Recensie ‘Toverdruppels’

Door auteur Nathalie Slosse werd ik benaderd met de uitnodiging een kijkje te nemen op de website van haar vereniging en de vraag of ik wellicht een van haar boeken zou willen recenseren. Nathalie schrijft boeken voor jonge kinderen over ingewikkelde onderwerpen als ziekte en verdriet. Boeken waar naar mijn idee veel behoefte aan is en waar ik dus zeker meer van wilde weten. Uiteindelijk besloot ik om Toverdruppels hier voor jullie te bespreken. Een warm boekje over verdriet en troost.

Auteur: Nathalie Slosse

Illustraties: Rocio del Moral

Uitgeverij: Abimo

ISBN: 978 90 593 2876 1

Leeftijd: 4+

Thema: verdriet – troost – vriendschap

inhoud

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt te Tranenfee. Zij vangt tranen op in een flesje. Zo ontdekt Snuiter dat de tranen toverdruppels zijn, waar de Tranenfee iets heel bijzonders mee kan…Snuiter helpt haar bij het verzamelen van toverdruppels, want kleine en grote verdrietjes wachten op een beetje troost.

En dit vinden wij

Goede match

Allereerst vind ik het ontzettend mooi dat iemand het aandurft om de moeilijke dingen van het leven op papier te zetten en ze zo voor jonge kinderen enigszins begrijpelijk en inzichtelijk te maken. Met Toverdruppels is dat wat mij betreft zeer goed gelukt en Nathalie heeft in Rocio del Moral de perfecte illustrator gevonden om haar verhalen tot leven te brengen.

Verwondering en ontroering

Ik las het boek voor aan onze oudste zoon van inmiddels bijna 7. Hij is heel gevoelig en een echte denker dus ik verwachtte dat het verhaal hem zou aanspreken en dat hij er ook best wel eens wat aan zou kunnen hebben. Dit bleek een juiste inschatting. Hij luisterde vol aandacht naar het verhaal, vond de tekeningen prachtig, stelde vragen en was echt ontroerd door de momenten van troost die erin verwerkt zijn. Een duidelijker signaal van de kwaliteit van dit boek is er wat mij betreft niet. Wanneer je als auteur en tekenaar kinderen zo weet te boeien en te raken heb je duidelijk goed werk geleverd.

Warm en waardevol

Toverdruppels is een ontzettend warm en ontroerend boek, waardevol voor ieder kind en daarom een aanrader voor iedereen die voorleest aan jonge kinderen. Of je nu uitgebreid op het onderwerp in wil gaan in de klas, je eigen kind een beetje troost wil bieden of gewoon een heel mooi verhaal voor wil lezen, met Toverdruppels kan het allemaal. Fijn extraatje zijn de geweldig leuke knutsel- en doetips op de laatste pagina’s. Maak wolkendeeg, knutsel een prachtig regenbooggordijn, schrijf een elfje of maak schitterende watermuziek (die laatste activiteit wil mijn zoon ook heel graag nog doen!). Met de tips kun je gemakkelijk een klein thema neerzetten voor in de klas, maar ook voor thuis zijn ze, of je nu troost nodig hebt of niet, geweldig leuk om mee aan de slag te gaan!

Wil je meer weten over het bijzondere werk van Nathalie Slosse en de missie van haar vereniging Talismanneke neem dan zeker een kijkje op de overzichtelijke website. Je vind hier uitgebreide informatie over de diverse projecten en een heleboel andere hartverwarmende boeken die je helpen om met jonge kinderen in gesprek te gaan over ingewikkelde zaken. Echt een initiatief om te volgen!

Kun jij een boek als Toverdruppels goed gebruiken? Je bestelt het eenvoudig via onderstaande link: