Verwacht in januari 2019 – de mooiste nieuwe kinderboeken

Vorige maand geen overzicht, maar om het goed te maken vandaag een uitgebreide lijst. December is erg rustig, maar er staan wat pareltjes van november tussen en ook januari heeft veel moois in petto!  Kijk je mee?

Voor kleine feestneuzen

Pauline Oud – Kas en Saar vieren carnaval – uitgeverij Clavis

Ik ben niet geheel onbevooroordeeld want als echte Brabantse mocht ik zelf een beetje meedenken over dit vrolijke verhaal. En Pauline heeft er weer iets prachtigs van gemaakt zoals alleen zij dat kan. Kijk mee met kas en Saar en beleef het carnavalsfeest bij hen op school.

Verschijnt in januari, geschikt vanaf 3 jaar.

Voor de liefste vriendjes

Sam Loman – Een beste vriend voor Beer – uitgeverij Clavis

Een voor mij onbekende auteur, maar ik raad je aan om even te kijken in de voorjaarsfolder van Clavis want de cover is geweldig!

Beer wil een beste vriend! Hij gaat op zoek, maar kan geen vriend vinden. Zelfs niet als Konijn hem helpt. En Uil, Eekhoorn, Das en Vos…Of zien de diertjes iets over het hoofd?

Verschijnt in januari, geschikt vanaf 4 jaar.

Voor kleine avonturiers

Synne Lea – Op zee met opa – uitgeverij Clavis

Nog een onbekende auteur, maar dit prentenboek ziet er zo mooi uit, daar ben ik echt benieuwd naar! Een poëtisch prentenboek over liefde en de angst om liefde te verliezen.

Opa’s roeibootje is klaar. Kleine broer staat al te springen. We gaan roeien, woordspelletjes doen en naar de grote oceaan kijken. Straks is alles van jullie, zegt grootvader: de roeiboot, de hut, de kampeerplaats. Maar dat wil ik niet. Ik wil opa niet kwijt.

Verschijnt in januari, geschikt vanaf 4 jaar.

Bijzondere heruitgave

Imme Dros – Ik wil die! – uitgeverij Unieboek het Spectrum

Ik hou ontzettend van het werk van Imme Dros en ook de tekeningen van Harrie Geelen, die hier zo mooi bij passen, vind ik prachtig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit boek nog niet gelezen heb, maar ik zet het zeker op mijn lijstje!

 

De oude schoenen van Ella zijn niet mooi meer. Ze mag nieuwe. En ze weet al welke ze wil. Die! Ella krijgt haar nieuwe schoenen. Maar zijn ze niet een beetje klein?

Vanaf 2 jaar.

Voor ridders en prinsessen

Marc – Starbuck – Dirk de dappere en de prinses van aanstel – uitgeverij de Fontein

Volgens de brochure een humoristisch prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar over Ridder Dirk, de dapperste en stoerste ridder van het land. De prinses roept natuurlijk het liefst hem als er gevaar dreigt. En er is váák groot gevaar! Altijd wel iets wat je noemt een Noodgeval. Ridder Dirk is dat alleen lang niet altijd met de prinses eens. Op een dag besluit hij niet meer te luisteren naar haar noodkreet.

Verschijnt in januari.

Voor boeren en boerinnen in de dop

Lucy Cousins – De boerderij van Muis – uitgeverij Leopold

Met Muis zit je bij peuters en kleuters altijd goed! In januari verschijnt eindelijk de heruitgave van dit geweldige uitklapboek met speelhuis en figuurtjes.

Muis gaat met haar vriendjes naar de boerderij. Er is zoveel te doen! Rijden met de tractor eitjes rapen in het kippenhok, kuikentjes voeren, koeien melken en paarden borstelen. Iedereen helpt mee!

Vanaf 2 jaar.

Voor stoere knuffelaars

Saea Taylor – Een kusje voor de Krokodil – uitgeverij Leopold

Wie durft er? Aapje en Schildpad hebben pret. Ze spelen Enge Monsters en ze doen Gek Dansje. Maar wat drijft daar in de rivier? Het heeft scherpe tanden. En gevaarlijke klauwen. En een sterke staart. Het slaapt. Aapje rilt. En dan geeft hij een twinkel-pinkel-knipoog. ‘Ik weet nog een spelletje…laten we…DE KROKODIL EEN KUSJE GEVEN!’

Vanaf 3 jaar.

Voor warme winteravonden

Ben Guterson – Winterhuis hotel – uitgeverij Leopold

 

Al verschenen in November, maar het schijnt zo’n bijzonder en mooi boek te zijn en het past natuurlijk helemaal bij de winter dus een verdiende plek in dit overzicht.

Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel.

 

Bij de achterdeur vindt Elizabeth dit briefje, met in een plastic tas één set schone kleren en wat kleingeld. Noodgedwongen vertrekt ze, in haar eentje. En dan vindt ze een weelderig hotel, een familiegeheim, een verboden boek vol raadsels, alles onder een sluier van magie. Even lijkt het een paradijs, maar een paradijs met een vloek, die misschien alleen Elizabeth kan opheffen. Als ze op tijd dat ene boek vindt en de raadsels weet op te lossen.

Vertaald door Imme Dros, geschikt vanaf 10 jaar.

Ontroerend

Dolf Verroen & Charlotte Dematons – Droomopa – uitgeverij Leopold

Een samenwerking tussen twee zulke grote namen, dat móet wel bijzonder en mooi zijn!

Vannacht is mijn opa gestorven. Hij ligt aan zijn eigen kant van het bed. Zijn ogen dicht, zijn handen een beetje gevouwen boven het dekbed. Zijn mond lacht een beetje, alsof hij het leuk vond om dood te gaan. Hij ziet er niet erg dood uit, een beetje alsof hij slaapt. En toch. Ik weet opeens wat ik echt zie: hij droomt niet meer.

Een ontroerend verhaal, geschikt vanaf 8 jaar. Verscheen in november.

Derde druk

 

Vivian den Hollander & Mies van Hout – Het kerstverhaal – uitgeverij Ploegsma

Alweer twee geweldige talenten die samenwerken. Geen wonder dat dit boek alweer zijn derde druk beleefd. Ik heb hem nog niet in de kast, maar deze gaat er komen!

 

Zo, ik hoop dat er weer een heleboel leuks voor je bij zit. Misschien een mooi cadeau voor onder de kerstboom of gewoon goede tips voor op je nog-te-lezen-lijstje. Ik wens je een hele fijne, warme winter!

De meeste titels zijn al te koop of te reserveren: