Recensie ‘Op avontuur met boeken’

Een prentenboek over ‘de waarde van boeken en de kracht van voorlezen’; dat wilde ik natuurlijk niet missen! Kijk mee naar het bijzondere Op avontuur met boeken.

Auteur & illustrator: Henk Linskens 

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978 90448 32396

Leeftijd: 5+

Thema: boeken – lezen – fantasie

Inhoud

Wurm is gek op boeken! Grote, kleine, dikke, dunne… Hij vraagt aan iedereen om hem voor te lezen, en slapen doet hij alleen met een boek onder zijn kussen. Zo beleeft hij in zijn dromen de meest avontuurlijke verhalen. Ga je met hem mee?

En dit vind ik

Magische wereld

De cover en lay-out van het boek zijn echt schitterend! De snoezige jongen die ligt te slapen op een heel groot boek met op de achtergrond de maan, terwijl boeken  rondom hem door een donkere hemel zweven, geeft een prachtige magische droomwereld weer. Precies zoals lezen bedoeld is en zoals het voelt om je te verliezen in een goed boek of een mooi verhaal. Het knappe is dat de coverillustratie geheel voor zich spreekt en dat meteen duidelijk wordt waar het boek over gaat.

Boeiende tekeningen

Eenmaal geopend treft de lezer twee schitterende pagina’s aan met stapels boeken. Allemaal heel losjes getekend in donkerblauw en sommige ingekleurd met een zacht groen, oranje en rood. Heel mooi op elkaar afgestemd en een lust voor het oog.

De stijl van tekenen is in het hele boek doorgevoerd. Alles is losjes weergegeven, soms met de potloodlijnen van de schetsen nog net zichtbaar en er is gekozen voor minimaal kleurgebruik. Prachtig gedaan, helemaal passend bij het verhaal en in precies de juiste dromerige sfeer.

Mee met Wurm

De tekeningen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid tekst die ik, heel eerlijk, wat minder sterk vind dan de illustraties. De lezer wordt meegenomen op een dag in het leven van Wurm die zijn liefde voor boeken laat zien en vertelt wat boeken hem brengen. Kennis, avontuurlijke dromen en nieuwe ontdekkingen. Wat ik minder mooi vond aan het verhaal was dat het voor mij soms wat van de hak op de tak springt…Zo gaat Wurm naar school en zo ligt hij in bed en vertelt over het fijne voorleesmoment aan het eind van de dag.

Het verhaal wordt echt gedragen door de illustraties, maar het is tenslotte een prentenboek dus dit is helemaal goed. En de boodschap van de auteur, dat boeken je zo ontzettend veel te bieden hebben en zo waardevol zijn, is natuurlijk schitterend. Een boodschap waar ik me volledig bij aansluit en die aan zoveel mogelijk kinderen moet worden overgebracht. We gunnen ze toch immers allemaal prachtige dromen?

_____________________________________________________________________________

Benieuwd geworden naar dit sfeervolle prentenboek? Het is eenvoudig te bestellen via onderstaande link: