Recensie: Ronja de Roversdochter; klassieker in een nieuw jasje

De geweldige actie ‘Geef een boek cadeau‘ (voorheen ‘Geef mij maar een boek‘) is twee jaar geleden ontstaan als initiatief vanuit diverse boekhandels. Het idee achter dit prachtige concept is alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste kinderboeken. De klassieker die dit jaar voor maar €2,- in de boekhandel ligt is ‘Ronja de roversdochter‘. Een verhaal dat ik in mijn jeugd helaas gemist hebt, maar nu met heel veel plezier heb gelezen.

Auteur: Astrid Lindgren 

Illustraties: Ilon Wikland

Uitgeverij: Stichting Geef mij maar een boek! met een licensie van uitgeverij Ploegsma

ISBN: 9 789082 476552

Leeftijd: 8+

Thema: vriendschap, vrijheid, goed en kwaad

 

Inhoud

In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aardvijand van haar vader, Borka, met zijn rovers in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze i de winter wonen? Het wordt steeds kouder.

Mijn mening

Tijdloos avontuur voor jong en oud

Sfeervol en ontroerend, zo zou ik dit tijdloze verhaal over het bijzondere roverskind Ronja omschrijven. In het nawoord van het boek staat te lezen dat auteur Astrid Lindgren (geboren in 1907) een onafhankelijke, vooruitstrevende vrouw was die vond dat kinderen met respect behandeld moesten worden. Deze sterke persoonlijkheid en haar overtuigingen komen in haar werk altijd duidelijk naar voren en dat is ook in ‘Ronja de roversdochter’ niet anders. De auteur heeft Ronja weten neer te zetten als een sterk en onafhankelijk meisje dat weet wat ze wil en altijd haar hart durft te volgen, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Als lezer voel je direct sympathie voor dit kind, dat opgroeit ten midden van een stel wilde dieven, maar ondanks dat over enorm veel rechtvaardigheidsgevoel en een oneindig groot hart beschikt. .

Over schemerwezens, een donker bos en een bijzondere vriendschap

‘Ronja de roversdochter’ leest als een sprookje en ademt dankzij de uitgebreide beschrijvingen van de omgeving en gebeurtenissen een prachtige, mystieke sfeer. Astrid Lindgren neemt je mee naar een bijzondere wereld die zoveel lijkt op de onze, maar er tegelijkertijd zover vanaf staat. In het bos waar Ronja zo van houdt, en waar ze van haar vader Mattis nooit bang mag zijn, gaan schoonheid en gevaar hand in hand. Nergens voelt Ronja zich beter thuis dan in ‘haar’ bos, maar het is oppassen geblazen voor aardmannetjes, vogelheksen en andere volken die vooral in de schemer tevoorschijn komen. Gelukkig is haar beste vriend Birk nooit ver weg en samen weten ze zich overal doorheen te slaan. Deze hartverwarmende  vriendschap geeft het verhaal nog meer diepgang en maakt het herkenbaar voor jong en oud.

Een geweldig cadeau

Ik heb het boek met heel veel plezier en ook bewondering gelezen. Bewondering voor Astrid Lindgren die zo’n prachtig oeuvre heeft nagelaten waar al zoveel generaties van hebben mogen genieten. Hoe fantastisch is het dat dankzij het fantastische initiatief ‘Geef een boek cadeau’ nu wederom een hele generatie de kans krijgt om te genieten van een van haar pareltjes. We hebben allemaal wel een kind in onze omgeving dat we ontzettend blij kunnen maken met dit prachtige boek en ik hoop dan ook dat iedereen heel snel naar de boekhandel gaat en deze kans niet voorbij laat gaan. Want alle kinderen hebben recht op mooie verhalen!