Creatief met prentenboeken thema Winter: haal meer uit een boek

Letters & spetters is dit jaar co-host voor de Crea-cross!

Op Facebook zag ik een oproepje voor deelnemers. Ik had nog geen idee wat het was, maar als ik crea zie staan word ik al ontzettend nieuwsgierig! De initiatiefnemers zochten nog een creatieve blogger voor het onderwerp voorlezen dus je begrijpt, dat kon ik niet voorbij laten gaan. In dit artikel, dat ik speciaal schreef voor de Crea Cross geef ik tips voor mooie prentenboeken in het thema winter én leuke verwerkingsactiviteiten. Kijk je mee?

Haal meer uit een boek

De winter is met zijn koude, donkere dagen bij uitstek dé tijd om gezellig voor te lezen. Je kunt een boek eenvoudigweg voorlezen en samen de plaatjes bekijken (ook al erg leuk!), maar je kunt nog zoveel meer met een boek. Begin eens met het bekijken van de cover en laat je kind voorspellen waar het verhaal over zou kunnen gaan. Waar kun je dat aan zien? Geef ook tijdens het voorlezen ruimte om te reageren en vragen te stellen. Zo krijgt het verhaal meer betekenis en komt het nog meer tot leven.

Creatief met prentenboeken

Benieuwd wat je nog meer kunt doen, tijdens, maar ook na het lezen? Met de volgende tips haal je alles uit je boek en wordt lezen nog leuker!

Welterusten Kleine Beer – Martin Wadell & Barbara Firth

Dit boek staat op een gedeelde eerste plaats in mijn favorieten-lijstje. Het verhaal is zo herkenbaar en sfeervol en de illustraties zo betoverend mooi, deze wil je niet missen!

prentenboek - Welterusten kleine beer

Ik gebruikte dit boek een aantal jaren terug in de klas en schreef hier een artikel over. Met wat eenvoudige middelen breng je dit verhaal helemaal tot leven!

En nu lekker slapen Sam – Amy Hest & Anita Jerham

Nog een prachtig boek, weer over een beertje en ook weer uitgegeven bij Lemniscaat. Ik maakte er ooit kennis mee toen ik werkzaam was in de kinderopvang en heb het sindsdien oneindig vaak voorgelezen. 

prentenboeken - en nu lekker slapen sam

Dit boek leent zich uitstekend om voor te lezen met geluiden erbij. De wind loeit door de bomen en de regen tikt op het dak. Vergeet ook vooral niet om al die kusjes die mama Beer geeft, ook aan je eigen kleintje te geven. Mijn kids hadden er altijd de grootste lol om!

Na het lezen

Wil je nog meer leuks doen met dit boek? Drink dan samen ook lekker warme melk. Of knutsel Sams rode dekentje. Luister samen ook eens naar de geluiden van buiten als je kindje in bed ligt. Wat horen jullie allemaal? Dit kan heel goed helpen als kinderen in bed wat angstig zijn. Door de geluiden samen te benoemen worden ze ineens een stuk minder eng!

Saar in de winter – Pauline Oud

Met Pauline werk ik alweer een hele tijd samen. Ik was altijd al groot fan van haar boeken dus hoe geweldig is het dat ik nu projecten bij haar werk mag ontwerpen?! Een van haar nieuwste titels is Saar in de winter, waarin kleuter Saar samen met oma naar buiten gaan en van alles leert over de winter.

prentenboeken - saar in de winter

De boeken van Pauline lenen zich altijd uitstekend om heerlijk creatief aan de slag te gaan! Zo vind je in dit boek uitleg om je eigen sneeuwbol te knutselen en een pindaslinger voor de vogels te maken. Maar Saar en oma gaan ook naar de moestuin, waar heerlijke winterwortels groeien. In de tuin kijken en helpen is altijd geweldig voor kinderen. Heb je zelf geen (moes)tuin dan kun je natuurlijk wortels halen bij de groentewinkel of supermarkt. Bak er net als oma een heerlijke taart van of eet ze lekker rauw. Hoe zien ze eruit? Hoe smaken ze? Dit is een hele goede activiteit voor de zintuigelijke ontwikkeling.

prentenboeken - saar binnenzijde

Het is natuurlijk ideaal als het echt gaat sneeuwen, maar ook wanneer dat niet het geval is kun je spelen met sneeuw. Je kunt kunstsneeuw nemen en je kind hiermee laten experimenteren. Een andere optie is om zelf zogenaamde cloud-dough te maken. Je maakt dit speeldeeg heel eenvoudig van bloem en babyolie (even Googelen voor een recept). Je kunt het heerlijk laten ruiken en het is zacht en volkomen onschuldig om mee te spelen. Geen kleurstoffen of andere schadelijke stoffen voor je kindje! Zo maak je thuis in een handomdraai je eigen sneeuw voor uren speelplezier!

Enthousiast? Bekijk ook eens mijn andere projecten bij prentenboeken van Pauline Oud.

Het kind van de Gruffalo – Julia Donaldson & Axel Scheffler

De Gruffalo, wie kent hem niet? Er zijn tal van knutselideeën rondom dit thema te vinden en ook met de wintereditie kun je alle kanten op!

prentenboeken - kind van de gruffalo

De boeken over de Gruffalo lenen zich ontzettend goed om je helemaal uit te leven met allerlei stemmetjes. De Vos, de Muis, de Uil, de Slang; allemaal hebben ze hun eigen stem en manier van praten. Ik geniet er iedere keer weer ontzettend van om het verhaal op die manier tot leven te brengen.

prentenboeken - gruffalo slaapt

Ook erg leuk is om samen op zoek te gaan naar dierensporen. Kan dit niet in de sneeuw dan kan het altijd in het zand. Afdrukken van vogel- en kattenpoten zijn altijd wel te vinden. Extra leuk: neem het Gruffalo winter speurboek mee naar buiten! De speurboeken zijn geweldig om mee op ontdekkingstocht te gaan.

Tot slot kun je nog je eigen grottekening maken. Het mooist is als je bruinig papier hebt, maar gewoon tekenpapier kan natuurlijk ook. Gebruik houtskool en krijt in aardse tinten als bruin, geel, rood, zwart en oranje. Ook leuk: maak van witte klei, die ja hard laat worden, een kleitablet en maak daar de tekening op.

houtskool tekening

Foto: Thiago Barletta via Unsplash

Veel plezier!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips en dat je niet kunt wachten om met deze geweldig leuke boeken aan de slag te gaan. Ik wens je heel veel voorlees- en knutselplezier en  ben natuurlijk altijd benieuwd naar jullie resultaten en ervaringen!

Nog meer inspiratie?

De Crea-Cross is een initiatief van Ilse van creatief blog Kreanimo. Dit jaar krijgt zij hulp van de dames van BMelloW & Mama Duizendpoot. Het hele jaar door verzorgt iedere donderdag een blogger een creatief artikel in een bepaald thema. Volgende week is het de beurt aan Lindi van creatieve website Linspiration. Zij heeft voor jullie ideeën in het thema ‘Knuffel’. Veel plezier!

De hele planning voor de Crea-Cross kun je hier vinden.

Je kunt de boeken uit het artikel eenvoudig bestellen via onderstaande links. Ik ontvang dan een klein beetje commissie zodat ik mijn website kan blijven verbeteren.

2 thoughts on “Creatief met prentenboeken thema Winter: haal meer uit een boek

Reacties zijn gesloten.