Recensie ‘Van kapers tot ketters’

Een geschiedenisboek in een wel heel bijzonder jasje; altijd interessant! Op de vraag of ik er aandacht aan wilde besteden op mijn blog zei ik dan ook graag ja. Kijk je mee wat ik vond van deze spannende bundel geschiedenisverhalen?

Auteur: Wilma Degeling 

Illustraties: Hans Flier en Wilma Degeling

Uitgeverij: Menuet

ISBN: 9 789491 707124

Leeftijd: 10+

Thema: geschiedenis, gevangenis, Gevangenpoort Den Haag, Lego

Inhoud

Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er echt gemarteld om mensen tot een bekentenis te dingen? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen?

In dit boek zijn 10 verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO-figuren en -steentjes uitgebeeld. Verhalen over valsemunters en dieven. Verhalen over de bekende gebroederd De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers.

En dit vind ik

Origineel kunstwerkje

‘Van kapers tot ketters; LEGO-verhalen uit de Gevangenpoort’ is een ontzettend origineel boek waar naar mijn idee heel veel tijd en energie in is gestoken. Alleen al het nabouwen van de Gevangenpoort, zoals te zien aan de binnenzijde van het omslag, moet een hele klus zijn geweest. Het idee om dit stukje geschiedenis, vaak niet het meest geliefde vak voor veel kinderen, te verpakken in een modern LEGO-jasje is prachtig gevonden en door de makers nauwgezet uitgewerkt.

Weetjes & feiten

met behulp van een duidelijke tijdlijn worden vooraf alle personages geïntroduceerd. Heel fijn om het overzicht te bewaren en een handig hulpmiddel voor tijdens het lezen.

Het boek start vervolgens eerst met informatie over de Gevangenpoort, de straffen die werden uitgedeeld en hoe het verhoren in zijn werk ging. Dit lijkt even wat taaie kost waar niet ieder kind meteen warm voor zal lopen, maar de illustraties, gemaakt met LEGO, maken een heleboel goed en geven het geheel een moderne en aantrekkelijke uitstraling.

Spannende verhalen van weleer

Eenmaal door dit stukje theorie heen wordt het boek pas écht interessant! Zeker voor wie van spanning en avontuur houdt is het genieten. Als lezer volg je de verschillende personages voor hun aankomst in de gevangenpoort, tijdens hun verblijf daar of tijdens hun gruwelijke verhoren.

De beul drukt de voeten van Cornelis de Witt in met scheenschroeven en roept op te bekennen. ‘Hoe kan men bekennen dat men niet gedaan heeft?’ reageert Cornelis. Hij verbijt de pijn en blijft ontkennen.”

De verhalen zijn uiteraard allemaal rijkelijk geïllustreerd in LEGO-steentjes. Ze worden afgewisseld met stukjes theorie en vragen. Deze zijn te vinden in lichtblauwe blokjes met de titel ‘Weet jij het?’ waarmee de achtergrondkennis van de lezer getest wordt. Af ent oe wordt ook een koppeling naar het heden gemaakt waardoor de verhalen meer betekenisvol worden en duidelijk wordt dat geschiedenis invloed heeft op ons leven nu.

Achterin het boek wordt nog een inkijkje achter de schermen geboden. Erg leuk om te zien hoe het boek tot stand is gekomen!

Leuk en leerzaam

Zeker voor wie een uitstapje naar de Gevangenpoort gaat maken (het is nu een museum) is dit boek een mooie opwarmer of juist erg leuk om thuis nog eens terug te lezen wat je allemaal gezien hebt.

Ik zie het boek ook voor me in een klas in de bovenbouw van het basisonderwijs als aanvulling op de geschiedenislessen. Het is vooral leuk voor kinderen om zelf te lezen en doorheen te bladeren en zo met geschiedenis bezig te zijn. Een welkome afwisseling van het bestande aanbod en ook gewoon heel mooi voor wie van spannende verhalen houdt.

‘Van kapers tot ketters; Verhalen uit de Gevangenpoort’ is een bijzonder boek dat door veel kinderen ongetwijfeld met plezier gelezen zal worden.

Lees ook: Recensie ‘De bende van Lijp Kot

Nieuwsgierig naar het boek? Kijk het in of bestel direct via onderstaande link: