Recensie Hebbus – Het raadsel rond mevrouw Parel

Heerlijk om zomaar spontaan en onverwacht een geweldig leuk boek in de brievenbus te krijgen! Uitgeverij de Vier Windstreken verraste mij met het nieuwste boek van Joke Eikenaar. Volgens een van haar collega-auteurs een heerlijk boek dus mijn interesse was meteen gewekt! Kijk je mee of ik ook zo van Hebbus genoten heb?

Tekst & illustraties: Joke Eikenaar  Hebbus cover

Uitgeverij: De vier Windstreken

ISBN: 9 789051 166811

Leeftijd: 8+

Thema: vriendschap – familie – armoede

Inhoud

Hebbus! Dat is de kringloopwinkel waar Fay en haar beste vriend Joppe altijd te vinden zijn. Het is namelijk de winkel van Fays ouders. En Fay is er écht altijd te vinden. Sinds er ooit iets heel erg is misgegaan met een heleboel geld, hebben Fays ouders geen huis meer en woont het gezin – voorlopig (maar inmiddels al een hele lange tijd!) – in de winkel. En dat mag niemand weten. Zelfs Joppe niet.

En dit vind ik

Binnen twee dagen was ik door het boek heen. Omdat het een kinderboek is natuurlijk en daarom gemakkelijk te lezen, maar vooral omdat Het raadsel rond mevrouw Parel echt een mooi verhaal is! Heerlijk sfeervol met komische, herkenbare typetjes en de fijne vriendschap tussen Joppe en Fay.

Pakkende stijl

Kringloopwinkels zijn de laatste jaren enorm in trek en ik mag er zelf ook graag wat tijd doorbrengen. Altijd leuk om een mooie vondst te doen en spullen een tweede leven te geven! Tijdens het lezen van Hebbus- het raadsel rond mevrouw Parel was het dan ook niet moeilijk om me een voorstelling van deze winkel te maken. En ook als je nog nooit een kringloopwinkel van binnen hebt gezien weet ik zeker dat je je als heel snel echt in de knusse winkel waant tussen de oude spulletjes. Joke heeft een heel beeldende schrijfstijl waardoor je je als lezer moeiteloos in haar wereld verplaatst en dankzij de mooie illustraties, die het verhaal perfect aanvullen, verdwijn je al snel in de wereld van Fay en haar bijzondere familie.

Het mysterie

De oude mevrouw Parel, die geregeld in de winkel komt, blijft maar volhouden dat veel spullen in de winkel van haar zijn. Als Fay en Joppe dan een wat sjofel uitziende man de winkel in zien komen, die met een wel heel dure auto weer vertrekt worden ze nieuwsgierig: wie is die mysterieuze man? En waarom brengt hij de spullen van mevrouw Parel naar de winkel? De vrienden gaan natuurlijk samen op onderzoek uit en daarbij zijn ze heel creatief!

‘Joehoe!’, joelt Joppe. ‘Te gek! Dan gaan we morgen de dief ontmaskeren!’ ‘De dief van wie we nog niet weten of hij een dief is.’ Fay draait met haar ogen. ‘Nou ja, we gaan in elk geval een mysterie oplossen.’

Ontroerende uitkomst

Hun zoektocht wordt prachtig beschreven en brengt de twee vrienden op bijzondere plaatsen waar ze bijzondere mensen leren kennen. Het einde van het boek is enorm ontroerend; mijn ogen bleven niet helemaal droog!

Fijne aanrader

Hebbus – het raadsel van mevrouw Parel is een heerlijk kinderboek! Spannend, maar toch onschuldig, origineel en betekenisvol. Een ontzettend fijn boek voor kinderen om zelf te lezen vanaf eind groep 4 zo ongeveer, maar ook heel geschikt om voor te lezen. Mijn exemplaar gaat naar de kast van onze oudste zodat we er binnenkort samen nog eens van kunnen genieten!

Lees ook: recensie De groene Hand deel 1 – de vijf opdrachten

Meer weten over Joke en haar werk? Neem een kijkje op haar website.

Hebbus of een ander spannend boek bestellen? Dat kan via onderstaande links:

foto header:  Eli Francis via Unsplash