Recensie ‘Raaf en Papegaai; expeditie regenwoud’

Auteur: Li Lefébure raaf-en-papegaai1

Illustraties: Jenny Bakker

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978 90 448 2786 6

Leeftijd: 6+

Thema: Regenwoud, dieren, natuur, reizen, avontuur

Inhoud

Raaf en Papegaai besluiten te gaan overwinteren in het regenwoud in Zuid-Amerika. In het prachtige groene woud is het nooit stil. De brulapen brullen. De vogels schetteren, fluiten en zingen de hele dag. Het water klettert. Er is ook altijd wat te beleven. Raaf en Papegaai leren elke dag wel weer iets nieuws: over de natuur, over elkaar en zichzelf, maar ook over hun nieuwe dierenvrienden, zoals Oranje Rotshaan, Quetzal en Bosduivel, de slingeraap.

Mijn mening

Wie de eerdere avonturen van Raaf en Papegaai heeft gelezen weet het: de boeken zijn ware juweeltjes met een enorme educatieve waarde die je gewoon niet mag missen!

Zo ook weer dit schitterende nieuwe avontuur van de twee gevederde vrienden. Het hardcover boek heeft een mooi groot formaat en is voorzien van een prachtige omslagillustratie. Let ook vooral even op de subtiele poststempels en postzegel op de achterzijde: heel sfeervol en uitnodigend.

Eenmaal aan het lezen zit je meteen middenin het verhaal. Raaf en Papegaai zijn aangekomen in het regenwoud en hebben hier al direct interessante nieuwe vrienden leren kennen. Alle diersoorten worden op een hele ‘makkelijke’ manier geïntroduceerd. Ze maken op een of andere manier meteen logischerwijs deel uit van het verhaal en allemaal hebben ze iets te vertellen of te laten zien aan Raaf en Papegaai. Heel knap gedaan vind ik en het maakt dat het verhaal soepel loopt en ook vooral echt een voorleesverhaal blijft en geen lesboek wordt. Terwijl het educatieve gehalte van dit boek enorm is! Ontspanning en educatie zo mooi met elkaar verweven tot een prachtig geheel is echt een kunst; eentje die Li Lefébure als geen ander beheerst!

Waar Raaf wat zelfverzekerder is en meer haantje de voorste kampt papegaai met voor alle kinderen (en volwassen) herkenbare problemen en onzekerheden. Wat doe je nou als je niet kunt slapen? Wat doe je als je vrienden spelletjes willen doen die jij eigenlijk helemaal niet durft? Of heimwee, hoe los je dat nu weer op? De herkenbaarheid van al deze gevoelens zorgt ervoor dat kinderen zich makkelijk kunnen inleven en maakt het verhaal heel betekenisvol. Er zullen weinig kinderen zijn die er niet door geboeid raken.

En dan de illustraties: die zijn zo ontzettend mooi en natuurgetrouw! Sommige kleurrijk, andere ingetogen. Allemaal kleine kunstwerkjes op zich, een hele verzameling mini-schilderijtjes van het Amazonegebied.

‘Raaf en Papegaai, expeditie regenwoud’ is een schitterend leerzaam document waar de hele familie ontzettend veel lees- en leerplezier aan kan beleven. Een mooi pronkstukje in je boekenkast!


Kun je niet wachten om dit boek te lezen? Bestel dan makkelijk en snel bij de winkel van onze grote blauwe vriend 😉 .

Op de website van Li vind je meer informatie over Raaf en Papegaai en haar andere projecten.