Wie mij volgt op social media heeft het vast al gezien: ik heb een boek geschreven! En niet zomaar een boek, nee, een samenleesboek. Een boek om fijn samen met jouw beginnende lezer van te genieten en zo je kind op weg te helpen om een goede lezer te worden. Samen lezen vergoot het leesplezier en is daarom voor heel veel kinderen een hele fijne manier om het lezen te oefenen. Vandaag vertel ik je graag wat samenleesboeken zijn, hoe je ze in kunt zetten en wat de meerwaarde van samen lezen is.
Waarom samen lezen?
Lezen is een heel persoonlijke ervaring. De een beleeft er enorm veel plezier aan, de ander worstelt zich met veel moeite door een boek omdat het nu eenmaal moet. Op school in de klas zie ik dit ook: waar de een moeiteloos het lezen oppikt en zich deze vaardigheid eigen maakt is lezen voor de ander haast een straf. Toch is het een onmisbare vaardigheid en moeten we allemaal leren lezen, of we dat nu leuk vinden of niet. Samen lezen maakt het lezen nét even leuker, voor kinderen die er weinig plezier in hebben, maar ook voor de fanatieke lezer.
Lezen met plezier
Samen lezen helpt je beginnende lezer flink op weg. En thuis oefenen, dat helpt écht. Met samenleesboeken ondersteun je jouw kind op een fijne manier in het leesproces. Deze boeken zijn namelijk speciaal ontworpen om letterlijk samen te lezen: de eenvoudige teksten worden gelezen door de beginnende lezer terwijl de gevorderde lezer de wat lastiger teksten voor zijn rekening neemt. En wie die gevorderde lezer is, dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Lees samen met je vader of moeder, je grote broer, je buurmeisje of je tante. Door samen dit fijne moment te delen wordt lezen ineens veel leuker.
Hoe werkt het?
Zoals hierboven genoemd, worden samenleesboeken geschreven in verschillende niveaus. Er is tekst voor de beginnende lezer en tekst voor de gevorderde lezer. Mijn eigen samenleesboek, dat gaat over hobby’s, is zelfs geschreven in drie niveaus. Hierdoor kun je ze ook bijvoorbeeld als gezin samen lezen. Gaandeweg zal je kind steeds meer van de teksten uit de boeken zelf kunnen lezen en kun je als gevorderde lezer steeds een stapje terug doen. Op deze manier kun je jouw kind stapje voor stapje begeleiden en de leesontwikkeling heel mooi volgen. Samen beleef je de mooiste avonturen en verhalen en gaandeweg krijgt je kind steeds meer vertrouwen in zijn eigen kunnen als lezer. Een heel mooi proces om samen te beleven en als ouder van dichtbij mee te maken.
Voor iedereen
Samenleesboeken zijn niet alleen heel geschikt voor thuis, maar kunnen ook perfect worden ingezet op school. Klasgenoten kunnen samen lezen, maar ook leerlingen uit een hogere groep kunnen samen met een beginnende lezer met een samenleesboek aan de slag. Beide oefenen op hun eigen niveau en de beginnende lezer kan intussen van de gevorderde lezer leren. Samenleesboeken zijn daarom erg fijn voor de schoolbibliotheek.
Benieuwd?
Heb je zin gekregen om samen te lezen? Vanaf juni 2021 ligt ‘Wij voetballen’, mijn eerste kinderboek, in de winkel. Een mooi en vrolijk boek voor jonge lezers die alles willen weten over voetbal.
Lees ook: interactief voorlezen – zo stel je de juiste vragen
Ik wens je ontzettend veel (voor)leesplezier! Voor vragen over mijn boeken ben ik altijd bereikbaar via info@lettersenspetters.nl