Review: Het grote vouwboek – een vrolijke inspiratiebron

Al vanaf het allereerste begin ben ik enthousiast volger van Vouwjuf. Via haar website en Facebookpagina inspireert juf Janet de Vink leerkrachten en andere enthousiastelingen met haar prachtige vouwwerk. Of je nu wil vouwen met de allerjongsten of juist aan de slag wil met complexe werkjes in de bovenbouw, er is altijd wel iets te vinden. Heel blij was ik dan ook toen ik vorig jaar Het grote vouwboek won via de Facebook pagina van Kleuteruniversiteit. Ik gebruik het nu graag in de klas en vertel je vandaag waarom dit boek wat mij betreft onmisbaar is.

Het grote Vouwboek – Tekst & vouwvoorbeelden Janet de Vink – Uitgeverij Kosmos – ISBN 9 789043 920070 – Leeftijd 4+ – Thema Vouwen/onderwijs/creatief

Het grote vouwboek

Inhoud

Van letters, cijfers tot alles wat bij de seizoenen hoort en bekende prentenboekfiguren die perfect aansluiten bij de belevingswereld van kinderen vanaf 4 jaar.

Bij de vouwvoorbeelden wordt uitgegaan van de basisvouwsels van Fröbels doorgaande lijn, zoals de rechte vouw naar 16 vierkantjes. Deze doorgaande lijn is gebaseerd op moeilijkheid, of zoals Fröbel het omschrijft: ‘Je moet eerst iets beheersen voordat je een stap verder gaat.’

Doelgericht werken

Zoals gezegd volg ik Vouwjuf al vanaf het begin en voordat haar boek verscheen maakte ik thuis met mijn oudste zoon al diverse werkjes naar haar voorbeelden. Ik knutsel ontzettend graag en zeker op regenachtige dagen of tijdens vakanties is vouwen een heerlijke ontspannende bezigheid.

Extra fijn aan Het grote vouwboek is de doorgaande leerlijn vouwen die wordt beschreven. Wat ik zo ontzettend gemist heb tijdens mijn opleiding aan de Pabo wordt door Vouwjuf goed gemaakt. Vouwen is in principe productgericht, maar met de doorgaande lijn in gedachten ben je veel meer bewust met het proces bezig en kun je vouwwerkjes doelgericht aanbieden. Heel handig in de klas, maar ook voor thuis is het gewoon goed om te weten wat je met je kind kunt doen zonder het te overvragen.

Aanstekelijk

Sla je Het grote vouwboek open dan kun je niet anders dan enthousiast worden en aan de slag gaan! Het ene voorbeeld is nog mooier dan het andere en allemaal zijn ze even vrolijk en kleurrijk.

Het grote vouwboek - narcissen

Stap voor stap wordt ieder werkje duidelijk uitgelegd en bij ieder voorbeeld kun je precies zien wat je nodig hebt. Wat ik zelf soms wat lastig vind is bepalen welk formaat vouwblaadje ik het best kan gebruiken, maar ik snap dat dit er niet bij staat omdat het afhankelijk is van hoe groot jij jouw werk wilt maken.

Jaren plezier

Met dit vrolijke boek kun je echt jaren vooruit. Begin samen met je kleuter met het vouwen van een kriebelspin, vrolijke narcissen of een schattig kuiken en bouw zo langzaam op via mozaïekwerkjes en Rupsje Nooit genoeg naar de letters van het alfabet. Op haar website heeft Vouwjuf Janet nog veel meer voorbeelden staan waar ook oudere kinderen van zullen smullen. Zo heb je jarenlang inspiratie en vooral heel veel plezier, wie wil dat nu niet?!

Fan

Het is duidelijk: ik ben fan! Fan van vouwen, fan van creatieve collega’s die weten wat kinderen nodig hebben en hier serieus mee aan de slag gaan en natuurlijk fan van Vouwjuf en haar prachtige boek! Ik ben onwijs blij met deze prijs en neem het boek wekelijks met veel plezier mee naar school om met mijn leerlingen de mooiste creaties te maken voor ons lokaal. Na de narcissen zijn straks richting zomervakantie de zonnebloemen aan de beurt. Zo blijft het in mijn groep 3 dankzij Het grote vouwboek een vrolijke boel!

Lees ook: Vouwen – het hoe en waarom

Enthousiast geraakt? Neem zeker een kijkje op de website van Vouwjuf en bestel eventueel meteen haar boek via onderstaande link. Je krijgt er geen spijt van!