Recensie ‘Kak! zei de ezel’

Auteur: Koos Meinderts ezel

Illustraties: Annette Fienieg

Uitgeverij: Rubinstein

ISBN: 9 789 047 621 416

Leeftijd: Vanaf ca 3 jaar

Thema: Versjes, rijmen, Engels

Inhoud

Kak! zei de ezel bevat ‘Humptie dumptie’ en honderd andere nonsensversjes in het Engels en in het Nederlands. Over een koe die over de maan springt, een kikker die uit vrijen gaat, over Willem-Jan Wafel en Pimmetje Pech.

Mijn mening

‘Kak! zei de ezel’ is een schitterend grootformaat boek met een kleurrijk hard omslag waarop van alles te ontdekken valt. Zeer aantrekkelijk en meteen met de duidelijke uitstraling en sfeer van een boek vol leuke rijmpjes.

Het uitgebreide voorwoord van Koos Meinderts draagt nog eens extra bij aan deze sfeer en geeft de lezer een uniek kijkje in de wereld van een auteur. Want hoe gaat dat vertalen nu eigenlijk in zijn werk? Persoonlijk vind ik deze achtergrond informatie haast net zo leuk om te lezen als het uiteindelijke resultaat.

‘Mocht ik wel zo vrij zijn? Ging ik niet te ver met mijn vertalingen en bewerkingen? Ach, het past wel mooi in de traditie van het mondeling doorgeven van volkspoëzie. Dan sneuvelt er weleens een zin of komt er een bij.

Hier geeft de auteur precies weer wat poëzie en dus ook dit boek zo bijzonder maakt. Het zijn niet alleen de gezellige, prettig in het gehoor liggende rijmpjes. Het is ook de nostalgie, het idee dat door de eeuwen heen ontelbaar veel kinderen van deze kleine verhaaltjes op rijm hebben mogen genieten. Voorgedragen door moeder, grote zus, opa, de meester op school… Met dit idee in het achterhoofd leest het boek nog net even lekkerder, zeker in de donkere koude tijd die voor de deur staat. Regen op de ramen, de wind die door de bomen ruist en dan heerlijk warm onder de dekens genieten van dit prachtige werk.

Wie begint te lezen zal zien dat de linker pagina’s gereserveerd zijn voor de originele Engelstalige versies van de rijmpjes en dat de, soms dus behoorlijk vrije vertalingen aan de rechterkant te vinden zijn. Alle pagina’s zijn door Annette Fienieg rijkelijk geïllustreerd. Soms komisch, soms ingetogen en allemaal bijzonder lieflijk en sfeervol. Een genot om naar te kijken en een prachtige aanvulling op de teksten!

‘Kak! zei de ezel’ is mooi boek voor jong en oud, voor iedereen die houdt van rijmen en voorlezen en graag speelt met woorden. Een schitterend cadeau voor de komende feestdagen waar het hele gezin nog jaren van kan genieten!

Veel (voor)leesplezier!


Kijk voor meer informatie over het werk van Koos Meinderts eens op zijn (erg leuke!) website.

Het boek bestellen doe je heel gemakkelijk hier.