Recensie ‘Rinkel de kinkel pats boem’

Auteur en illustrator Remda Spoelstra vroeg mij om haar boek, met de bijzondere titel ‘Rinkel de kinkel pats boem’ te recenseren. Mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt! Kijk snel mee wat mijn jongens en ik vinden van dit vrolijke doe-boek.

Auteur & illustrator: Remda Spoelstra  

Uitgeverij: Droomvallei

ISBN: 978 94 92844 248

Leeftijd: 4+

Thema: zingen, knutselen,  (zelf) lezen

Inhoud

Oelewapper en Bibberientje wonen in het kringloopbos. Ze doen alles samen, nou ja bijna alles. Soms gaat er iets mis. Rinkeldekinkel patsboem. Komt het nog goed?

Een doe-boek voor kleuters. Zingen, tekenen, plakken en lezen.

En dit vinden wij

Origineel en in het oog springend

De bijzondere cover, met daarop een uit een roze rietje drinkende wezel en een vrolijke uil valt direct op. Mijn oudste vroeg meteen ‘Wat is dit voor boek?’. Het antwoord daarop is dat het vooral een heel bijzonder en origineel boek is. Met name de creatieve manier van illustreren, waarbij gebruik is gemaakt van foto’s, springt in het oog. Oelewapper en Bibberientje zijn getekend, uitgeknipt en vervolgens in allerlei situaties gefotografeerd. Dit leek mijheel arbeidsintensief, maar volgens auteur Remda Spoelstra valt dit mee:

Ik heb inderdaad de uil en de wezel eerst getekend en vervolgens uitgeknipt en in de natuur neergezet. Qua werk valt het mee, ik hoef de natuur immers niet te tekenen, die is er al 😉 . Wel moest ik wachten op de juiste lichtinval zodat bijvoorbeeld de schaduw niet in de weg zat of het gekleurd glas goed uitkwam. Zo moest ik voor een aantal foto’s ook wachten totdat het buiten ging schemeren omdat het in het verhaal avond/nacht was. Ik vond het zelf wel een mooie manier, omdat je zo bewust wordt hoe snel de natuur verandert en wat zonlicht doet met kleuren. Ik moest ook rekening houden met de wind, zodat Oelewapper geen rondjes ging draaien/vliegen met zijn glasscherven. En als het gras nat was kreeg Bibberientje last van weke knieën. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik zou het zo weer doen en al doende leert men.’

Swingende verhalen

Het boek verhaalt over een dag uit het leven van de personages in het Kringloopbos. Samen raken ze verzeild in allerlei herkenbare situaties. Mooi detail is dat het lezen wordt afgewisseld met eenvoudige, maar ontzettend leuke liedjes! Remda schreef stukken van het verhaal op de melodie van de overbekende kinderliedjes ‘Op een grote paddenstoel’ en ‘Helikopter, helikopter’. Zelfs voor iemand als ik, zonder ritmegevoel en met een weinig charmante zangstem prima te doen! 😉

Aan de slag!

Ook heel fijn: naast een geweldig leuk voorlees-/zelfleesboek is ‘Rinkel de kinkel pats boem’ ook nog eens een doe-boek! Dus zijn jullie klaar met lezen, of heeft je kleuter even geen zin meer om stil te zitten, dan kun je aan de slag met een van de gezellige knutselactiviteiten.

Alle knutsels zijn eenvoudig en bijna kosteloos te maken met restmaterialen en materialen uit de natuur. Helemaal mijn ding! Wegens ernstig tijdgebrek zijn wij aan het knutselen helaas nog niet toegekomen, maar ik ga zeker de kijkdoos-tekeningen downloaden zodat we ons eigen Kringloopbos kunnen maken.

‘Rinkel de kinkel pats boem’ is een vrolijk boek voor kleuters en beginnende lezers waar je uren plezier aan kunt beleven. Origineel en daarmee een prachtige aanvulling in het uitgebreide kinderboeken assortiment.

Benieuwd naar dit sfeervolle lees- en doe-boek? Je koopt het eenvoudig in de webshop van uitgeverij Droomvallei.