Het mag geen geheim zijn dat er hier thuis heel veel gelezen wordt. De kasten puilen uit en mijn jongens nemen (gelukkig!) het boekenvirus al van mams over. Ondanks dat we al zo ontzettend veel boeken hebben bezoeken we dan ook regelmatig de bibliotheek waar ze altijd beiden met een flinke stapel naar buiten gaan.
Overzicht & inspiratie
Omdat het me heel leuk én handig leek om bij te houden wat we zoal lezen besloot ik voor mijn beide jongens een pagina te maken. Zo hebben we zelf mooi overzicht en doen jullie intussen vast en zeker inspiratie op.
Kijk je mee naar de boekenlijst van onze kleuter?
Juli/ augustus 2018
Mark Janssen – Dino’s bestaan niet – uitgeverij Lemniscaat
Dit boek kreeg onze kleuter afgelopen maart met zijn verjaardag en sindsdien is het favoriet. Soms wordt het even ingeruild voor wat nieuws, maar het boek blijft regelmatig voorbij komen. Het is dan ook een indrukwekkend prentenboek met grote flappen en schitterende illustraties boordevol enorme, gevaarlijke dinosuarussen. Een aanrader voor stoere jongens en meisjes!
Annemarie van der Eem (illustraties Mark Janssen) – Ik wil een leeuw – uitgeverij Lemniscaat
Tja, als je dan in de bibliotheek nóg zoiets schitterends tegenkomt neem je dat natuurlijk mee naar huis. Bij onze knul niet zo populair als de dino’s, maar ook dit boek moest vaak op herhaling en zelfs nu het weer terug is naar de bibliotheek vraagt hij er nog geregeld om. Misschien maar eens vragen aan de goedheiligman deze winter…
Guido van Genechten – Hoeveel babypoesjes – uitgeverij Clavis
Dit boek besprak ik al uitgebreid voor jullie want dit was bij ons dus dé zomerhit van 2018! Eindeloos heb ik het tijdens de vakantie voorgelezen. De flapjes zijn ontzettend uitnodigend en het educatieve element van het tellen van de babydieren is een heel fijn extraatje. Een heel aantrekkelijk boek voor kleuters en erg leuk om voor te lezen!
Lees hier mijn recensie van dit geweldig leuke prentenboek.
Imme Dros (illustraties Harrie Geelen) – Tijs en de eenhoorn – uitgeverij Querido
Een prachtig geïllustreerd typisch Imme Dros verhaal. Fantasierijk, aandoenlijk en perfect passend bij de belevingswereld van jonge kinderen. Een totaal andere stijl dan bovengenoemde boeken en voor onze jongen niet helemaal zijn ding, maar toen hij het boek een tweede keer zag bij de bibliotheek wilde hij het toch weer lenen.
september 2018
Harmen van Straaten – Martijn Frankenstein gaat op spokenjacht – uitgeverij l.s. Amsterdam
Dit geweldig leuke interactieve griezelboek mocht ik recenseren voor de Kinderboekenweek 2017. Las ik het vorig jaar nog veelvuldig met onze oudste, dit jaar is het jongste die fan is. Niet zo verwonderlijk want het op rijm geschreven verhaal leest ontzettend fijn, de illustraties zijn geweldig mooi én het feit dat je als lezer echt met behulp van je zaklamp met Martijn op spokenjacht gaat is natuurlijk fantastisch! Een absolute aanrader die je heel vaak uit de kast zult halen, ook voor wat oudere kinderen (groep 3/4).
Mijn uitgebreide recensie lees je hier.
Jason Chapman – Bas, Bob en Bertje – uitgeverij De vries – Brouwers
Heel eerlijk: dit boek zou niet mijn eerste keus zijn. Maar je moet natuurlijk nooit alleen op de buitenkant afgaan! En daarbij ben ik blij dat onze jongen graag naar de bieb gaat en zelf boeken uitkiest dus deze mocht mee naar huis.
