Recensie: Op zee met opa – Betoverend prentenboek

Iedere maand spit ik de catalogi van de diverse uitgeverijen door op zoek naar de mooiste nieuwe titels. En af en toe zitten daar zulke bijzondere pareltjes tussen, die wil ik dan echt beter bekijken. Zo ook Op zee met opa. Een prachtig prentenboek met een bijzonder verhaal en geweldige illustraties.

Auteur: Synne Lea – Illustraties Stian Hole – Uitgeverij Clavis – ISBN 978 9044 835236 – Leeftijd 4+ – Thema liefde/familie/verlies

Op zee met opa

Het verhaal

Opa zegt dat de roeiboot klaarligt. Hij dobbert zachtjes op het water. We gaan roeien, woordspelletjes spelen, kijken naar de grote oceaan. Als we een poosje onderweg zijn, mindert opa vaart, en zegt hij dat ik zijn zuidwester en zeelaarzen krijg. De zeekaart krijgen mijn broertje en ik samen. Maar ik wil helemaal niks hebben. Ik wil alleen opa.

En dit vind ik

Handzaam

Toen ik dit boek in de folder zag deed het mee direct denken aan een van mijn absolute favorieten: Zeezucht van Marlies van de Wel. Beide boeken zijn rechthoekig, zoals zoveel prentenboeken, maar in plaats van verticaal zijn ze horizontaal gedrukt wat mij altijd heel erg aanspreekt en wat ook fijn vasthoudt tijdens het lezen. De prenten beslaan steeds beide pagina’s dus deze zijn ook lekker groot en dragen echt het verhaal.

Betoverend

De cover van Op zee met opa met het donkere blauw en de prachtige oranje en rode bloemen springt direct in het oog en spreekt mij bijzonder aan. De ijsschots in de hoek en het kleine roeibootje op die immense zee zetten meteen een bijzondere sfeer neer.

Zoals gezegd beslaan de illustraties telkens twee pagina’s en natuurlijk speelt de zee een hoofdrol. Het oneindige van de zee en het mysterieuze karakter van dit onmetelijke water zorgen dat dit soort verhalen meteen tot de verbeelding spreekt. De illustrator heeft de sfeer van zee en strand prachtig weergegeven en neemt je mee op een ongelooflijke reis langs de meest betoverende plaatsen.

Ontroerend en herkenbaar

Op zee met opa vertelt het verhaal van een broer en zus en hun lieve opa die ze voor geen goud willen missen. Ze doen hele gezellige en fijne dingen met opa, maar het meisje kan alleen maar denken aan het moment dat opa er niet meer zal zijn. Een gevoel dat we allemaal, jong en oud, ongetwijfeld herkennen. Want van iemand houden is geweldig, maar de angst om die persoon kwijt te raken kan zomaar ineens de kop opsteken.

We beginnen met de v, zegt opa. Noem een woord dat begint met de v. Vriend, roept mijn broer. Vadertje anwoordt opa.

Nu jij, lacht mijn broer, en hij wijst naar mij, maar ‘verlies’ is het enige wat ik kan bedenken.


Voor de echte boekenwurm

De auteur heeft op prachtige wijze gevoelens die we allemaal kennen onder woorden gebracht. Soms worden hiervoor wat ingewikkelde metaforen gebruikt en vanwege het poëtische karakter van het verhaal zal het niet iedereen direct aanspreken. De prenten zijn in dit geval een hele waardevolle aanvulling omdat ze de tekst verduidelijken en ook degenen die minder poëtisch zijn ingesteld zullen aanspreken. De leeftijdsaanduiding van 4+ vind ik persoonlijk wel wat aan de lage kant. Ik zou zelf eerder uitgaan van 5 en misschien zelfs wel 6 jaar om het verhaal echt goed te kunnen begrijpen.

Op zee met opa

Op zee met opa is in elk geval een schitterend prentenboek waar je een hele tijd mee vooruit kunt. Alleen al kijken naar de prenten levert uren plezier op. Zeker weten dat je iedere keer weer wat nieuws ontdekt! Een aanrader voor prentenboeken-liefhebbers en prachtig om met kinderen te filosoferen en praten over gevoelens en familie.

Benieuwd naar Zeezucht? Mijn recensie van dit eveneens betoverende prentenboek lees je hier.

foto header: Jeremy Bishop via Unsplash

Zelf dit bijzondere verhaal lezen? Je bestelt dit boek en andere bijzondere verhalen eenvoudig via onderstaande links: