Thema circus – 5x de leukste prentenboeken voor in de klas

Geen carnaval dit jaar, maar dat betekent niet dat er in de klas geen verkleedfeest gevierd kan worden. Op zoek naar een geschikt thema voor onze sbo kleuterklas kwamen mijn duo en ik op het idee om het thema Circus te gaan uitwerken. Prentenboeken zijn altijd een goed idee en een fijn hulpmiddel dus vandaag heb ik een fijn lijstje voor je met mooie boeken bij het thema Circus.

Kathleen Amant – Anna in het circus

Een vrolijke titel uit de peuterlijn van Clavis uitgeverij. De boeken over peuter Anna zijn altijd een succes. Met de heldere kleurrijke illustraties laat Kathleen heel duidelijk de belangrijkste dingen binnen een thema zien en de korte teksten zijn perfect geschikt voor jonge kinderen. Zeker voor mijn kleuters, van wie er veel kampen met taalontwikkelingsproblemen en een geringe woordenschat zijn peuterboeken nog heel geschikt.

thema circus

Het is circus in het dorp! Anna gaat samen met mama ene kijkje nemen. De circusdirecteur heet hen welkom in de grote tent en dan kan de show beginnen.

Guido van Genechten – Hoe Tito zijn neus kwijt speelde

Ook weer een boek van Clavis uitgeverij (net als nog twee titels in dit lijstje). Deze uitgever snapt gewoon heel goed wat jonge kinderen mooi vinden en wat wij als leerkrachten in onze klas nodig hebben.

Ook illustrator Guido van Genechten weet als geen ander wat peuters en kleuters aanspreekt en zijn vrolijke boeken over clown Tito mogen in het thema Circus niet ontbreken.

Clown Tito is de ster van circus Rondo. Elke dag treedt hij op. Tito rent, Tito danst, Tito springt… De mensen vinden het prachtig. Maar op een dag gebeurt er iets vreemds. Tito speelt zijn neus kwijt!

Het boek is helaas niet meer nieuw te koop, maar gelukkig wel te leen bij de bibliotheek.

Vivian den Hollander – Feestbeesten in de klas

Dit boek kocht ik een aantal jaar geleden toen ik eindelijk een vast plekje kreeg in een kleutergroep. We gingen daar na de zomer van start met het thema Circus en in dit vrolijke boek, met prachtige tekeningen van Dagmar Stam, volg je een kleuterklas die zijn eigen circusvoorstelling maakt. Een heel herkenbaar verhaal voor elke kleuter.

thema circus prentenboek

Luk Depondt – Clown durft

Komt de clown op het omslag je bekend voor? Dat kan! Hij heeft waarschijnlijk wat weg van Tito want de tekeningen in dit prachtige prentenboek zijn gemaakt door Guido van Genechten.

Clown durft maakt deel uit van een reeks van drie prentenboeken rond emoties en helpt om met kinderen in gesprek te gaan rond hun eigen (niet) durven. Naast een vrolijk toepasselijk verhaal bij het thema Circus is het dus ook een waardevol leerzaam boek voor wie wil werken rond emoties.

Clown durft… op een wild, wit paard, alleen in de donkere nacht, een poesje redden op een hoge tak… En nog veel meer.

Helaas ook niet meer nieuw te koop, maar wel te leen!

Reina Ollivier – Naar het circus

Het laatste boek bij het thema Circus dat ik je wil laten zien is dit vrolijke exemplaar uit de Willewete reeks van Clavis. In dit informatieve prentenboek voor kleuters en groep 3 komen alle aspecten van het circus uitgebreid aan bod. Met de vrolijke illustraties van Madeleine van der Raad erbij is het een ontzettend aantrekkelijk boek waar je in de klas enorm veel plezier van zult hebben.

Wil je alles weten over het circus en wat er te beleven valt? In dit boek lees je meer over wie er allemaal werken. Hoeveel tijd elke circusartiest nodig heeft om een nieuwe act in te studeren. Hoeveel werk er nodig is om een hele circustent op te bouwen. Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.

In dit Willewete boek vind je ook een gedicht, twee knutselpagina’s en een grote uitklappagina. Door de miniquiz word je een echte expert!

Ik hoop dat je net zo vrolijk wordt als ik van deze kleurrijke titels. Veel plezier met het thema Circus!

Lees ook: prentenboeken in het thema lente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.