Recensie Iedereen telt – Een zoekboek voor alle leeftijden

~Door Kelly~ Zoekboeken zijn hier in huis ontzettend populair. Toen ik zelf nog jong was, verliet ik altijd heel gelukkig de bibliotheek als ik een zoekboek van ‘Waar is Wally?’ kon bemachtigen. En ik merk dat mijn eigen dochters zoekboeken net zo leuk vinden als ik vroeger.
Daarom waren wij erg enthousiast om dit nieuwe zoekboek te recenseren!

Auteur: Kristin Roskifte  – Vertaald door: Sylvia vanden Heede  – Uitgeverij: Lannoo  – ISBN 9789401460293   – Leeftijd 4 – 99 jaar  – Thema: zoekboek/ mensen/ tellen/ filosofie

Iedereen telt

Het verhaal

Iedereen telt is een kijk- en zoekboek, een kleurrijke blik op onze wereld. Tel de mensen, voel met hen mee en ontdek hoe hun verhalen verweven raken.
Voor iedereen die nieuwsgierig is en goed kan kijken. En als je hard genoeg zoekt, vind je misschien jezelf!

En dit vinden wij

Voor de hele familie

Het eerste dat bij dit boek opvalt, is de kleurige kaft vol mensen. Mijn jongste dochter zag het boek liggen, en begon er meteen in te ‘lezen’.
’s Avonds zijn we met het hele gezin rond het boek gaan zitten. Wat is er allemaal te zien op de platen? Mijn dochters vonden het heel leuk om te zien dat sommige mensen ook op andere bladzijdes terugkwamen, het werd een beetje een wedstrijdje wie de meeste mensen kon ontdekken.
Sommige vragen zijn wat meer filosofisch, en niet meteen zo gemakkelijk om te beantwoorden. Kun je zien wie er eenzaam is of verdriet heeft? Hoe zie je dit, of kun je dit niet altijd zien? Mooi om met elkaar over in gesprek te gaan.

Verschillende verhaallijnen

Op de eerste pagina van het boek maak je kennis met Thomas. Thomas ligt in zijn bed, en vraagt zich af hoeveel mensen er op dit moment naar dezelfde sterren kijken. Op de pagina’s daarna, maak je kennis met de familie van Thomas, maar ook met een heleboel andere mensen. Als je het boek wat vaker leest en de platen goed bekijkt, zie je dat bepaalde mensen steeds terugkomen, maar kom je er ook achter dat ze allemaal met elkaar verbonden zijn.
Maar hoe zitten hun verhaallijnen eigenlijk in elkaar? Het boek lijkt soms net op een puzzel: kun je alle verbanden en verhalen van de mensen ontdekken?

Iedereen telt - Lannoo

Tellen en rekenen

Dit boek heeft supermooie, kleurige platen waarop veel te bekijken is. Ook staan er onder elke plaat vragen, om langzaam het verhaal te ontdekken.
Naast deze manieren om het boek te ontdekken, zitten er heel veel uitdagingen in om met rekenen aan de slag te gaan. Zo kun je op elke pagina tellen of je ook echt het aantal mensen kunt vinden dat op de bladzijde zou moeten staan.
Ook zijn er sommetjes verstopt:

‘Veertien mensen in een achtbaan. Acht van hen hebben dolle pret. Een van hen zal dit nooit meer doen.’

Je zou hier met je kind dus zelf sommetjes bij kunnen bedenken. ‘Hoeveel mensen hebben geen dolle pret?’
Verder staat er nog veel meer in de platen verstopt dat met rekenen en tellen te maken heeft: grafstenen met data (hoe oud zijn deze mensen geworden?), een luchthaven met vluchtnummers (wat is het hoogste getal?), een supermarkt met allerlei producten (kun je de doosjes handig tellen?) en nog veel meer!
Zo is het boek ook nog eens heel leerzaam én ook heel bruikbaar voor leerkrachten op school.

Extra’s

Als je denkt het verhaal goed door te hebben, kom je op de laatste pagina nog een ‘toegift’ tegen. Daar zie je allemaal details van mensen of voorwerpen, met nog meer vragen. Hoe goed heb je opgelet in het boek? Alleen al deze laatste pagina zal garant staan voor nog heel wat uurtjes zoekplezier!
Op deze laatste pagina is ook een QR-code te vinden. Als je deze scant, kom je achter nog meer geheimen en verhalen van het boek. Maar het is net als met de oplossingen achterin een puzzelboekje: spiek niet te snel en probeer eerst op eigen kracht zoveel mogelijk geheimen van dit boek te ontcijferen!

Urenlang zoek- en puzzelplezier

Concluderend kan ik wel zeggen dat dit een fantastisch boek is! Dit is echt een boek wat vaker uit de kast kan komen, omdat je er niet snel op uitgekeken raakt. Wij hebben er nu al verschillende momenten in zitten kijken en zoeken, maar zijn nog steeds niet achter alle verhaallijnen gekomen.
Mocht je dit boek als leerkracht willen gebruiken, dan kun je op de site van uitgever Lannoo ook nog een lesbrief downloaden, met allemaal lesideeën om dit boek in de klas in te zetten.
Voor de schoolbibliotheek is dit pareltje eigenlijk onmisbaar om op een leuke manier met rekenen aan de slag te gaan!

Lees ook: recensie 1+1=3

Gastblogger Kelly is 36 jaar oud, woonachtig in Brabant en ik het dagelijks leven moeder van twee meiden en juf in groep 1/2. Samen met haar man runt zij de hippe webshop Mini and more.

foto header Tanzim via Unsplash

Benieuwd naar dit prachtige zoekboek? Deze titel en een heleboel ander moois bestel je eenvoudig via onderstaande links: