Recensie ‘Naar school’

Een vrolijk boek voor nieuwsgierige kleuters die alles ‘willewete’ over de basisschool.

Auteurs: Juf Maike & Jozua Douglas 

Illustraties: Hiky Helmantel

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978 90448 30897

Thema: naar school, kleuters, geschiedenis

Leeftijd: 4+

Inhoud

Ga jij al naar school? Wil jij wel eens weten wat je er allemaal doet? Hoeveel kinderen zitten er in een klas? Mogen je huisdieren ook mee? Wat doet een juf of meester? En wat leer je er allemaal? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord. Met een leuke strip, een liedje, knutselpagina, een uitklappagina en een miniquiz leer je alles over school!

Onze mening

Inderdaad; ONZE mening want over dit boek was oudste heel stellig: het is LEUK! En dat ik het ging verloten (zaterdag 17 maart in de winactie!), daar was hij het niet zo mee eens. Ik kreeg meteen de vraag ‘mag ik ook meedoen met de wedstrijd?’ Helaas, dat leek me niet helemaal eerlijk, maar het mag duidelijk zijn; ‘Naar school’ is hier thuis meteen een dikke hit!

Voorleesfeest

Begrijpelijk want het boek ziet er niet alleen fantastisch en ontzettend vrolijk uit, het leest ook nog eens heerlijk weg. Door de afwisseling tussen weetjes, verhaaltjes, spelletjes en liedjes gaat het niet snel vervelen en is het een feestje om samen met je kind te lezen. Wat ik heel erg leuk vond is het hoofdstuk over ‘de school van opa en oma’.

 

Ze schreven toen nog met een kroontjespen, die ze telkens in de inkt moesten dopen. En nog langer geleden met een griffel en een lei. Met de griffel krasten ze er letters op. De lei maakten ze later weer schoon met een natte spons.’

 

 

Heel interessant en voor jonge kinderen natuurlijk helemaal nieuw. Zeker weten dat ze vragen gaan stellen een opa en oma!

Vrolijke ontdekkingstocht

Ook de rest van het boek is één grote, vrolijke ontdekkingstocht door de school en de kleuterklas. Wat stop je bijvoorbeeld allemaal in je tas als je naar school gaat? Welke hoeken zijn er in de klas? En wist je dat sommige kinderen thuis naar school gaan? Allemaal zaken die jonge kinderen bezig houden en die heel fijn zijn om te weten voordat jouw spannende eerste schooldag aanbreekt.

Extra veel plezier

Voor de afwisseling en extra veel leesplezier zijn er, naast de verschillende informatieve hoofdstukken, twee grote uitklappagina’s met zoekopdrachten, is er een leuk stripverhaal toegevoegd over het schoolreisje en kun je zingen, rijmen en knutselen over school. ‘Naar school‘ staat garant voor vele uren voorleespret en vormt meteen een fijne en leerzame voorbereiding op die grote stap naar de basisschool.

____________________________________________________________________________

Wist je dat?

Juf Maike jarenlange ervaring heeft als leerkracht in groep 1 en 2? Dat is duidelijk te merken aan het boek. De tekst sluit perfect aan bij de belevingswereld van kleuters en geeft antwoord op precies die dingen die spelen bij kinderen die bijna of net naar school gaan. Je kunt Maike’s belevenissen in de klas volgen via haar website en Facebook pagina.

‘Naar school’ onderdeel is van de ‘Willewete’-serie van uitgeverij Clavis? Dit is een reeks informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen.

Je dit boek komende week kunt winnen bij Letters & spetters? Hou het blog en de Facebook pagina in de gaten en mis deze toffe winactie niet!

Andere titels in de Willewete-reeks en leuke boeken over naar school gaan: