvoeren. ‘Kleur de sjaal blauw’, ‘Kleur de muts van de sneeuwpop groen’ et cetera. Ook hier wordt de luistervaardigheid weer gestimuleerd en wordt kleuren ineens een mooie uitdaging.
Tips bij de woordenschatkleurplaat voor groep 3
Ook in groep 3 kunnen bovenstaande opdrachten nog worden ingezet met daarbij als leuk extraatje dat deze kinderen zelfstandig kunnen lezen en zo zelf de woorden kunnen oefenen. Natuurlijk staan er moeilijkere woorden tussen zoals in geval van mijn kleurplaat ’thermometer’ en ‘pinguïn’, maar door deze samen te lezen maken kinderen kennis met nieuwe moeilijkheden en leren zij hiervan. Natuurlijk hoeven ze dit nog niet te onthouden en zelf te kunnen, maar het is altijd goed om ze ermee te confronteren.
Als de leerlingen de woorden kunnen lezen, kunnen zij ook elkaar opdrachten geven. Ze kunnen om beurten een opdracht geven en deze beide uitvoeren. Laat ze iets tussen hen in plaatsen op tafel zodat ze niet bij elkaar kunnen kijken en na afloop controleren of beide platen er hetzelfde uitzien. Want ook in groep 3 is het oefenen van de luistervaardigheid nog van groot belang!
Aan de slag!
Ik hoop dat je net zo enthousiast bent over de woordenschatkleurplaat als ik. Natuurlijk ben je welkom om de kleurplaat bij Op zoek naar mama te downloaden, maar er zijn online nog veel meer mooie platen te vinden. Kijk ook zeker eens bij liefsbysanne. Sanne maakt geweldig leuke vrolijke kleurplaten die ze gratis ter beschikking stelt. Echt een aanrader!
Lees ook: Het woordveld als thema opening.