Knutselen in de herfst – groep 1-2

Het thema Herfst biedt ieder jaar weer eindeloos veel inspiratie. Of het nu gaat om taal, rekenen of creatieve vakken: in de herfst valt altijd wat te beleven! Vorige week deelde ik al mijn rekentips met jullie en vandaag laat ik graag zien wat ik de afgelopen tijd met onze kleuters maakte in de klas. Met deze herfst knutsels zag ons lokaal en binnen no-time heerlijk herfstig uit.

Herfst knutselen – Herfstige bladerkrans

Een vrij eenvoudig, maar heel leuk werkje om te maken is deze vrolijke bladerkrans:

Knutselen in de herfst - bladerkrans

Je hebt er weinig materiaal voor nodig en de kinderen kunnen dit vrijwel zelfstandig maken. De krans is gemaakt van een papieren bordje waar de binnenkant uit is geknipt. Dit deed mijn stagiaire voor ons want dat is voor kinderen wel een moeilijk werkje. Maar heb jij leerlingen die dit aan kunnen dan kunnen ze dit natuurlijk ook zelf doen.

De bladeren mochten de kinderen zelf buiten op het schoolplein zoeken. Hiermee geef je ze meteen de ruimte om er echt iets van henzelf van te maken. Vooral de oudste kleuters zochten bewust naar blaadjes die ze echt mooi vonden.

Tip voor het plakken: plak de bladeren op zijn kop, dus met de achterzijde aan de buitenkant. Ze trekken vaak krom en als je de lijm aan de achterzijde smeert blijven ze minder goed plakken.

Met een touwtje eraan heb je een heel leuk resultaat! Echt een werkje om thuis gezellig op te hangen.

Een boom in de storm

Dit werkje is een idee van mijn collega dat eigenlijk iedere herfst wel terugkomt. De kinderen kunnen hier oefenen met scheuren en met het krijt maken ze grote bewegingen wat een mooie oefening is voor de motoriek.

Om deze bomen te maken heb je bruin karton nodig, een rol schilders tape en krijt in herfstkleuren. Om te beginnen plakken de kinderen met tape een boom op het karton. Voor de stam zullen ze meerdere reepjes tape naast elkaar moeten plakken om deze mooi dik te maken. Daarna zijn de takken aan de beurt.

Is de boom klaar dan wordt er met krijt storm gemaakt op het karton. Met grote bewegingen mag over het hele vel met het krijt gekrast worden. Hoe meer kleur, hoe beter de boom tevoorschijn komt! Is ook de storm klaar dan kan de tape verwijderd worden. En stukje bij beetje zie je de boom tevoorschijn komen in de wind.

Let op: niet alle tape is even makkelijk te verwijderen waardoor het karton kan scheuren. Probeer dit vooraf even zelf uit.

Kriebelige spinnen

Nog een fijn idee om te knutselen in de herfst zijn deze wollige spinnen die onze docent handvaardigheid met de kinderen maakte Ze bestaan uit allerlei kleuren wol en de poten zijn gemaakt van chenille draad. Hieromheen kunnen de kinderen (strijk)kralen rijgen. Op deze manier gebruik je verschillende technieken bij elkaar en door kinderen zelf de wol en het draad te laten kiezen is er ruimte voor eigen inbreng en heeft ieder echt een heel eigen spin als resultaat.

Nog meer bomen

Tot slot nog een heel mooi werkje dat mijn tijdelijke duo met onze kleuters maakte. Mijn collega deed ooit de KLOS en dat zie je meteen terug in de creatieve opdrachten die zij met de kinderen doet.

herfstboom knutselen

Bij het maken van deze bomen komen diverse technieken aan bod waardoor je meteen een goed beeld krijgt van de motorische ontwikkeling van de kinderen. Zoals je kunt zien oefen je met dik-dun, maar komen ook het vouwen, knippen, plakken en scheuren aan bod. Een heel rijke opdracht die een mooi plaatsje krijgt in het portfolio van onze leerlingen.

Je ziet het: knutselen in de herfst kan altijd en met weinig middelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ik verheug me er nu al op om volgende herfst weer leuke nieuwe opdrachten uit te proberen!

Lees ook: De leukste knutseltips voor Halloween

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *