Recensie ‘Nooit meer thuis’

Vorig jaar mocht ik namens uitgeverij Leopold het prachtige ‘Kinderen met een ster’ recenseren. Een ontzettend ontroerend en indrukwekkend verhaal waarvoor auteur Martine Letterie uitgebreid onderzoek had gedaan dat zij vervolgens prachtig vertaald heeft naar dit bijzondere kinderboek.

Toen ik het persbericht van ‘Nooit meer thuis’ zag was ik meteen nieuwsgierig. Zou dit boek mij net zo weten te raken als het vorige?

Genomineerd voor de prijs van de Jonge jury!

Auteur: Martine Letterie IMG_2506

Omslagillustratie: Nanja Toebak

ISBN: 9 789025 873028

Uitgeverij: Leopold

Leeftijd: 10+

Thema: oorlog, vluchtelingen, integratie, Nederlands-Indië

Inhoud

Lily en haar familie vetrekken noodgedwongen uit Indië, dat voortaan Indonesië heet. Ze zijn niet meer welkom in het land waar Lily is opgegroeid. In Nederland is het koud – en heel anders dan alles wat Lily vertrouwd is. Zal ze zich hier ooit thuis gaan voelen? En wie is de man die ze soms voor zich ziet? Het lijkt alsof hij een boodschap voor haar heeft. Wat wil hij haar vertellen? Op een dag herkent ze hem op een foto…

Mijn mening

Wat hou ik van de beeldende schrijfstijl van Martine Letterie! Als geen ander bezit zij het talent om haar lezers vanaf de eerste pagina het verhaal in te trekken en ze tot het laatste woord vast te houden in een andere wereld. Zo verging het mij dus ook weer tijdens het lezen van ‘Nooit meer thuis’…

‘Lily houdt met beide handen de reling vast, om te zorgen dat ze haar plekje vooraan niet kwijtraakt.’

Vanaf deze allereerste zin word je als lezer één met de twaalfjarige Lily. Door haar ogen beleef je het onvermijdelijke, maar pijnlijke vertrek uit Indië, de opwinding van het reizen op en groot, luxe schip en de kennismaking met een volkomen vreemd land waar buitenstaanders niet door iedereen even hartelijk worden ontvangen. Het is niet moeilijk om de verbazing, frustratie, angst en woede te voelen die afwisselend bij Lily en haar familie de kop opsteken.

Martine Letterie beschrijft in dit boek op integere wijze een belangrijk hoofdstuk uit de naoorlogse geschiedenis van Nederland, maar vooral van de Indische Nederlanders. Een hoofdstuk waarvan ik persoonlijk denk dat er -onterecht- weinig aandacht voor is in de geschiedenisboeken. Het was voor mij in elk geval tamelijk onbekend en dit boek heeft mij met andere ogen laten kijken naar ons land, naar al die dingen die voor ons zo volkomen normaal zijn, maar voor nieuwkomers zo ontzettend onbegrijpelijk. ‘Nooit meer thuis’ is een heel actueel boek dat in deze roerige tijden, waarin veel vluchtelingen naar ons land komen, kan helpen bij het kweken van wederzijds begrip en respect.

Respect heb ik in ieder geval voor de auteur omdat zij wederom niet heeft geschuwd een heel gevoelig onderwerp aan te kaarten en dit heeft weten te gieten in de vorm van een leerzaam en ontroerend verhaal. ‘Nooit meer thuis’ mag absoluut niet ontbreken in de schoolbibliotheek en hoort zeker thuis in de geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog.


Benieuwd naar het verhaal dat mij zo raakte? Je besteld het boek eenvoudig via deze link.