Recensie Welpje en het verdwenen zonnetje – betoverend verhaal

Auteur Lonneke Sanders stuurde mij een bericht met de vraag of ik kennis zou willen maken met haar ‘kindje’, het prachtige boek Welpje en het verdwenen zonnetje. Een boek over emoties, speciaal voor jonge kinderen. Een hel mooi en belangrijk thema waar ik dus ook zeker nieuwsgierig naar werd. Omdat Lonneke heel toevallig vlakbij bleek te wonen kwam ze het boek ook nog eens persoonlijk overhandigen! Kijk je mee naar dit bijzondere verhaal over een schattig leeuwtje en een vrolijke zon?

Auteur Lonneke Sanders – Illustraties Carmen Groenefelt – uitgegeven in eigen beheer – ISBN 97890 90314 891 – Leeftijd 4+ – Thema gevoelens

Het verhaal

Welpje is een heel bijzonder leeuwtje, want boven zijn hoofd schijnt altijd een stralend zonnetje. Tot op een dag alles verandert.

Welpje ontdekt gevoelens die hij nog niet kent. Gevoelens die hij helemaal niet wil voelen. Als Welpje besluit zijn gevoelens te verstoppen, gebeurt er iets vreemds waardoor zijn zonnetje verdwijnt. Gelukkig komt er een wijze vriend op zijn pad. Zal het Welpje lukken om zijn zonnetje weer tevoorschijn te halen?

En dit vind ik

Nu ik weer voor de klas sta en werk met kinderen met speciale onderwijsbehoeften heeft juist een boek als dit mijn aandacht. Ik was erg benieuwd of het een boek zou zijn dat ik in de klas kan inzetten waar we veel praten over gedrag en gevoelens en kinderen intensief begeleiden in het uiten hiervan. En Welpje en het verdwenen zonnetje blijkt hiervoor prima geschikt!

Fijne vormgeving

Auteur Lonneke Sanders gaf dit boek uit in eigen beheer. Een spannende stap die ze duidelijk heel goed heeft overwogen. Het boek ziet er prachtig uit en is door Carmen Groenefelt ontzettend mooi geïllustreerd. Er is veel ruimte in het boek voor de kleurrijke tekeningen die het verhaal perfect aanvullen. De dieren zijn allemaal vrij natuurgetrouw getekend en hebben allemaal een lieve, zachte uitstraling die ze heel toegankelijk maakt voor jonge kinderen. Heel mooi gedaan en het helpt zeker om het verhaal beter te begrijpen.

De kracht van eenvoud

Eenvoud? Is Welpje en het verdwenen zonnetje dan zo’n eenvoudig verhaal? Nee, juist helemaal niet! Maar gevoelens als verdriet, schaamte, boosheid en eenzaamheid bespreekbaar maken voor een jonge doelgroep is niet gemakkelijk. En toch is Lonneke erin geslaagd om de gevoelens op een eenvoudige, heldere manier te beschrijven zodat kleuters ze echt kunnen herkennen en begrijpen. Het is eigenlijk gewoon een mooi aandoenlijk sprookje geworden, waar stiekem heel veel lessen in verborgen zijn. Heel knap gedaan!

“Ik weet niet wat ik moet zeggen, denkt Welpje. Mama en papa mogen niet weten dat ik niet blij ben. Welpje zet een lach op zijn gezicht. ‘Leuk, een nieuwe grot!”

Herkenbaar

De gevoelens die door het verhaal heen aan bod komen zijn allemaal voor iedereen herkenbaar. Allemaal zijn we weleens verdrietig en veel jonge kinderen houden totaal niet van veranderingen. Lonneke heeft de komst van een zusje gekozen als thema om dit mooie verhaal omheen te bouwen. Een goede keuze omdat dit een betekenisvol thema is voor jonge kinderen en er bij zo’n ingrijpende veranderingen tal van gevoelens de kop op steken. Kinderen zullen zich prima in dit verhaal kunnen inleven en het nodigt ook zeker uit om er nog eens uitgebreid over na te praten of in de klas rond het boek te werken.

Fijne hulp

Welpje en het verdwenen zonnetje is echt een mooi en goed boek voor kleuters en kinderen in groep 3 van de basisschool. Of ze nu moeite hebben met het uiten van hun gevoelens of niet, leerzaam is altijd en als er in je eigen gezin een kindje bijkomt kan dit boek je absoluut helpen om dit bespreekbaar en minder beladen te maken voor je kleuter. Een fijn boek waar ik zeker weten nog veel plezier van ga hebben!

Meer weten of het werk van Lonneke? Neem een kijkje op haar website en volg Welpje op social media. Ook Carmen Groenefelt heeft een leuke website waarop haar prachtige werk te bekijken is.

Lees ook: recensie Toverdruppels

foto header Sergey Pesterev via Unsplash

Welpje bestellen kan eenvoudig via onderstaande link. En bekijk ook eens de andere mooie prentenboeken rond het thema emoties.