Voor op je verlanglijst – Nieuwe boeken nov/dec 2019

Met pakjesavond en onder de kerstboom mogen mooie boeken natuurlijk niet ontbreken. De laatste maanden van het jaar verschijnen er onwijs veel prachtige nieuwe titels. In dit artikel zet ik de boeken die er voor mij uitspringen op een rijtje. Volop inspiratie voor je verlanglijstje!

Harry Potter and The goblet of fire – illustrated edition

Om heel eerlijk te zijn moet ik mijn verzameling nog beginnen, maar dit jaar moet er dan toch tenminste één van de prachtige geïllustreerde edities zijn weg naar ons huis gaan vinden. In oktober verscheen alweer nummer 4 en echt, het is een juweel!

Harry Potter illustrated

Dit boek verhaalt over alweer het vierde jaar van Harry en zijn vrienden op Zweinstein. Prachtig geïllustreerd door Jim Kay.

Voor meer info en een inkijkje bezoek de website van Bloomsbury publishing.

Kathryn Littlewood – De magische strijd van Bakkerij Bliss

Ook deze serie ken ik nog niet, maar staat zeker op mijn te-lezen-lijstje. Wie dol is op magie en spannende avonturen zal deze serie zeker verslinden!

In deel 7 hebben hoofdpersoon Roos en haar familie een geheim: in hun magische bakkerij maken ze met behulp van een oud familiekookboek betoverde cupcakes, taarten en koekjes.

De winter is aangebroken in Rampenburg. De familie Bliss heeft het lekker warm in hun magische bakkerij als het buiten begint te sneeuwen – en niet meer ophoudt. De bakkersfamilie besluit de ondergesneeuwde stad te hulp te schieten met hun magische baksels. Maar al snel blijkt dat iemand anders Roos en haar familie al voor is geweest. Roos, die gewend is het stralende middelpunt te zijn bij haar magische heldendaden, heeft er een rivaal bij. Alleen samen kunnen ze de wereld bevrijden van de winterchaos…

bakkerij Bliss

Voor lezers vanaf 10 jaar.

Tineke Honingh – Elke dag broerdag

Dit boek ziet er zo prachtig uit! Echt eentje om cadeau te geven en heerlijk in weg te kruipen bij de kachel deze winter.

Voor Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.

Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop.

Broederdag

Leeftijd: 9+

Efteling BV – de zes dienaren

Deze moet ik dus ook echt hebben! In deze prachtige sprookjesreeks verschenen al diverse titels en ik heb zelf Sneeuwwitje in de kast staan. Zo geweldig om doorheen te bladeren en heerlijk met de kids in te lezen! Sprookjes zijn natuurlijk bij uitstek prachtige cadeaus voor de feestdagen dus deze mag echt niet ontbreken!

Het sprookje De zes dienaren door de Efteling.

De zes dienaren

In het sprookje De zes dienaren besluit een prins de mooiste prinses onder de zon voor zich te winnen. Alleen als hij een onmogelijke opdracht weet uit te voeren mag hij haar om haar hand vragen. Op weg naar het kasteel van de prinses komen er zes bijzondere mannen op zijn pad, elk met een unieke gave. Samen met zijn zes dienaren waagt de prins zich aan de opdracht die zijn voorgangers met geen mogelijkheid wisten te vervullen. Prachtig uitgevoerd met linnen rug en goudfolie en met sfeervolle tekeningen van Esther Rosier.

lees ook mijn recensie van Sneeuwwitje

Ben Guterson – De gehiemen van het winterhuis hotel

Ook hier moet ik eerst deel één nog lezen, maar voor wie het al gelezen heeft of tijd over heeft wil ik deel twee ook alvast laten zien. Deze boeken lijken me zo ontzettend mooi, ik ga ze zo snel mogelijk lezen.

winterhuis hotel

Achter het schilderij zat een deur… Elizabeth deed de deur geruisloos open en knipte haar zaklamp aan. Toen ging ze naar binnen. Koude lucht vulde haar longen. Ze was alleen in de geheime gang.

Elizabeth gaat terug naar Winterhuis Hotel, het hotel van haar grootvader. Winterhuis is een fantastisch hotel met een snoepkeuken, bioscoop, skibaan en een bibliotheek met duizenden boeken. Maar het is ook een hotel met een duister verleden, vol raadsels en geheimen. Midden in de nacht worden sloten opengebroken en personeelsleden aangevallen. Iemand zoekt naar de geheime gangen die er lang geleden geweest moeten
zijn. Waarom? Wat – of wie – is daar verborgen?

Voor iedereen vanaf 10 jaar.

Carson Ellis/vertaald door Imme Dros – De kortste dag

Dit lijkt me zo’n ontzettend bijzonder en betoverend boek. De liefhebber wil dit vast en zeker in de kast hebben staan. Werken van of met Imme Dros zijn altijd net even anders en ontzettend mooi dus ik ben heel benieuwd naar deze titel!

de kortste dag - imme dros

Prentenboek over de donkerste dagen van het jaar en het feest erna, van Carson Ellis – Zilveren Palet-winnaar.

“DE KORTSTE DAG KWAM, EN HET JAAR GING OM…’

Al duizenden jaren vieren we de terugkeer van het licht als na de kortste dag de dagen weer gaan lengen.
Met kaarsen en vredesvuren.

Feestelijke rituelen verbinden het oude met de belofte van wat gaat komen.

Myron van der Velden – Spoorloos op de droomplaneet

Zeg nou zelf: dit ziet er toch betoverend uit? De prachtige cover spreekt me enorm aan! Nog een boek dat ik zeker weten ga lezen.

droomplaneet

“Je hebt een bijzonder talent, Minnie Westerland. Er zijn maar een paar mensen op de wereld die zo goed kunnen dromen als jij.’
Minnie heeft haar hele leven gedacht dat ze een heel gewoon meisje is. Tot haar schoolmeester ontdekt dat ze een Superdromer is: ze kan haar dromen besturen. Hij neemt haar mee naar het Dromenlaboratorium en vertelt haar een groot geheim. Alles wat er in je dromen gebeurt, bestaat echt. Op Hypnos, de Droomplaneet.
In een razend tempo wordt Minnie voorbereid op een geheime expeditie. Twee kinderen zijn vermist op de Droomplaneet. Ze worden niet meer wakker, en niemand weet wat er gebeurt als ze niet op tijd worden gevonden. Samen met vier andere Superdromers reist Minnie naar de Droomplaneet om de verdwaalde kinderen te redden.
Onderweg blijft één vraag door Minnies hoofd spoken: als alles wat in je dromen gebeurt echt is – zijn nachtmerries dat dan ook?

Leeftijd: 9+

Maria Postema & Maarten Bruns – Het oog van de dageraad

Nog zo’n knappe cover! En een hele pakkende titel wat mij betreft. Dit maakt meteen nieuwsgierig. Ik denk dat ook dit boek helemaal bij mij past en het lijkt me een prachtig boek voor een koude winterdag.

oog van de dageraad

De rechter had hem voor de keuze gesteld: meedoen aan het programma van Zeestroom of zes maanden jeugdgevangenis. De keuze was snel gemaakt: wie ging er een halfjaar in de bak zitten als je ook vier maanden op een boot door het Caribisch gebied kon varen? Maar nu zou hij heel wat over hebben voor een kale cel met water en brood.

Leeftijd: vanaf 13 jaar

Shoppen maar!

Meer dan genoeg hartverwarmende winterboeken volgens mij. Sint en de kerstman kunnen hun lol op en kunnen volop gaan shoppen! Welk boek staat er dit jaar op jouw verlanglijstje?