Recensie Raaf en Papegaai, het grimmige bos

Al sinds het eerste deel in deze serie, De reis van Raaf en Papegaai, uitkwam ben ik groot fan. Auteur Li Lefébure en illustratrice Jenny Bakker vormen een geweldig duo en met de avonturen van Raaf en Papegaai maken zij van (leren) lezen één groot feest.

Genomineerd voor de Kinderjury 2018!

Auteur: Li Lefébure grimmige bos

Illustraties: Jenny Bakker

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978 90448 30293

Leeftijd: 6+

Thema: natuur, dieren, avontuur

Inhoud

Het is herfst. Papegaai geniet van dit seizoen. Raaf niet. Die wil naar Spanje. Hij weet Papegaai over te halen. Maar net als de twee vrienden willen vertrekken, gebeuren er allemaal vreemde dingen in het bos. De wintervoorraad van Eekhoorn is gestolen en Bosmuis is achternagezeten door een eng beest. De bosdieren worden angstig. Lukt het Raaf en Papegaai de indringer te stoppen? En kunnen ze nog naar Spanje reizen?

Mijn mening

‘Een griezelig goed voorleesboek’. Met deze tekst op de cover is niets teveel gezegd.

‘De wilde zwijnen die net de aarde omgeploegd hadden, vervolgden hun weg. De geur die ze achterlieten was wild en krachtig…Papegaai keek stilletjes vanaf zijn tak, hoog in de boom. Hij hield van die geur’.

Met deze sfeervolle woorden begint het nieuwste avontuur van de inmiddels zo bekende gevederde vrienden. Dit keer niet ergens aan de andere kant van de wereld, in een woestijn of op een ijskoude plek, maar gewoon in hun eigen bos in ons mooie kikkerlandje. Want dat je niet perse de halve aardbol over hoeft te reizen om bijzondere dieren tegen te komen en te genieten van schitterende natuur wordt tijdens het lezen van dit boek al gauw duidelijk. Op een begrijpelijk manier, met niet al te lange zinnen en veel dialogen, beschrijft de auteur het leven in het bos. Uil, muis, vos, ree, das en eekhoorn; allemaal hebben ze hun eigen rol in het verhaal en zijn ze terug te vinden op de betoverend mooie illustraties van Jenny Bakker. De dieren zijn natuurgetrouw en prachtig gedetailleerd weergegeven wat dit boek niet alleen tot een geweldig voorleesboek maakt, maar tegelijkertijd ook tot een boeiend naslagwerk over de Nederlandse natuur.

‘Het grimmige bos’ is een boek vol mysterie dat je vanaf de eerste pagina meevoert en niet meer loslaat. Want wie zal toch de voorraad van Eekhoorn gestolen hebben? En wie heeft kleine Vos gebeten? Eenmaal aan het lezen ben je zo een eind op weg en wil je hoe dan ook weten hoe dit afloopt. Spannend, maar niet eng en daarom absoluut geschikt voor de jonge doelgroep vanaf circa 6 jaar. Een boek dat je met een gerust hart kunt voorlezen voor het slapen gaan, maar dat ook zeker in de klas niet misstaat. Een geweldige les natuuronderwijs, verpakt in een prachtig jasje.

Met ‘Raaf en Papegaai, het grimmige bos’ sla je dus twee vliegen in één klap: terwijl je samen geniet van dit heerlijke avontuur leert je kind (en jij zelf stiekem ook) en heleboel interessants over het leven in het bos. Een fijne combinatie en daarom een absolute aanrader.


Zin gekregen om op avontuur te gaan? Het boek is hier te bestellen.