Recensie ‘Ko met de vlo’

Auteur Harman Hoetink gaf in eigen beheer dit bijzondere denksprookje uit en vroeg mij een recensie te schrijven. Kijk je mee wat ik vond van dit originele voorleesboek?

Auteur: Harman Hoetink 

Illustraties: Hannah Botma

ISBN: 9789 0760 76003

Uitgeverij: Quisqueya

Leeftijd: 3+

Thema: sprookjes – vriendschap – anders zijn

Inhoud

Op een dag zag Ko een vlo… Zo begon hun avontuur. Ko en de vlo waren voor elkaar gemaakt. De andere mensen vonden het maar raar, want zij hadden geen vlo. Daar waren ze veel te druk voor. En jij?

En dit vinden wij

Belangrijke boodschap

Ben je op zoek naar een leuke titel voor de Kinderboekenweek? Een boek in het thema vriendschap, maar dan net even anders? Met Ko met de vlo zit je helemaal goed! Auteur Harman Hoetink schreef een origineel verhaal over vriendschap en over onze haastige maatschappij. Een gezellig luistersprookje voor de kleinsten, een doordenker voor de volwassene die ook altijd maar druk druk druk is en daardoor soms vergeet stil te staan bij de kleine dingen…

Vrolijk en onschuldig

Ko met de vlo is in de allereerste plaats een onschuldig en grappig voorleesverhaal over de ontmoeting tussen een mens en een vlo die uitmondt in een prachtige vriendschap. Voor jonge kinderen zal deze vriendschap heel logisch lijken. En een pratende vlo; natuurlijk! Waarom niet?

Als volwassen voorlezer zul je de metafoor van de vlo als vriend erg kunnen waarderen. De vlo staat symbool voor anders zijn, niet doorsnee en laat zie dat ook iemand die buiten te gebaande paden loopt, iemand die zijn eigen weg durft te vinden, er mag zijn.

Warm verhaal

De vriendschap tussen Ko en zijn vlo wordt, in heel weinig en eenvoudige bewoordingen, prachtig beschreven. Wie tussen de regels door leest ontdekt een onderliggende boodschap. Want zijn we tegenwoordig niet allemaal ontzettend druk? Moeten we niet ontzettend veel, van onszelf en van anderen, waardoor we soms vergeten wat echt belangrijk is? Met dit verhaal probeert de auteur duidelijk te maken dat je af en toe best eens stil mag staan. En dat vriendschap en geluk uiteindelijk boven alles gaan.

“Maar de mensen werden wel een beetje jaloers. Soms probeerden ze zelfs om de vlo van Ko te stelen. Maar ja – dat kan niet, hè? Je kan een vlo niet stelen. Je moet je eigen vlo vinden.”

Bijzonder

Ko met de vlo is geen doorsnee voorleesboek. De illustraties van Hannah Botma zijn mooi en passen bij het verhaal, maar hebben niet direct een stijl die je bij een kinderboek zou verwachten. Het boek bevat weinig tekst en veel lege ruimte op de pagina’s, maar dit past bij het verhaal. Het zorgt voor een rustige uitstraling waardoor je als vanzelf rustig gaat lezen en dus tijd hebt om na te denken over de boodschap die de schrijver mee wil geven.

Fijn extraatje

Wat ik persoonlijk een heel leuk extraatje vind is het meeluisterboek dat beschikbaar is via de website van het boek. Geel digitaal boek waarbij je ook de plaatjes te zien krijgt, maar echt een luisterboek waarbij je zelf het boek in handen moet hebben en zo mee kunt kijken. Een waardevolle aanvulling en natuurlijk ook fijn als kennismaking voor wie nog twijfelt om het boek te kopen.

Ik ben aangenaam verrast door Ko en zijn vlo! Het boek past uitstekend bij de Kinderboekenweek van dit jaar en is ontzettend leerzaam waardoor het prima bruikbaar is in de klas. Samen praten over vriendschap en genieten van een mooi verhaal.

Lees ook: recensie Pepi

Nieuwsgierig geworden? Je kunt natuurlijk bestellen bij de uitgever (waarbij je een superleuke boekenlegger cadeau krijgt!) of je bestelt eenvoudig via onderstaande link:

One thought on “Recensie ‘Ko met de vlo’

Reacties zijn gesloten.