Mini thema ‘monsters’ met peuters

Het zal niemand ontgaan zijn: het is Kinderboekenweek. En het thema van dit jaar is ‘Gruwelijk eng’. Een thema waar je een heleboel kanten mee op kunt en dat ook voor de allerjongsten prima aan te passen is. Daarom, én omdat we bezoek kregen van onze vriendjes en vriendinnetjes uit groep 1/2, werkte ik met mijn peuters een dagdeel rond het thema ‘monsters’.

Spelen

Thuis in de kast stuitte ik op een super vrolijk monster memoryspel. Perfect voor de gelegenheid! De groep hadden we in tweeën verdeeld zodat de kinderen niet te lang op hun beurt hoefden te wachten en allemaal de kans had een setje kaartjes te bemachtigen. Kinderen deden vol overgave mee en later hoorde ik nog geregeld ‘we deden een leuk spel!’.

IMG_2679

Lezen

De ochtend is voor mij natuurlijk niet compleet zonder een voorleesmoment. Voor deze dag koos ik het boek ‘Monstermoe’ van Marieke van Ditshuizen. Bij mijn eigen peuter een van de grote favorieten van dit moment en ook voor kleuters nog erg leuk om naar de luisteren en te kijken. Dat bleek wel uit de aandacht die ik van ieder kind overduidelijk had en uit de vele reacties tijdens het verhaal.

Lees ook: Kinderboekenweek tip Monstermoe

Knutselen

Ook een onmisbaar onderdeel van onze routine bij de peuterspeelzaal. Het wemelt op social media al weken van de geweldige ideeën en die móet ik dan gewoon uitvoeren. Met deze kleurrijke monsters was ik al bekend. Een eenvoudig werkje dat peuters al prima (met wat hulp) kunnen maken en waar je met de wiebelogen simpel een heel leuk effect aan toevoegt. De kinderen vonden het onwijs interessant om te zien wat er met de verf gebeurde door het wrijven over het dichtgevouwen papier. Een hele ervaring die ze allemaal meteen nog eens over wilden doen.

Mocht je nog een gaatje hebben de komende week dan is dit mini thema erg leuk om uit te voeren! Met heel eenvoudige middelen (in dit geval zelfs allemaal thuis uit de kast) kun je gemakkelijk een ochtend vullen en ook met peuters stilstaan bij de Kinderboekenweek.

Veel plezier!

Zin om aan de slag te gaan? Met deze monsterlijk leuke boeken en spellen zet je binnen no-time een thema op.