Ik vond het verhaal jammer genoeg toch echt niet spectaculair, maar blijkbaar past het goed bij de doelgroep want Tim is er weg van. De grote, komische illustraties dragen hier ongetwijfeld aan bij.
Een leuk, maar niet bijzonder prentenboek wat mij betreft.
The Fan Brothers – De tuinman van de nacht – uitgeverij Leopold
Van een hele andere orde, dit bijzondere, indrukwekkend geïllustreerde verhaal. Al heel lang op mijn lijstje dus ik was uiteraard heel blij dat deze ook werd uitgezocht in de bibliotheek!
De tekeningen in het boek zijn heel gedetailleerd en waar grotendeels gebruik is gemaakt van gedempte kleuren – wat perfect past bij de wat sombere sfeer van het verhaal – vindt er gaandeweg een omslag plaats en eindigt het boek vrolijk en kleurrijk. Schitterend gedaan en een must-have voor de prentenboekenliefhebber!
Hans de Beer – Kleine ijsbeer: help me vliegen – uitgeverij de Vier windstreken
Kleine ijsbeer; wie kent hem niet? Van auteur Hans de Beer verscheen inmiddels een uitgebreide reeks avonturen over dit lieve ijsbeertje. Allemaal prachtig geïllustreerd en perfect geschikt voor kleuters. Ondanks de paginagrootte illustraties bevat het boek ook veel tekst. Je moet er dus even voor gaan zitten en als bedtijdverhaal zul je het waarschijnlijk over meerdere dagen verspreiden, maar het is zeker de moeite waard.
Oktober 2018
Ook de afgelopen maand vonden we weer wat moois bij de bibliotheek. En won ik een van Tims favoriete prentenboeken bij Juf Maike! Ik wil een leeuw mocht dus deze maand op herhaling en wat is Tim er blij mee! (en mama stiekem ook!). Het boek stond op de nominatie als december-cadeau en ik heb getwijfeld om het in te pakken, maar zo lang kon ik niet wachten. Het is wel een super cadeautip dus mocht je nog op zoek zijn dan zou ik deze zeker onthouden!
Gijs van der Hammen – Kleine wijze wolf – uitgeverij Hoogland & van Klaveren
Dat de smaak van onze jongen nogal breed is mag duidelijk zijn. Soms kiest hij boeken waarvan ik denk ‘moet dat echt?’ en soms kiest hij geweldige pareltjes uit. Zo ook dit prachtige prentenboek van Gijs van der Hammen, met illustraties van Hanneke Siemensma.
Kleine wijze wolf is eigenlijk vooral een EIGENwijze wolf. Hij wil alsmaar slimmer en slimmer worden en denkt dat hij alles zelf kan waardoor hij zijn vrienden vergeet. Dan komt hij erachter dat je soms toch hulp nodig hebt. Gelukkig zijn z’n vrienden hem níet vergeten.
Guido van Genechten – Tobor – uitgeverij Clavis
Guido van Genechten is hier in huis razend populair! En terecht als je het mij vraagt. Ik moet zijn eerste boek nog tegenkomen dat niet goed is en kinderen niet aanspreekt. Tobor lazen wij zo’n anderhalf jaar geleden al eens en toen was het nog redelijk lastig voor Tim, die toen natuurlijk pas 3 was. Hij zag het boek nu weer staan in de bibliotheek en was meteen weer enthousiast.
Tobor is het verhaal van Ben, die voor zijn verjaardag een schattige robot cadeau krijgt. Hij is er zo blij mee dat hij zijn andere speelgoed zowat vergeet! Maar zo’n robot is best druk. En iemand die de hele tijd terugpraat best vermoeiend. Dus krijgt Ben al snel genoeg van Tobor en gaat weer met zijn knuffels spelen. ’s Avonds in bed mist hij zijn robot toch wel en gaat hem snel halen. De volgende dag spelen ze weer fijn en worden ze dikke vrienden!
Een geweldig mooi verhaal met prachtig illustraties, perfect geschikt voor kleuters.
Binnenkort meer mooie tips dus hou deze pagina in de gaten!