Recensie ‘Walter en Poes naar de visafslag’

Auteur: Caroline Melissant  IMG_1100

Illustraties: Denise Kruithof

Uitgeverij: Linkt media

ISBN: 9 789 081 819 435

Leeftijd: 4+

Thema: visserij

Inhoud

Het is vrijdag heel vroeg in de ochtend. Terwijl de meeste mensen nog slapen, zijn Walter en Poes wakker. Ze komen thuis van een week vissen op zee. De vissersboten varen de vissershaven binnen. De verse vis wordt gelost uit het visruim en naar de visafslag gebracht.

Mijn mening

Eigenlijk loop ik alweer een beetje achter want naast dit derde deel in de reeks ‘Visserijavonturen’ is er inmiddels ook alweer een deel 4 verschenen. In deze bijzondere educatieve zoekboeken nemen auteur Caroline Melissant en kunstenares Denise Kruithof kinderen mee door de cyclus van de visserij. Van het vangen van een vis in de Noordzee tot het aan wal brengen en van de reis op het schip tot de viswinkel. Het hele proces komt uitgebreid aan bod in woord en beeld en laat duidelijk zien hoe de wereld van de visserij eruit ziet. Alleen al het idee voor deze boekenreeks verdient wat mij betreft de originaliteitsprijs en daarom ben ik fan!

In ‘Walter en Poes; Naar de visafslag’ kijkt de lezer door de ogen van de hoofdpersonen mee naar het wel en wee op de visafslag. Oude vissers die sterke verhalen vertellen, het sorteren van de vis door de zogenaamde ‘peken’ (nooit van gehoord: ook voor volwassenen valt er nog wat te leren 😉 ), het lassen en schilderen van het schip; alles word in verhalende vorm duidelijk uitgelegd en dankzij de gedetailleerde, kunstzinnige illustraties ademt het boek een bijzonder sfeertje.

Per twee pagina’s bevat de linker pagina tekst en is de rechterpagina gereserveerd voor een illustratie. Er valt dus continu genoeg te zien. De boeken in deze reeks zijn naast voorleesverhalen ook zoekboeken. Ieder stukje tekst eindigt daarom ook met een vraag. Super voor interactief voorlezen en voor een grote betrokkenheid van de toehoorders. Kleine kanttekening hierbij: mijn eigen kleuter (inmiddels ruim 5,5 jaar) vond de zoekopdrachten niet zo interessant. Ik denk dat dit komt doordat het niveau van de tekst en dat van de zoekopdrachten wat uiteen ligt. De tekst is heel educatief en staat bol van de onbekende, soms moeilijke begrippen, echt geschikt voor kleuters en kinderen in groep 3 van het basisonderwijs. De zoekplaten daarentegen zouden denk ik beter geschikt zijn voor peuters/jonge kleuters. (dit is natuurlijk afhankelijk van het kind en de zoekplaten zijn sowieso heel waardevol voor het werken aan de woordenschat, ook bij oudere kinderen die dit nodig hebben).

Alles bij elkaar is ‘Walter en Poes; Naar de visafslag’ weer een erg mooi, ontzettend leerzaam boek. Het geeft een kijkje in een voor veel mensen onbekende wereld en is leerzaam voor jong en oud!


Wil je meer informatie over deze reeks? Neem een kijkje op de bijbehorende website.