Recensie ‘Schaduw van de leeuw’

Al tijden had ik het voornemen om eens een boek van Linda Dielemans te lezen. Ik ben gek op geschiedenis dus haar werk zou mij aan moeten spreken. Het verschijnen van een nieuwe titel leek mij dé gelegenheid om kennis te maken met Linda’s werk. Kijk je mee wat ik vond van Schaduw van de leeuw ?

Auteur: Linda Dielemans 

Illustraties: Linda Dielemans & Martijn van der Linden

Uitgeverij: Leopold

ISBN: 9 789025 875251

Leeftijd: 10+

Thema: geschiedenis, prehistorie, oude culturen

Inhoud

28.000 jaar geleden. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen.

En dit vind ik

Meeslepend avontuur

Wat heb ik van dit boek genoten! Vanaf de eerste pagina neemt de auteur je mee naar lang vervlogen tijden. Toen Europa nog het domein was van mammoeten, wolharige neushoorns en grottenberen en de mens leefde van de jacht.

Ten midden van al deze wilde dieren moet hoofdpersoon Joeni zien te overleven en leren haar dromen te begrijpen. Een meisje dat tienduizenden jaren geleden leefde, maar toch zo herkenbaar is. Vanaf de eerste pagina word je meegenomen in haar leven en dromen. Voel hoe ze te maken krijgt met boosheid, liefde en jaloezie en volg haar op haar zware weg op zoek naar haar plaats in de wereld.

Voel de prehistorie

‘Schaduw van de leeuw’ is zo goed geschreven dat je je als lezer helemaal in de prehistorie waant.  Je voelt de mystieke sfeer en de strijd van de mens om te leven en overleven in harmonie met de natuur. Een verhaal over oude tijden, helemaal van nu. Waar oudere boeken over de prehistorie in mijn beleving vaak wat traag zijn, is dit boek dat absoluut niet. Het verhaal leest vlot en de personages komen echt tot leven waardoor je als lezer moeiteloos geboeid blijft.  Een prachtige les in geschiedenis die niemand saai zal vinden!

Langzaam draaide zo rond met haar fakkel. Paarden galoppeerden bij haar vandaan, herten staken hun neuzen in de lucht en verdwenen, een mammoet dreigde met zijn slagtanden, heel even maar, als het licht op een bepaalde manier op de krassen scheen.”

Kunstwerkjes

Het boek heeft een eenvoudige, krachtige vormgeving die helemaal past bij het verhaal. De coverillustratie straalt precies de juiste sfeer uit en de afbeeldingen van grottekeningen aan de binnenzijde en aan het begin van ieder hoofdstuk zijn prachtig in al hun eenvoud.

Linda Dielemans liet zich voor dit verhaal inspireren door grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden en te weten dat veel van de plaatsen uit het verhaal werkelijk bestaan maakt het nog specialer.

‘Schaduw van de leeuw’ geeft een mooi, ontroerend kijkje in het leven van onze prehistorische voorvaderen en leert ons ongemerkt een heleboel over deze oude mensen. Een heerlijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en zeker niet te missen in de schoolbibliotheek.

_____________________________________________________________________________

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Linda Dielemans? Neem een kijkje op haar website of bestel haar boeken eenvoudig via onderstaande links: