Tim leest: de leukste boeken voor kleuters

Het mag geen geheim zijn dat er hier thuis heel veel gelezen wordt. De kasten puilen uit en mijn jongens nemen (gelukkig!) het boekenvirus al van mams over. Ondanks dat we al zo ontzettend veel boeken hebben bezoeken we dan ook regelmatig de bibliotheek waar ze altijd beiden met een flinke stapel naar buiten gaan.

Overzicht & inspiratie

Omdat het me heel leuk én handig leek om bij te houden wat we zoal lezen besloot ik voor mijn beide jongens een pagina te maken. Zo hebben we zelf mooi overzicht en doen jullie intussen vast en zeker inspiratie op.

Kijk je mee naar de boekenlijst van onze kleuter?

Juli/ augustus 2018

Mark Janssen – Dino’s bestaan niet – uitgeverij Lemniscaat

 

Dit boek kreeg onze kleuter afgelopen maart met zijn verjaardag en sindsdien is het favoriet. Soms wordt het even ingeruild voor wat nieuws, maar het boek blijft regelmatig voorbij komen. Het is dan ook een indrukwekkend prentenboek met grote flappen en schitterende illustraties boordevol enorme, gevaarlijke dinosuarussen. Een aanrader voor stoere jongens en meisjes!

 

Annemarie van der Eem (illustraties Mark Janssen) – Ik wil een leeuw – uitgeverij Lemniscaat

 

Tja, als je dan in de bibliotheek nóg zoiets schitterends tegenkomt neem je dat natuurlijk mee naar huis. Bij onze knul niet zo populair als de dino’s, maar ook dit boek moest vaak op herhaling en zelfs nu het weer terug is naar de bibliotheek vraagt hij er nog geregeld om. Misschien maar eens vragen aan de goedheiligman deze winter…

 

Guido van Genechten – Hoeveel babypoesjes – uitgeverij Clavis

 

Dit boek besprak ik al uitgebreid voor jullie want dit was bij ons dus dé zomerhit van 2018! Eindeloos heb ik het tijdens de vakantie voorgelezen. De flapjes zijn ontzettend uitnodigend en het educatieve element van het tellen van de babydieren is een heel fijn extraatje. Een heel aantrekkelijk boek voor kleuters en erg leuk om voor te lezen!

Lees hier mijn recensie van dit geweldig leuke prentenboek.

Imme Dros (illustraties Harrie Geelen) – Tijs en de eenhoorn –  uitgeverij Querido

 

Een prachtig geïllustreerd typisch Imme Dros verhaal. Fantasierijk, aandoenlijk en perfect passend bij de belevingswereld van jonge kinderen. Een totaal andere stijl dan bovengenoemde boeken en voor onze jongen niet helemaal zijn ding, maar toen hij het boek een tweede keer zag bij de bibliotheek wilde hij het toch weer lenen.

september 2018

Harmen van Straaten – Martijn Frankenstein gaat op spokenjacht – uitgeverij l.s. Amsterdam

Dit geweldig leuke interactieve griezelboek mocht ik recenseren voor de Kinderboekenweek 2017. Las ik het vorig jaar nog veelvuldig met onze oudste, dit jaar is het jongste die fan is. Niet zo verwonderlijk want het op rijm geschreven verhaal leest ontzettend fijn, de illustraties zijn geweldig mooi én het feit dat je als lezer echt met behulp van je zaklamp met Martijn op spokenjacht gaat is natuurlijk fantastisch! Een absolute aanrader die je heel vaak uit de kast zult halen, ook voor wat oudere kinderen (groep 3/4).

Mijn uitgebreide recensie lees je hier.

Jason Chapman – Bas, Bob en Bertje – uitgeverij De vries – Brouwers

Heel eerlijk: dit boek zou niet mijn eerste keus zijn. Maar je moet natuurlijk nooit alleen op de buitenkant afgaan! En daarbij ben ik blij dat onze jongen graag naar de bieb gaat en zelf boeken uitkiest dus deze mocht mee naar huis.

Ik vond het verhaal jammer genoeg toch echt niet spectaculair, maar blijkbaar past het goed bij de doelgroep want Tim is er weg van. De grote, komische illustraties dragen hier ongetwijfeld aan bij.

Een leuk, maar niet bijzonder prentenboek wat mij betreft.

The Fan Brothers – De tuinman van de nacht – uitgeverij Leopold

Van een hele andere orde, dit bijzondere, indrukwekkend geïllustreerde verhaal. Al heel lang op mijn lijstje dus ik was uiteraard heel blij dat deze ook werd uitgezocht in de bibliotheek!

De tekeningen in het boek zijn heel gedetailleerd en waar grotendeels gebruik is gemaakt van gedempte kleuren – wat perfect past bij de wat sombere sfeer van het verhaal – vindt er gaandeweg een omslag plaats en eindigt het boek vrolijk en kleurrijk. Schitterend gedaan en een must-have voor de prentenboekenliefhebber!

Hans de Beer – Kleine ijsbeer: help me vliegen – uitgeverij de Vier windstreken

Kleine ijsbeer; wie kent hem niet? Van auteur Hans de Beer verscheen inmiddels een uitgebreide reeks avonturen over dit lieve ijsbeertje. Allemaal prachtig geïllustreerd en perfect geschikt voor kleuters. Ondanks de paginagrootte illustraties bevat het boek ook veel tekst. Je moet er dus even voor gaan zitten en als bedtijdverhaal zul je het waarschijnlijk over meerdere dagen verspreiden, maar het is zeker de moeite waard.

Binnenkort meer mooie tips dus hou deze pagina in de gaten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *