Recensie Heksenjongen – schitterend verhaal uit een magische wereld

Al een hele tijd geleden zag ik het persbericht van Heksenjongen voorbij komen en dit boek móest ik hebben! Alleen al het omslag en binnenwerk zijn zo prachtig, helemaal mijn ding en ik was dan ook meteen verkocht. Of het verhaal ook zo geweldig is en of het is wat ik ervan verwachtte, vertel ik je vandaag. Hou je van magische werelden, sprookjes, een beetje duistere magie en laat je je graag meevoeren naar een compleet andere plek? Lees dan zeker even verder.

Auteur – Kelly Barnhill – Vertaling Marie Lotte Hagen – Uitgeverij Leopold – ISBN 9 789025 877019 – Leeftijd 10+ – Thema sprookjes/magie/heksen

Heksenjongen - Kelly Barnhill

Het verhaal

Finn praat niet meer sinds zijn tweelingbroer in de rivier is verdronken. Niemand weet wat er in hem omgaat. Tot op een dag een roversbende het huis omsingelt, vastberaden om de magie te stelen die zijn moeder achter slot en grendel verborgen houdt.

Kan een jongen die nergens meer in gelooft de krachtigste magie uit de verkeerde handen houden?

En dit vind ik

Op eenzame hoogte

Wow! Wat een bijzonder en origineel boek is Heksenjongen. Ik weet niet precies wat ik ervan had verwacht, maar het verraste me compleet. Kelly Barnhill heeft een heel eigen schrijfstijl waardoor het boek in niets lijkt op andere magische verhalen. En toch deed het me tegelijkertijd ook weer heel sterk denken aan Ronja de Roversdochter en het werk van Tonke Dragt. Anders dus, maar tegelijkertijd ook van hetzelfde niveau als enkele van de beste jeugdauteurs uit onze geschiedenis. Heel bijzonder en verfrissend.

Even wennen

Door de aparte schrijfstijl en het feit dat je meteen middenin het verhaal valt dat start met een vreselijke gebeurtenis moest ik wel even wennen. Je leest het boek vanuit de gedachten en gevoelens van de diverse personages en bevindt je dan weer bij Finn, dan weer bij Anna en dan weer bij de roverhoofdman. Dit wisselen van perspectief maakt dat het boek vlot leest en je er in sneltreinvaart doorheen vliegt. Geen idee of het aan mij lag, maar het duurde even voordat ik het verband tussen de verhaallijnen zag en toen dat eenmaal duidelijk was kwam het verhaal pas echt los en werd het serieus spannend!

Meeslepend epos

Heb je de draad van het verhaal goed te pakken dan wordt je direct meegevoerd naar een andere wereld. Een wereld vol verwondering, magie, ontroering, maar ook oorlog en kwaad. Als het verhaal echt loskomt wordt Heksenjongen een enorm meeslepend epos dat zich kan meten met de grote verhalen der aarde. Het is geen Tolkien uiteraard want het is geschreven voor een veel jongere doelgroep, maar het deed me er op punten zeker aan denken. En wie houdt van een betoverend werk als Het oneindige verhaal moet Heksenjongen ook zeker lezen. Ik kan me helemaal voorstellen dat ook van dit boek ooit een film gemaakt gaat worden. De personages, de wereld waarin zij leven en hun avonturen worden zo helder beschreven dat je alles moeiteloos voor je ziet.

Hartverwarmend

Hoofdpersoon Finn steelt al snel je hart en ook roversdochter Anna wordt na een tijdje je vriendin. Prachtig hoe de auteur twee zo verschillende levens laat samenkomen en deze twee krachtige, dappere kinderen bij elkaar brengt. Behalve spannend is het boek daardoor ook enorm ontroerend en hartverwarmend.

Kortom: ik moest even wennen aan de schrijfstijl en manier van vertellen van Kelly Barnhill, maar ze heeft mijn hart gestolen. Ik kan niet wachten om te beginnen in haar andere bijzondere sprookje, Het meisje dat de maan dronk. Zoek je nog een mooi avontuur waar je het komende najaar helemaal in weg kunt zinken bij de kachel dan kan ik Heksenjongen van harte aanbevelen!

Tip: de auteur heeft een hele mooie website en blog waarop zij schrijft over wat haar bezig houdt. Heel leuk om eens rond te neuzen! Klik op haar naam in het stukje hierboven om de site te bezoeken.

Kun je niet wachten om Heksenjongen te lezen? Letters & spetters is partner van bol.com. Bestel je via onderstaande link dan krijg ik een klein beetje commissie. Heel fijn om mijn site mee te onderhouden!