Spelen en ontdekken met een miniwereld

Wie mij volgt heeft het wellicht al voorbij zien komen in het activiteitenpakket bij Kamperen met Fien en Milo: de ‘mini-wereld’ oftewel ‘small world’. Wat het is en waarom ik ervoor koos om deze activiteit uit te werken vertel ik je in dit artikel. Lees je mee?

Rijke leerervaring

Een miniwereld -of zoals we hem vaak tegen komen ‘Small world’-  is een nagebootste scène uit het dagelijks leven. Kinderen kunnen met deze scène gebeurtenissen en situaties uit hun leefwereld naspelen. Een prachtige ervaring die hen helpt grip te krijgen op de wereld om hen heen.

Bouwen aan de woordenschat

In hun spel gebruiken kinderen constant taal. Ze benoemen de voorwerpen die ze zien en de situaties die de personages meemaken. Dit is een prachtige oefening voor hun actieve woordenschat: kinderen leren woorden die ze al kennen uit het dagelijks leven toe te passen in een andere situatie.

Betekenisvol thema

Een miniwereld heeft vrijwel altijd een bepaald thema. In mijn geval was dit het thema van het boek: Kamperen. In de aanloop naar de zomervakantie is dit een onderwerp dat leeft. Veel kinderen gaan met vakantie en een groot deel van hen gaat ook daadwerkelijk kamperen. Maar ook voor wie thuisblijft of vakantie viert in een huisje of hotel kan een mini-camping erg leuk en interessant zijn. Het fijne is ook dat je zo creatief kunt zijn bij het creëren van de scène als je zelf wil. Pas je miniwereld zo aan dat hij aansluit bij de belevingswereld van jouw kind of groep en je zult zien dat er prachtig betekenisvol spel ontstaat.

Creatieve vrijheid

Maak je een miniwereld naar aanleiding van een boek dan is het natuurlijk prachtig als je dichtbij het verhaal kunt blijven en attributen hebt die erbij passen. Toch is dit zeker niet noodzakelijk. Want door het thema juist wat breder te nemen en het verhaal te laten dienen als een eerste kennismaking met het thema biedt je kinderen de mogelijkheid om te spelen vanuit eigen ervaring en hun fantasie te gebruiken. Niets zo goed voor het ontwikkelen van de creativiteit als de vrijheid om je eigen spel vorm te geven!

Rijk in al zijn eenvoud

Nu denk je misschien: poeh, hoe gat ik dit aanpakken? Waar haal ik de spullen vandaan? Wees gerust: het inrichten van een uitnodigende scène is verrassend eenvoudig én goedkoop. Wat heb je zoal nodig voor het maken van je eigen miniwereld?

  • Een grote bak, bijvoorbeeld een zand- of watertafel of een teil. Deze vul je met materiaal dat bij je thema past zoals zand, houtsnippers, wat water of een andere mooie ondergrond. Een andere mogelijkheid is om je wereld buiten te plaatsen op het gras of in de zandbak.
  • Heel veel mini-attributen. Voor mijn camping gebruikte ik een mini-zandbaksetje, een klein pingpong setje, taartdecoratie (de vlaggetjes) en zelfs eenvoudig karton voor de tent.

Wat je niet in huis hebt koop je heel eenvoudig bij de bekende goedkope winkelketens. Voor een klein bedrag en met weinig inspanning geef je kinderen een prachtige leerervaring waar ze veel plezier aan zullen beleven.

_____________________________________________________________________________

Ben je benieuwd naar het mini-thema ‘Kamperen’ of een van de andere thema’s die ik ontwikkeld heb? Je download alles helemaal gratis op de website van Pauline Oud.

Neem ook eens een kijkje bij de thema’s die ik maakte voor uitgeverij Zwijsen.