Review Kinderboekenfeest met Tosca Menten

Wat is de Kinderboekenweek toch een geweldig leuke week! Overal in het land worden de meest fantastische activiteiten georganiseerd en kun je jouw favoriete auteurs ontmoeten. Ook bibliotheek ‘s-Hertogenbosch deed zijn uiterste best om er een feestje van te maken en organiseerde in Rosmalen een heus Kinderboekenfeest. Samen met mijn oudste zoon bezocht ik een hilarische voorstelling van Tosca Menten, auteur van onder andere Dummie de Mummie. Kijk je mee naar onze gezellige middag?

Cadeautje van mij

 

Onze middag begon zo rond 14:00 in theater Perron 3 in Rosmalen. Na onze tickets te hebben afgehaald bezochten we eerst de stand van Bruna waar we natuurlijk het nieuwste Dummie boek kochten en waar ik mijn eigen Letters & spetters boekenleggers mocht brengen. Via Instagram had ik contact met een van de aardige dames van de Bruna en zij stond er meteen voor open om op deze dag mijn boekenleggers uit te delen aan de klanten. Kindjes (hopelijk) blij en voor mij weer goede reclame.

Verwenfestijn

De medewerkers van de bibliotheek, ( die er in Rosmalen overigens fantastisch uitziet!) hadden een uitgebreid programma samengesteld waar je met je theaterkaartje gratis aan deel kon nemen. Volgende stop op ons lijstje was het onderdeel ‘schminken’. Dit bleek uiteindelijk het zetten van vriendjes-glittertattoos te zijn, maar ook dat vindt onze jongen helemaal geweldig dus ging hij naar huis met een super coole sterrentattoo.

Speuren tussen de boeken

Omdat we nog tijd genoeg hadden besloten we vervolgens de speurtocht te gaan doen want ja, als je een prijs kunt verdienen dan doe je natuurlijk altijd mee! Door het gebouw hingen 5 grote gele heliumballonnen (niet voor niets geel want ook Charlotte Dematons, bekend van De gele ballon, was deze middag aanwezig) met daarbij steeds 2 vragen over kinderboeken. ‘Wat is het thema van de Kinderboekenweek dit jaar’, ‘Hoe heet het lied van Kinderen voor kinderen voor de Kinderboekenweek’ etc. Onze knul wist er een heleboel zelf en samen kwamen we er prima uit.

portret en spel

Onderweg was het nog tijd voor een stop in de fotostand waar kinderen hun eigen photoboot-accessoire konden knutselen en op de foto konden in een Dummie- of Gele ballon decor. Onze jongen koos natuurlijk voor een bezoekje aan Egypte:

Beneden in de bibliotheek kwamen we nog een leuke uitdaging tegen waarbij we de vriendjes op de twee kubussen met elkaar moesten matchen. Dus Vos hoort bij Haas, Harry hoort bij Hermelien enzovoort. Op Spekkie en Sproet en het zusje van Boer Boris na wist mijn zoon ze allemaal, doe ik toch iets goed 😉 . Ook hier viel weer een prijs te verdienen dus nu afwachten of we nog iets gewonnen hebben.

Hoogtepunt

Van al dit speurwerk krijg je dorst dus was het tijd voor een korte pauze waarna we plaats konden nemen in de theaterzaal voor het optreden van Tosca Menten. Ik had kaarten geboekt voor een eerdere voorstelling op rij 3, maar omdat deze niet doorging werden onze kaarten omgeboekt en mochten we zomaar plaatsnemen op de eerste rij! Ik had verwacht dat we dan tegen een hoog podium aan zouden kijken, maar dat was er helemaal niet dus we hadden perfect zicht!

 

Knotsgekke reis

En wat hebben we genoten! Onze verwachting was dat de voorstelling over Dummie de Mummie zou gaan en alhoewel hij er natuurlijk ook bij was, ging het eigenlijk over al Tosca’s fantastische boeken. Samen met haar band nam ze ons mee opeen knotsgekke reis langs de meest bizarre hoofdpersonen en verhalen en heel veel liedjes die vooral gingen over poep en konten. Je kunt je voorstellen hoe de kinderen in de zaal dit vonden ;-).

Ik had Tosca nooit eerder gezien en eerlijke gezegd ook nog niet veel van haar werk gelezen, maar wat is ze goed! En wat is ze een vriendelijk, doodnormaal mens. Voor alle kinderen was bij de signeersessie even tijd voor een praatje of een compliment als ‘wat zie je er mooi uit’.

Behalve schrijftalent heeft ze ook absoluut talent voor het theater en zet ze met gemak zonder al teveel toeters en bellen een wervelende voorstelling neer. We hebben echt een uur lang in een deuk gelegen en mijn zoon bleef maar zeggen dat het zo leuk was! Ik vond het echt een aanrader en geloof dat wij vast nog wel een keer gaan kijken als Tosca ergens optreedt.

Prachtige middag

Met goed getrainde lachspieren, een prachtig nieuw boek en weer een handtekening voor onze verzameling konden we tevreden naar huis.

Hebben jullie ook al wat leuks ondernomen deze Kinderboekenweek?

alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door en eigendom van Bertine van Spijk – Letters & spetters