Verwacht oktober 2017

Het is alweer tijd voor tip-lijst nummer 2! Deze toffe boeken kun je verwachten in oktober:

(mocht je willen bestellen dan kan dat heel eenvoudig door op de afbeelding van het boek te klikken)

Paul van Loon, Foeksia en het spookhuis. Uitgeverij Leopold.foeksia

Geen griezelige Kinderboekenweek zonder Paul van Loon! Mijn kinderen en ik zijn groot fan van het lieve miniheksje Foeksia en ik ben dan ook onwijs benieuwd naar dit nieuwe avontuur.

Tommie is bang voor spoken. Volgens Foeksia bestaan ze niet. Maar dan ontdekt ze een oud huisje in het Heksenbos. Door de kapotte ramen klinken vreemde geluiden. Zouden daar écht spoken wonen? Foeksia zal die spoken eens een lesje leren! Vanaf 6 jaar.

Kathleen Amant, Niet huilen Anna & Milan wordt grote broer, uitgeverij Clavis

Sinds ik werk als peuterleidster en bij ieder thema een leuke boekencollectie samenstel ben ik groot fan van het werk van Kathleen. Haar boeken sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en de lengte van de verhalen is precies goed. Geweldig leuke boeken voor kinderen vanaf 2 jaar.

                           Afbeeldingen afkomstig uit de najaarsbrochure van Clavis

In ‘Milan wordt grote broer’ heeft mama een dikke buik. Er zit een baby in. Is het een meisje, dan wordt het een zusje. Is het een jongen, dan wordt het een broer. Milan vindt het spannend!

Niet huilen Anna

Anna moet vaak huilen. Als ze in het autostoeltje moet, of als ze de appelsientjes niet uit het rek krijgt…Gelukkig leert mama haar hoe ze flink kan zijn zónder te hoeven huilen.

Rob Ruggenberg, Piratenzoon. Uitgeverij Gottmer.

piratenzoonOnlangs maakte ik kennis met het werk van Rob Ruggenberg en inmiddels ben ik fan! Voor zijn schitterende historische verhalen doet de auteur uitgebreid onderzoek en weet hierdoor de lezer mee te voeren naar een andere wereld en lang vervolgen tijden…

Zain, de zoon van een beruchte piraat, groeit op in een kleine harem in Salee, een zeeroversnest aan de Marokkaanse kust. Spaanse soldaten nemen Zain gevangen en sturen hem als ‘waterjongen’ naar een galei.

Zain deelt zijn ellende met tal van Turkse en Marokkaanse galeislaven. Zij roeien met acht grote galeien uit Spanje naar de Nederlanden om daar de Geuzen en Nederlandse VOC-schepen aan te vallen. Tijdens de reis worden de galleien bestookt door Engelse en Nederlandse oorlogsschepen. Slechts enkele galeien bereiken veilig de haven van Sluis. De andere galeien zinken.

Omdat de Nederlanders het Spaanse galeien-gevaar voor eens en altijd willen uitroeien, slaat prins Maurits het beleg voor Sluis. Hij gaat de stad uithongeren. De Spanjaarden in Sluis hebben genoeg te eten, maar Zain en de andere vijftienhonderd Moorse galeislaven wacht de hongerdood.

Bij dit boek bestaat een uitgebreide website, zeker de moeite van het bekijken waard!

Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman, Pippi Langkous, uitgeverij Ploegsmapippi

Een speciale uitgave ter ere van Pippi’s 65ste verjaardag! Met de originele illustraties.

Dat ik dit boek hier heb opgenomen behoeft denk ik weinig uitleg. Generaties zijn inmiddels opgegroeid met stoere Pippi en haar uitspraak ‘Ik heb het nog nooit geprobeerd dus ik denk dat ik het wel kan’ is legendarisch. Ik ben in elk geval dol op deze kleine dame en kijk dan ook enorm uit naar dit ongetwijfeld prachtige boek!

Ingrid Vang Nyman illustreerde het allereerste Pippi Langkous-boek. Inmiddels zijn deze tekeningen over de hele wereld klassiekers geworden. Reden genoeg om ook een Nederlandse Pippi met deze bontgekleurde illustraties te maken. Want 65 jaar of niet, nog altijd is onze roodharige helden met haar geweldige avonturen het stoere rolmodel van grote én kleine meisjes!

Li Lefébure & Jenny Bakker, Raaf en Papegaai; het grimmige bos, uitgeverij Clavis.

grimmige bosOk, deze had eigenlijk in het september overzicht moeten staan. Maar hij is pas nét verschenen en te mooi en bijzonder om niet onder de aandacht te brengen. De serie voor- en samen-leesboeken over Raaf en Papegaai is ontzettend leuk geschreven, prachtig geïllustreerd en hartstikke leerzaam. Ook dit nieuwe deel wil ik niet missen!

Een spannend voorleesboek voor nieuwsgierige vogels. Boordevol weetjes en prachtige illustraties. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het is herfst. Papegaai geniet van dit seizoen. Raaf niet. Die wil naar Spanje. Hij weet Papegaai over te halen. Maar net als de twee vrienden willen vertrekken, gebeuren er allemaal vreemde dingen in het bos. De wintervoorraad van Eekhoorn is gestolen en Bosmuis is achternagezeten door een eng beest. De bosdieren worden angstig. Lukt het Raaf en Papegaai de indringer te stoppen? En kunnen ze nog naar Spanje reizen?

Dit was mijn aanraderslijstje voor oktober. Hopelijk zat er wat voor je bij. Heel veel (voor)leesplezier gewenst!


Ben je uitgever of auteur? En heb je een super tip die niet in een van mijn volgende maandoverzichten mag ontbreken? Stuur dan een mailtje naar: lettersenspetters@outlook.com . Past het boek bij mijn blog dan neem ik het in een volgend lijstje op!