Recensie Op stap met de Bosjuf 2 – spelend leren in de natuur

~Door Kelly ~ Met mijn klas maak ik elk jaar wel een keer een uitstapje naar het bos, meestal in de herfst. Vaak wandelen we dan een rondje, kijken wat we tegenkomen en daar vertel ik dan over. De kinderen zijn altijd heel enthousiast, en elke keer denk ik: dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen!
Dit boek geeft heel veel praktische ideeën, hoe je allerlei verschillende activiteiten kunt ondernemen in het bos met je klas (of eigen kinderen natuurlijk!)

Auteur: Gertie Bergmans  – Uitgeverij: Vertelpunt Uitgevers  – ISBN 9789492887061  – Leeftijd van de activiteiten: 2 tot 7 jaar  – Thema: natuur/ seizoenen/ lesideeën

Het boek

Ga met je kinderen naar buiten, laat ze genieten van al het mooie in de natuur. De natuur levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het jonge kind. Er ligt een schat aan leerkansen voor het grijpen.
Dit boek is een vervolg op het eerste boek en vorm een inspiratie voor leerkrachten, gidsen, ouders, grootouders en andere begeleiders van jonge kinderen. Een tweede reeks van een vijftigtal avonturentochten en ideeën voor een bosklas (leren buiten de klasmuren). Alles is bijzonder handig uitgeschreven om onmiddellijk toe te passen in de praktijk. Een boek vol ideeën en prikkels om met jonge kinderen op ontdekking te gaan in de natuur.  

Over de schrijfster

Gertie Bergmans is kleuterjuf in de kleuterschool De Beverburcht in Maaseik.
De school ligt aan een natuurgebied en de juffen genieten er samen met de kleuters volop van de natuur. De natuurbeleving loopt als een rode draad doorheen de schoolwerking. De oudste kleuters trekken er ook een aantal keren per week op uit naar hun bosklasje.

Handige overzichtelijke indeling

Het boek start met een handig overzicht dat ‘waarom en hoe?’ is genoemd. Daar staat uitleg in over het belang van het ervaren in de natuur.
Verder staan er handige tips in voor de begeleider: wat zijn de do’s en don’ts?
De beste tip in het hele boek staat voor mij meteen in dit eerste stuk. Elke keer als ik met kinderen naar het bos ga, merk ik dat er kinderen zijn die steeds sneller willen lopen en elkaar voorbij rennen. Zo komt de groep steeds verder uit elkaar. Daarom geeft de schrijfster van het boek de tip om ‘de rode vlag’ mee te nemen. Meteen al een tip om te onthouden!
Ook de lessuggesties zijn heel overzichtelijk. Elke uitgewerkte avonturentocht heeft de volgende indeling:
– wat nemen we mee?
– waar?
– wanneer?
– vooraf
– verloop
– nadien
– tips
Zo heb je snel op een rijtje wat je nodig hebt en hoe zo’n tocht verloopt.

Leuke weetjes en inspirerende foto’s

Dit boek heeft veel grote foto’s, die mooie sfeerimpressies geven van wat de kinderen op zo’n tocht meemaken.
Bij sommige tochten staan er ook leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat een pissebed 14 poten heeft? Wist je dat je poep van planteneters en vleeseters uit elkaar kunt houden door de vorm? Of dat de mol wel gangen van 150 meter lang kan maken? Met dit soort weetjes maak je gewoon indruk bij je kinderen!

Zelf erop uit

Met al deze leuke ideeën wil je natuurlijk meteen aan de slag. Dat had ik ook toen ik het boek las. Alleen…. ik ben nog niet met mijn klas naar het bos geweest. Omdat ik het boek in de zomervakantie mocht reviewen, was dat een beetje lastig… 😉
Maar ben deze zomervakantie wel met mijn eigen meiden op pad geweest. Niet alleen naar het bos, maar ook naar andere plekjes in de natuur.
Daar kun je ook volop aan de slag met de leuke tips en weetjes, zoals bijvoorbeeld op zoek gaan naar paardenbloemen of met dobbelstenen spelletjes doen.

Een aanrader voor in de klas!

Concluderend kan ik zeggen dat dit een enorm handig boek is voor alle juffen en meesters die werken met jonge kinderen!
Natuurlijk kun je zelf ook lessen bedenken voor in de natuur, maar dit boek geeft heel veel leuke ideeën, waar je zelf misschien ook niet zo snel op was gekomen. Een groot voordeel vind ik ook dat de lesideeën compact zijn uitgewerkt, het is zo heel overzichtelijk wat je nodig hebt.
Ik ga dit boek de komende jaren dus zeker nog vaker uit de kast halen om op school mee aan de slag te gaan!

Lees ook: recensie Kinderfeestjes met een verhaal

Gastblogger Kelly is 36 jaar oud, woonachtig in Brabant en ik het dagelijks leven moeder van twee meiden en juf in groep 1/2. Samen met haar man runt zij de hippe webshop Mini and more.

Met deze handige boeken kun je er samen met je kind heerlijk op uit in de natuur!