Het mag geen geheim zijn dat er hier thuis heel veel gelezen wordt. De kasten puilen uit en mijn jongens nemen (gelukkig!) het boekenvirus al van mams over. Oudste zit inmiddels in groep 4 en krijgt, in elk geval tot de herfstvakantie, wekelijks leeshuiswerk mee waar hij heel fanatiek mee bezig is. Er is dus zeer regelmatig verse aanvoer nodig die we dan natuurlijk uitzoeken bij de bibliotheek.
Overzicht & inspiratie
Omdat het me heel leuk én handig leek om bij te houden wat we zoal lezen besloot ik voor mijn beide jongens een pagina te maken. Zo hebben we zelf mooi overzicht en doen jullie intussen vast en zeker inspiratie op.
Kijk je mee naar de boekenlijst van onze grote lezer?
Huiswerk
Zoals ik al zei krijgt onze knul sinds kort heus huiswerk mee naar huis. Tot nu toe vindt hij het heel interessant en hij zit echt nog in de fase waarin hij wil presteren voor de juf dus er wordt hier iedere avond fanatiek gelezen!
Juli / augustus 2018
Ook afgelopen zomer hielden we het lezen trouw vol. Er wordt zoveel gewaarschuwd voor de zomerleesdip, die wilden we natuurlijk graag buiten de deur houden! Wat we zoal lazen kun je lezen in onderstaande artikelen:
de leesdip te lijf – 1
de leesdip te lijf – 2
september 2018
Harmen van Straaten – De draak – uitgeverij Kluitman
De Toverlamp-reeks van uitgeverij Kluitman is een serie super leuke, spannende, mooi geïllustreerde boeken voor jonge lezers in groep 4. Alle boeken zijn geschreven en getekend door Harmen van Straaten van wie we natuurlijk allang weten dat hij prachtige boeken voor kinderen maakt.
We lazen eerder al De witte ridder, die we zelf in de kast hebben staan en nu kwamen bij de bieb dus uit bij weer twee delen uit deze serie.
De draak is een spannend en fantasievol verhaal dat we in een paar dagen uitlazen. Perfect op niveau voor begin groep 4 en samen met de mooie illustraties een heel aantrekkelijk boek.
Harmen van Straaten – Het spookschip – uitgeverij Kluitman
Dit boek sprak mijn zoon echt enorm aan. Hij is gefascineerd door griezelverhalen en doordat we vaak in de Efteling komen ook bekend met de legende van de Vliegende Hollander. Hij heeft me al vaker gevraagd om het bijbehorende boek te kopen en dat hij nu een boek tegenkwam dat hij zelf kon lezen was echt een openbaring. Hij kon niet wachten om erin te beginnen en ook dit boek was weer binnen no-time uit. Een aanrader!
Arend van Dam – Noot voor noot – uitgeverij van Holkema en Warendorf
Als je het dan hebt over écht goede boeken mag Arend van Dam natuurlijk niet ontbreken. Hij schreef onder meer de reeks ‘Zelf lezen over lang geleden’ waar dit boekje deel van uitmaakt. Zelf hebben wij Ik ben de baas al in ons bezit, over Jacoba van Beieren. Deze reeks zelf te lezen geschiedenisboekjes op AVI E3 niveau is een echt een aanrader! Ontzettend leuk geïllustreerd door Alex de Wolf, prachtig geschreven en daar bovenop ook nog eens ontzettend leerzaam. veel beter gaat het niet worden wat mij betreft.
Lees ook mijn review van de fantastische theatervoorstelling Lang geleden.
Wouter Kersbergen – Tim Snuffel – uitgeverij Zwijsen
Met deze reeks, de zogenaamde Bikkels, was ik nog niet bekend, maar ik heb me laten vertellen dat je hiermee altijd goed zit. Mooi meegenomen dus dat onze knul dit boekje uitkoos. Wat erg fijn is bij deze serie is dat er speciaal aandacht wordt besteed aan woordenschat en het boek daarom begint met een woordweb. Zo heb je meteen het thema van het verhaal helder en kunnen kinderen alvast zien wie en wat er allemaal aan bod gaan komen. Een heel mooi idee!
Tim Snuffel gaat over een jongen met een heel bijzondere neus. Als hij een hond krijgt van zijn vader verdwijnt deze op een dag uit zijn hok. Wat volgt is een spannende boevenjacht, perfect zelf te lezen voor kinderen die lezen op AVI M4 niveau en kleurrijk geïllustreerd door Kees de Boer.
Paul van Loon – Foeksia tovert met tijd – uitgeverij Leopold
Wat ben ik toch blij dat Stef het Paul van Loon-virus ook al van me heeft overgenomen! Als kind was ik al fan van zijn bijzondere, spannende verhalen en nu lees ik ze weer met ontzettend veel plezier samen met onze jongens.
Met Foeksia tovert met tijd oefenen kinderen niet alleen met lezen, maar ook met klokkijken. twee vliegen in één klap! Klokkijken komt natuurlijk in groep 4 ook uitgebreid aan bod en kinderen zitten zo rond hun 7de jaar precies in de fase waarin ze veel bezig zijn met tijd. Een geweldig leuk en leerzaam boekje, natuurlijk weer ontzettend mooi en kleurrijk geïllustreerd door Saskia Halfmouw. Bijna zonde om naar de bibliotheek terug te brengen… 😉
Vivian den Hollander – De leeuw is los – uitgeverij van Holkema en Warendorf
Nog een boek van een geweldige auteur. De verhalen van Vivian den Hollander zijn altijd ontzettend fantasievol en sluiten perfect aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. In dit boekje wil Thijs heel graag naar het circus, maar hij mag niet van zijn moeder. Boos zit hij op zijn kamer waar hij dan maar zelf temmer gaat spelen. Totdat hij plotseling gegrom hoort onder zijn raam… Een heel leuk avontuur voor jonge lezers. Wat wel opvalt zijn woorden als ‘circus’ en ‘clown’. Daar kwam onze jongen nog niet helemaal uit, maar al doende leert men. Eenmaal bezig in het boek komen de woorden regelmatig terug waardoor kinderen ze vanzelf juist gaan lezen.
Rian Visser – Blitz – uitgeverij Gottmer
Dit boek is dit jaar kerntitel voor groep 3-4 tijdens de Kinderboekenweek. En wat is het leuk! Ik mocht het recenseren voor Lees magazine waar je dus binnenkort mijn uitgebreide bespreking terug kunt vinden en ik wil het jullie nu alvast van harte aanbevelen. Onze knul heeft het boek met heel veel plezier aan me voorgelezen en het moest echt eerst helemaal uit (met 142 pagina’s is het behoorlijk dik) voordat we aan iets anders gingen beginnen. Het zit boordevol humor en is ontzettend leuk geïllustreerd. Ik heb al opdracht om ook de andere delen te gaan halen dus dit wordt ongetwijfeld vervolgd.
Voorlezen
Naast zelf lezen wordt Stef gelukkig ook nog graag voorgelezen. Ik blijf het heerlijk vinden om te doen en het is nog steeds een fijn, gezellig rustmomentje voor het slapen gaan. Deze boeken lezen wij momenteel:
Paul van Loon – Zilvertand & Weerwolvenbos – uitgeverij Leopold
Ok, we hebben een paar delen gemist, maar deze twee boeken over Dolfje stonden al in de kast te wachten en schreeuwden erom gelezen te worden. Zeker Zilvertand was af en toe behoorlijk spannend, maar Stef schijnt er geen last van te hebben en houdt wel van een beetje griezelen op zijn tijd. We hebben nog meer delen klaar staan, maar zijn vast van plan om de reeks keurig op volgorde te gaan lezen. Op naar de bibliotheek dus voor Boze Drieling...
Wist je trouwens dat er een ook heel leuk magazine en een toffe website van Dolfje zijn? Super leuk om eens te bekijken met je kind!
Oktober 2018
Paul van Loon – Foeksia en de heksensoep – uitgeverij Leopold
Na Foeksia tovert met tijd kon een volgend avontuur van de miniheks natuurlijk niet uitblijven. De boekjes zijn perfect op niveau en lezen vrij vlot weg. Aangevuld met de prachtige illustraties van Saskia Halfmouw een feestje om te lezen!
In Foeksia en de heksensoep raakt Foeksia verdwaald als zij een opdracht uitvoert voor juf Minuul. Ze valt in slaap en wordt ontdekt door een bejaard echtpaar, dat haar mee naar huis neemt. Al snel blijken deze mensen helemaal niet zo aardig. Hoe komt Foeksia hier weer weg?
Wouter Kersbergen – In de nacht – uitgeverij Zwijsen
Een heel leuk samenleesboekje uit de reeks Samenlezers van uitgeverij Zwijsen. Tim Snuffel viel niet zo in de smaak, maar dit boekje, van dezelfde auteur, oogt anders en het samenlezen-aspect maakt het extra leuk.
In dit boek hebben broer en zus Freek en Frauke een plan. Ze gaan overdag heel veel slapen, Zo kunnen ze ’s nachts opblijven. Kijken wat er dan op straat gebeurt. Dat kat van de buren gaat op jacht. En wat doet die man daar? Dat stopt er ineens een vreemd, wit busje…
Een lekker spannend verhaal voor stoere jongens en meisjes!
Vivian den Hollander – Opa’s griezelige gasten – uitgeverij van Holkema en Warendorf
Een hele fijne vondst, dit vrolijke, spannende en komische boek van Vivian den Hollander. Mila en Tom ontdekken in het schuurtje van hun oppas-opa allerlei vreemde, griezelige beesten. Tom is er best bang voor. Om hem van zijn angst af te helpen, laat opa zien dat de dieren helemaal niet eng zijn. Maar dan gebeurt er iets waar opa heel erg van schrikt.
Het verhaal is goed leesbaar voor kinderen in groep 4, spannend en een beetje mysterieus waardoor het ook echt boeit en kinderen graag willen weten hoe het verder gaat. Prachtig geïllustreerd door Saskia Halfmouw! Een echte aanrader voor jonge lezers.
Tjibbe Veltkamp – Lol in de lucht – uitgeverij Lannoo
Van dit vrolijke avontuur kon je eerder al een uitgebreide recensie voorbij zien komen op de blog. Stef las dit boek met heel veel plezier. Lol in de lucht is een komisch, vrolijk en ondeugend avontuur, aangevuld met geweldig leuke illustraties. Een hele mooie aanvulling tussen alle AVIboeken.
Voorlezen
Voorlezen deden we deze maand uit diverse boeken, waaronder de verschillende winkeltjes van Marianne Busser en Ron Schröder, en ook dit schitterende sprookjesboek van de Efteling mocht weer eens uit de kast. Ik heb het inmiddels al jaren in mijn bezit en ben er nog steeds verliefd op. Wegens ruimtegebrek ligt het in een kast achter een deur, maar we zijn druk op zoek naar een mooie boekenkast en dan krijgt het zeker een mooi plekje.
Zo, dit was het voor nu. Wij lezen vrolijk verder dus de lijst wordt binnenkort weer aangevuld!
Benieuwd naar bovengenoemde titels? Je bestelt ze eenvoudig via onderstaande links. Veel leesplezier!