Recensie voorstelling ‘Welterusten kleine beer’

In 2016 bezocht ik samen met onze oudste zoon voor het eerst een voorstelling van theater Terra: ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’, natuurlijk gebaseerd op het beroemde prentenboek met de schitterende illustraties van Anita Jerham. Sinds dit bezoek ben ik fan van theater Terra. Toen ik dus zag dat zij een van mijn lievelingsprentenboeken op het toneel gingen brengen wist ik dat ik dat niet wilde missen. En zo gingen zoonlief en ik wederom op pad voor een heerlijke middag in het theater…

IMG_2826

Schitterend decor

Voorstellingen van theater Terra zijn mede dankzij de prachtige decors een lust voor het oog. Ook bij dit stuk is er duidelijk weer veel aandacht besteed aan de aankleding van het podium. Een grote boom met daaronder het hol van Grote en Kleine beer vormt het middelpunt. Het blijft geweldig om te zien hoe daaromheen het verhaal wordt vormgegeven en er – op het oog – betrekkelijk eenvoudig van scène wordt gewisseld. Door de toevoeging van kleine details, zoals de gehaakte deken op het bed, het sfeervolle nachtlampje en wat losse dennenappels wordt gezorgd voor precies de juiste, knusse sfeer die zo perfect past bij dit prachtige verhaal en de jonge doelgroep van deze voorstelling. Geweldig mooi om naar te kijken en zeker een compliment waard!

Aandoenlijk en grappig verhaal

IMG_2828Het oorspronkelijke prentenboek is prachtig verwerkt tot een verhaal van circa 50 minuten waarin het publiek een kijkje krijgt in de wereld van Kleine Beer en zijn lieve papa. Kleine Beer is net als andere kinderen een enthousiaste spring-in-het-veld die niets liever doet dan spelen en ravotten en natuurlijk zijn papa meehelpen bij allerhande klusjes. Heel herkenbaar en vooral ook ontzettend komisch. De kinderen in de zaal lagen regelmatig in een deuk en ook mijn zoon keek af en toe met een ondeugende lach mijn kant op.

Vlak voor het einde van de voorstelling zit de schitterende scène uit het boek waarin Grote en Kleine Beer samen naar de maan kijken. De magie van het verhaal is op prachtige wijze vertaald naar het podium; echt een betoverend moment.

Aanrader voor peuter en kleuter

Het mag duidelijk zijn: ‘Welterusten kleine Beer’ is weer een echt kunstwerk. De voorstelling duurt precies lang genoeg voor jonge kinderen om hun aandacht erbij te kunnen houden en het spel wordt regelmatig afgewisseld met mooie en vrolijke liedjes. Absoluut een aanrader als je van theater houdt of als je je kind met deze kunstvorm kennis wil laten maken.

IMG_2827

De voorstelling is nog door het hele land te zien t/m maart 2018. Een prachtig uitstapje voor de koude wintermaanden.


De foto’s in dit artikel zijn eigendom van Letters & spetters.