Recensie ‘Prulletje vindt een zijden ei’

Auteur Thea Dubelaar stuurde mij een exemplaar van dit aandoenlijke, prachtig geïllustreerde prentenboek over eendenkuiken Prulletje. Een mooi en leerzaam verhaal voor kinderen vanaf circa 4 jaar.

Auteur: Thea Dubelaar 

Illustraties: Liënne ten Kate

ISBN: 9 789491 707155

Leeftijd: 4+

Thema: jonge dieren – vlinders

Inhoud

Het babyeendje Prul ontmoet een lieve, maar lelijke zijdevlinder en haar rupsjes die cocons van zijde spinnen. De andere vlinders vinden de zijdevlinder mislukt en niks waard. Zelf zijn ze veel mooier! Maar Prulletje vindt haar juist heel bijzonder. En de zijde van haar cocon? Dat is het mooiste draad dat er bestaat om een lieve knuffel van te maken.

En dit vinden wij

Toen ik het boekje aan onze kleuter liet zien was hij meteen enthousiast. Die gaan we lezen vandaag! En het beviel goed want ook de volgende dag was Prulletje vindt een zijden ei ons bedtijdverhaaltje.

Origineel rijmverhaal

Het boek is erg mooi en duidelijk geïllustreerd. Als voorlezer was het even wennen omdat de auteur gekozen heeft voor een rijmritme dat je niet zo snel in een kinderboek tegenkomt. Als je het eenmaal te pakken hebt leest het echter prima en dankzij de illustraties, die het verhaal goed ondersteunen, is het ook voor jonge kinderen begrijpelijk en goed te volgen.

Leerzaam en leuk

Met Prulletje vindt een zijden ei leren kinderen alles over de groei van de zijdevlinder. Hoe het allemaal begint met een piepklein rupsje, dat vervolgens een heerlijk zachte cocon maakt, daarin uitgroeit tot een vlinder en zich uiteindelijk een weg naar buiten spuugt om de wijde wereld in te trekken.

Een bijzonder onderwerp voor een kinderboek, maar aan onze kleuter was duidelijk te merken dat het kinderen zeker aanspreekt en ze steken er ook nog een heleboel van op.

Voor thuis en in de klas

Het boek is altijd leuk om voor te lezen, zomaar tussendoor of als bedtijdverhaaltje, maar is ook heel geschikt voor op school. Leuk voor thema’s als ‘lente’ of ‘jonge dieren’ en natuurlijk bij uitstek geschikt voor wie in de klas over vlinders werkt. Prulletje vindt een zijden ei maakt de cyclus van rups tot vlinder inzichtelijk op een aandoenlijke en begrijpelijke manier. Een origineel en boeiend boekje, goed voor heel veel voorleesplezier!

Benieuwd geworden naar dit prachtige boek? Bij de uitgever bestel je een gesigneerd exemplaar en het is natuurlijk ook eenvoudig te bestellen bij de bekende blauwe man: