Review: De kleine heks – Een betoverende film voor de hele familie

Afgelopen zomer was hij ineens daar: de verfilming van De kleine heks, een verhaal van auteur Otfried Preussler, geschreven in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het verhaal nog niet kende, maar dankzij de Boekenkrant en uitgeverij Lemniscaat kwam daar verandering in! Ik won een prachtig pakket met daarin o.a. de filmeditie van het boek en twee bioscoopkaarten. Kijk je mee wat wij vonden van deze indrukwekkende verfilming?

Prachtige sprookjeswereld

Ga je op een zonnige dag in oktober, bij 25 graden, naar de bioscoop dan is het te verwachten dat het niet heel druk is. De film draait ook alweer 3 maanden en verdwijnt bijna uit de filmzalen, maar dat er behalve mijn zoon en ik maar 4 andere mensen in de zaal zouden zitten, had ik niet verwacht. Een privé voorstelling dus van ruim anderhalf uur waarin we werden meegenomen naar een prachtige sprookjeswereld en verzeild raakten in een strijd tussen goed en kwaad.

Indrukwekkend spektakel

Zoals gezegd  is de film gemaakt naar het boek van Otfried Preussler. Een oud boek, maar nog steeds een betoverend mooi verhaal dat de makers prachtig hebben weten te vertalen naar het witte doek. Het deed in de verte denken aan Foeksia de miniheks, de film naar het verhaal van Paul van Loon, maar dan net een tikkeltje spannender en donkerder. Ik had onze kleuter thuis gelaten en oudste bedacht tijdens de film dat het ook echt wel wat te spannend voor hem zou zijn geweest.

Eeuwenoud dilemma

Als kijker volg je het verhaal van De kleine heks, een lieve jongedame die er, op haar kromme neus na, helemaal niet uitziet zoals je van een heks zou verwachten. En die ook helemaal niet graag dingen doet die heksen horen te doen. Ze is een tikkeltje ondeugend en behoorlijk eigenwijs en raakt daardoor natuurlijk in de problemen…

De kleine heks vertelt over goed en kwaad, over ergens bij willen horen, maar toch trouw blijven aan jezelf. En dat allemaal op een kinderlijke manier in de vorm van een fantastisch sprookje.

Fijne familiefilm

Hoewel de film voor kleuters misschien soms nog wat heftig is, is hij voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar zeker geschikt en absoluut aan te raden. Het prachtige verhaal wordt afgewisseld met aanstekelijke liedjes en muziek en naast spanning en wat griezelen op zijn tijd is er ook ruimte voor humor en liefde. Wij weten het in elk geval zeker: zodra de dvd verschijnt, kijken wij dit bijzondere sprookje nog een keer! (maar eerst het boek lezen natuurlijk!).

Lees ook: de leukste Nederlandse boekverfilmingen

Ook zo dol op heksen? Je bestelt De kleine heks en andere betoverende heksenboeken eenvoudig via onderstaande links. Veel leesplezier!