Recensie ‘Pepi’

Van auteur en illustrator Esther van der Ham kreeg ik wederom een prachtig kleurrijk boek met de bijzondere ondertitel ‘ de avonturen van een vlinder die eigenlijk een clubsandwich is’. Je begrijpt: mijn interesse was gewekt! Kijk je mee naar dit mooie verhaal over een vlindertje dat leeft tussen twee werelden?

Auteur: Persia Rakers

Illustraties: Esther van der Ham

Uitgeverij: Droomvallei

ISBN: 9789492 844088

Thema: identiteit – cultuur(verschillen)

Leeftijd: 8+

Inhoud

Ken je dat gevoel dat je trek hebt in iets lekkers, maar niet kunt kiezen? Dat noem ik het clubsandwichgevoel. Een beetje brood, een beetje kaas, een beetje spek…Zo ben ik nou ook. Als een clubsandwich. Een beetje Oosters en een beetje Westers.

Vroeger was het fijn om een clubsandwich te zijn. In het Oosten vonden ze mij bijzonder. In het Westen noemden ze mij exotisch. Waar ik ook kwam en wie ik ook ontmoette, ik voelde me speciaal. Nu weet ik niet meer zeker of het Oosten en Westen wel van een clubsandwich houden. Ik moet vaak kiezen. Kiezen tussen een plakje kaas of een eitje. Een beetje van alles mag niet meer. Maar hoe kan ik nu kiezen als ik allebei ben?

En dit vind ik

IJzersterke metafoor

De metafoor van de clubsandwich voor een meisje (dat dan ook weer een vlinder is) dat worstelt met haar identiteit vind ik prachtig gevonden en ontzettend vindingrijk. Niet heel voor de hand liggend, maar wel perfect passend en heel duidelijk voor iedereen. We bevinden ons lang niet allemaal tussen twee culturen, maar het gevoel niet te kunnen kiezen, of het nu om grote of kleinere zaken gaat, kennen we allemaal. Met haar prachtige metafoor helpt Persia Rakers de lezer om zich wat beter te kunnen verplaatsen in onze medemens.

Hartverwarmend

Pepi is een prachtig boek waarin de auteur de verschillen én de overeenkomsten tussen Oost en West uitlegt op een begrijpelijke manier die ook nog eens erg leuk is om te lezen. Geen saaie, belerende stof, maar een modern sprookje waarin insecten de hoofdrol spelen en de lezer meenemen naar hun wereld.

Ik weet nog niet of ik het wel fijn vind om anders te zijn dan andere vlinders. Mijn moeder zegt dat het juist mag, dat anders zijn. Dat je dat vrijheid noemt. In het Westen is vrijheid een belangrijk dingetje.”

Herkenbaar

Het verhaal draait om vlinder Pepi en haar uitgebreide familie die bestaat uit zowel Oosterse als Westerse vlinders. Een lieve vader en moeder, een zusje waar af en toe strijd mee is en de beste opa en oma die een kind zich maar wensen kan: allemaal komen zo voorbij. Heerlijk herkenbaar en daarom denk ik dat kinderen zich moeiteloos in het verhaal kunnen verplaatsen en met de personages kunnen identificeren.

Kleurrijk

De sprookjesachtige vertelling van Persia Rakers wordt aangevuld met kleurrijke tekeningen in de kenmerkende stijl van Esther van der Ham. Haar illustraties passen perfect bij het boek en brengen de wereld van Pepi tot leven.

Ik was blij verrast door dit geweldig mooie boek met zijn diepgaande inhoud. Ik kan me helemaal voorstellen dat het ook op scholen gelezen wordt en helpt cultuurverschillen en zaken als respect bespreekbaar te maken. Hoe dan ook is het een echte aanrader, een boek dat je zult lezen met een glimlach op je gezicht.

Lees ook: Recensie ‘Een cavia en twee moeders

Benieuwd naar dit bijzondere sprookje? Je bestelt het boek eenvoudig via onderstaande link: