Tip: Met deze boeken gaan wij de leesdip te lijf!

Natuurlijk is de vakantie in de eerste plaats bedoeld om te ontspannen. Even niks moeten, een ander ritme en heerlijk spelen (en daar stiekem ook een heleboel van leren). Maar ontspannen kan natuurlijk ook perfect met een goed boek of een leuke leesuitdaging! Onze oudste begint na de vakantie aan groep 4 en wij lezen iedere dag met veel plezier. Met onderstaande boeken komen wij dip-vrij de zomer door:

Li Lefebure – Raaf en Papegaai naar de verre vlakte – uitgeverij Clavis

 

Dit boek mocht ik bij verschijning vorig jaar recenseren. Onze jongen was er toen nog niet aan toe om het te lezen, maar vorige zomer leende ik het uit aan een vriendin die ook haar zoon in de vakantie aan het lezen wilde houden. En nu zijn wij dus zelf aan de beurt!

Lees ook: Recensie Raaf en Papegaai naar de verre vlakte

Het geweldige van dit boek (naast het super leerzame verhaal en de schitterende illustraties) is dat het erop gericht is om samen te lezen. De tekst is verdeeld tussen de diverse personages en voorin het boek staat duidelijk aangegeven na hoeveel maanden leesonderwijs een kind in staat is om de teksten van Papegaai, Raaf of hun vriendjes te lezen. Natuurlijk is ieder kind anders en leert het in zijn eigen tempo, maar het is een richtlijn die aardig klopt.

Mijn zoon zou nu in elk geval de teksten van de vriendjes moeten kunnen lezen, maar hij leest ook moeiteloos het gedeelte van Papegaai. Vervolgens neem ik de teksten van Raaf voor mijn rekening en genieten we samen voor het slapen gaan van het prachtige verhaal. Ontzettend gezellig, leuk en een geweldige oefening voor de leesvaardigheid.

In dezelfde reeks verschenen ook de samenleesboeken Raaf en Papegaai naar het dak van de wereld en Raaf en Papegaai naar de bron van de Nijl.

Jozua Douglas – Willeweten: Het konijn – uitgeverij Clavis

 

We blijven nog even bij uitgeverij Clavis want deze uitgeverij geeft nu eenmaal veel boeken uit die ook nog eens super mooi en leerzaam zijn.

Ons gezin werd vorig jaar zomer uitgebreid met een konijn waar de kinderen nog steeds heel veel plezier van hebben en waar ze goed voor zorgen. Toch hadden we ons niet echt voorbereid en hadden de kinderen vragen waar ik niet direct een antwoord op wist (‘ Kan een konijn 16 worden?’) Mijn zoon was dan ook heel blij toen ik dit boek meebracht van de bibliotheek. Hij kan het al prima zelf lezen, maar wilde graag dat ik het voorlas.

Het mooie aan de ‘Willeweten’serie is dat de boeken niet alleen bestaan uit lappen tekst aangevuld met een illustratie, maar dat er juist veel ruimte voor tekeningen is en dat er veel feiten worden beschreven in korte stukken tekst. Hierdoor is de tekst, net als bij een samenleesboek, goed te verdelen en leest je kind al snel mee. Ik liet mijn zoon bijvoorbeeld de kopjes voorlezen en de stukken tekst in de gele ballonnen met ‘ Wist je dat’. Zo waren we stiekem toch samen aan het lezen zonder dat het een verplichting werd.

In deze reeks verschenen nog veel meer titels. Kies een onderwerp dat jouw kind interessant vindt en je zult zien dat de zin om te lezen vanzelf komt. Voorlezen is ook prima. Zo laat je zien hoe ontspannen lezen kan zijn en help je jouw kind plezier te beleven aan boeken.

Geronimo Stilton – De roof van het Gouden boek – uitgeverij de Wakkere Muis

Van een heel andere orde, maar voor kinderen ontzettend aantrekkelijk, zijn de boeken van Geronimo Stilton. Of het je smaak is of niet, kinderen lezen de boeken met veel plezier en lezen is lezen dus ook deze boeken helpen kinderen om hun leesvaardigheid te trainen.

De verhalen zijn spannend, lezen vlot en de tekst wordt afgewisseld met veel plaatjes en pagina’s die als een stripverhaal zijn vormgegeven. Daarnaast is veel tekst in kleur gedrukt om er nadruk op te leggen wat de boeken een heel aantrekkelijke uitstraling geeft.

Ik had het boek al een tijdje in de kast liggen en omdat onze zoon niet altijd even makkelijk in slaap valt (en nog steeds standaard om 6:00 wakker is) leek dit me een goed moment om hem een nieuw boek te geven. De boeken voor beginnende lezers die we hebben heeft hij het afgelopen jaar allemaal gelezen (vaak ook uit zichzelf want hij leest gelukkig graag) dus het was toch tijd voor wat verse aanvoer. En hij is erg blij met de nieuwe aanwinst! Er werd diezelfde avond nog in gelezen en hij wil graag meer boeken uit deze reeks hebben. Kruidvat heeft ze tegenwoordig bijna standaard liggen voor 3,99 per stuk dus wij gaan nog even shoppen. En natuurlijk is de bibliotheek ook hier een goede optie, keus genoeg!

Plezier op de eerste plaats

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje op gang heb kunnen helpen om ook met jouw kind tijdens de vakantie fijn te blijven lezen. Onthoud in elk geval dat lezen vooral leuk moet zijn en dat het niet moet gaan tegenstaan. Als kinderen het plezier in lezen verliezen wordt het veel lastiger om ze te motiveren en is dat plezier niet zomaar teruggevonden. Heeft je kind geen zin om zelf te lezen, lees dan gezellig voor of lees een dagje niet. Geef het goede voorbeeld door zelf ook veel te lezen en dan komt het ongetwijfeld goed. Geen leesdip voor jullie!

Mocht je de boeken ook met je kind willen lezen, ze zijn eenvoudig te bestellen via onderstaande links: