Thuis leren – creatieve buitenactiviteiten voor jonge kinderen

Met dit heerlijke weer willen we niets liever dan naar buiten, genieten van de zon. Zeker na alweer drie weken veel binnen zitten en niet kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes hebben kinderen behoefte aan beweging en een andere omgeving. Vandaag zet ik daarom een aantal leuke en creatieve activiteiten voor je op een rij waarmee thuis leren een feestje wordt. En alle activiteiten zijn heel envoudig uit te voeren met materialen die je veelal in huis hebt.

Thuis leren – spelen met schaduw

Als de zon schijnt kun je tal van geweldig leuke activiteiten doen waarbij je gebruikt maakt van de zon en het licht. Een van deze activiteiten deed ik een tijd geleden met de peuters van de peuterschool waar ik toen werkte. Ons thema was ‘ik en mijn familie’ en in het kader hiervan tekenden de kinderen zichzelf.

Wat heb je nodig?

Groot vel papier – potlood/stift – stiften/verf/stickers et cetera voor de versiering – schaar

Wat zie je?

Voor deze activiteit maak je gebruik van het effect van schaduw. Het is leuk om hier eerst met je kind over te praten en samen te bekijken wat er gebeurt wanneer je in de zon gaat staan. Wat zie je dan? Hoe komt die schaduw daar? En wat gebeurt er als je draait? Beweegt je schaduw mee? Schaduw blijft een ontzettend leuk en interessant onderwerp voor jonge kinderen om te ontdekken.

thuis leren - spelen met schaduw

Tekenen maar

Nu jullie je eigen schaduw uitgebreid ontdekt hebben is het tijd om een mooie tekening te maken. Laat je kind plaatsnemen aan de rand van het tekenvel en bekijk samen wat je ziet. Maak nu met een potlood of stift de omtrek van de schaduw van je kind en laat je kind daarna achteruit stappen. Kijk: nu staat hij of zij daar zomaar op het papier!

Laat je kind nu zichzelf mooi versieren. Hoe meer vrijheid je hiebrij geeft hoe meer ruimte er is voor creativiteit.

Tip: voor oudere kinderen kun je de opdracht om zichzelf zo echt mogelijk in te kleuren. Dus met een gezicht, haren en de kleding die ze aan hebben. Een mooie activiteit voor het thema Mijn lichaam, maar hoe dan ook heel leerzaam en creatief.

Thuis leren in de lente – creatief met water

Creatief met water? Jazeker! Ook met water kun je hele leuke dingen doen. Het kost bijna niets, is ontzettend eenvoudig en je kindje kan bij echt warm weer meteen even fijn afkoelen. Zo wordt thuis leren een feestje!

Wat heb je nodig?

kwasten en sponzen – een bak water

Lekker kliederen

Met bovenstaande materialen kun je meteen aan de slag. Geef je kind een bak water, wat kwasten van verschillende dikte en een spons. Extra leuk is het om figuursponzen te gebruiken. Hiermee kan je kindje eenvoudig mooie sjablonen stempelen.

thuis leren - verven met water

Bij schminckspecialist.nl vond ik een hele mooie set sponsjes met allerlei vormen en groottes:

coronacrisis thuisonderwijs - creatieve buitenactiviteiten
stempelen met water en sponsjes

En bij Hema vond ik hele leuke hartjes. Eigenlijk bedoeld voor make-up, maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit. Dit setje kost nu maar 2,-!

coronacrisis thuisonderwijs - stempelen met water

Met het water, de kwasten en de sponjes kan je kind buiten op de tegels prachtige kunstwerken maken. Bijkomend voordeel: je kind wordt niet vies, hooguit een beetje nat en dat droogt zo weer op.

Deze activiteit is heel goed voor het stimuleren van de creativiteit van je kind en dankzij de originaliteit vooral gewoon heel erg leuk. Tekenen, maar dan anders.

Thuis leren – tip voor kleine kunstenaars

Een idee dat wij deze week voor het eerst probeerden is het verven met stoepverf. Stoepkrijt kennen de kinderen inmiddels wel en daar is de lol vaak snel vanaf, maar ik denk dat ze het onwijs leuk gaan vinden om buiten los te mogen met verf.

Je kunt de verf kant-en-klaar kopen (zie ook de links onder dit artikel), maar je kan ook eenvoudig zelf stoepverf maken. Het enige dat je nodig hebt is fijngeraspt stoepkrijt en water. Voeg niet teveel water ineens toe want dan wordt je verf te dun. Eem beetje uitproberen dus wat het beste werkt en ook dan kan je kind zich weer helemaal uitleven in het maken van vrolijke stoep- en muurkunst.

Alle kinderen naar buiten

Ik hoop dat ik je met deze tips weer een beetje op weg heb kunnen helpen. In elk geval hoop ik dat je de mogelijkheid hebt om met je kind heerlijk naar buiten te gaan. Leren is belangrijk, maar jonge kinderen leren vooral door spel en hun welbevinden staat op dit moment voorop. Maak dus samen vooral veel plezier en mooie herinneringen.

Lees ook: bewegend rekenen – tips voor thuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *