Recensie ‘Wiebeltand’

Zomaar in de brievenbus: dit schitterende, dikke voorleesboek vol verhalen over Pleuntje en Joep. Dat werd natuurlijk weer heel veel voorlezen!

Genomineerd voor de Kinderjury 2018!

Auteur: Isabelle de Ridder IMG_2385

Illustraties: Monique Dozy

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978 9044 829 501

Thema: divers: kleuters, losse tanden, vriendschap

Leeftijd: 5+

Inhoud

Pleuntje heeft een wiebeltand. Maar als ze een appel eet, is de tand opeens weg. ‘Vanavond kun je je tand onder je kussen leggen’, zegt mama. ‘Dan komt de tandenfee misschien. Zij haalt je tand weg en legt er een muntje voor in de plaats.’ Dat wil Pleuntje wel! Maar de volgende morgen tilt Pleuntje het kussen omhoog en daar ligt…gewoon nog haar tand! Hoe kan dat nou?

Onze mening

Wat een heerlijk herkenbaar en vrolijk voorleesboek! Ondanks dat er al veel boeken geschreven zijn over vrienden duo’s is ‘Wiebeltand’ toch weer net even anders. Niet méér van hetzelfde, maar een mooie aanvulling op onze boekencollectie. De verhaaltjes zijn wat lengte betreft (zo’n 3 à 4 pagina’s) precies lang genoeg om voor te lezen voor het slapen gaan en dat is dan ook het moment waarop wij van het boek genoten. Een gezellige, ontspannen manier om de dag af te sluiten!

Hoofdpersoon Pleuntje en haar beste vriendje Joep beleven allerlei leuke en voor kleuters heel herkenbare avonturen. Van een bezoek aan een schitterend toilet, een ritje met de trein en een logeerpartijtje bij opa en oma tot een gezellige pyjamadag. Allemaal alledaagse situaties die je als ouder zeker zult herkennen en waar kinderen zich gemakkelijk in kunnen verplaatsen. Het taalgebruik is van een perfect niveau voor jonge kinderen en de tekst bevat veel dialogen. Hierdoor ontstaat veel afwisseling en lezen de verhalen lekker makkelijk en vlot.

De tekst wordt aangevuld met prachtige, kleurrijke illustraties. Soms klein tussen de tekst door, soms paginagroot. Pleuntje en Joep zijn ontzettend aandoenlijk weergegeven en alle tekeningen ademen een fijne, warme sfeer. Een hele veilige wereld zoals de meeste kinderen die (gelukkig) kennen.

‘Wiebeltand’ is een heerlijk boek voor thuis, maar zeker ook voor in de klas. Heel geschikt om dagelijks uit voor te lezen voor als er even een paar minuutjes over zijn of gewoon om de dag gezellig met elkaar af te sluiten. Wat mij betreft absoluut een terechte Kinderjury nominatie en een aanrader voor iedereen die van voorlezen houdt!

Veel leesplezier!


Ook zin gekregen om te gaan genieten van Pleuntje en Joep? Je bestelt het boek eenvoudig via deze link.