Recensie ‘Froekje & Mies op scoutingkamp’

Wat is het toch leuk als auteurs je benaderen om een recensie van hun boek te schrijven! Via Facebook ontving ik een bericht van Mireille Hovius met de vraag of ik het boek ‘Froekje & Mies op scoutingkamp’, dat zij schreef samen met Sandra Kuipers, zou willen recenseren. Het zag er zo leuk uit dat ik direct ja zei! Was het zo leuk als ik had verwacht? Je leest het hieronder.

Auteurs: Sandra Kuipers en Mireille Hovius IMG_3044

Illustraties: Alvin Silvrants

Uitgeverij: Noordzee

ISBN: 978 94 92343 10 9

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (AVI E5/M6)

Thema: vriendschap, scouting, vakantie

Inhoud

Twee scoutingverenigingen wedijveren om het clubgebouw. Wie wint de vlottentocht? Froekje en Mies met de gidsen of Kasper met de verkenners? Beiden gaan 100% voor de winst. Maar of de strijd ook het beste in ze naar boven haalt?

Mijn mening

Of je nu van scouting houdt of niet: met dit vrolijke, gezellige meisjesboek is het hoe dan ook genieten!

Hartsvriendinnen Froekje en Mies zitten allebei in groep 7. Ze doen al jaren alles samen en zijn onafscheidelijk. Wat een feest dat ze nu samen op scoutingkamp mogen! Zelf heb ik kamperen nooit leuk gevonden en schoolkamp was altijd iets waar ik me doorheen moest zien te slaan, maar toch riep dit boek warme herinneringen op. Het is een feest van herkenning voor ieder meisje, groot of klein. Het gegiebel, de typische meidengeheimpjes en samen aan één blik genoeg hebben: bij het lezen van dit verhaal komen herinneringen uit je jeugd als vanzelf naar boven.

Maar ook voor meisjes van nu is het ongetwijfeld een ontzettend herkenbaar verhaal. Ook de strijd met die vervelende jongen uit het dorp, die ene persoon die ze nu juist níet hadden willen treffen op kamp . We kennen allemaal wel zo’n stoer knulletje dat graag intimideert, treitert en altijd haantje de voorste wil zijn. Bijna had Kasper het kamp voor de twee vriendinnen grondig verpest. Gelukkig blijkt hun vriendschap ijzersterk. Samen lossen ze het probleem met Kasper op en zorgen ervoor dat het kamp uiteindelijk voor iedereen een feest wordt.

‘Froekje & Mies op scoutingkamp’ is een ontzettend gezellig en warm boek. Het verhaal ademt een fijne sfeer en leest vlot. De auteurs hebben gekozen voor niet al te lange zinnen en hoofdstukken waarin gebruik gemaakt wordt van veel dialoog. De spanning wordt mooi opgebouwd en natuurlijk is er een heerlijk happy-end. Aangevuld met de paginagrote illustraties in kleur is het een prachtig boek dat door heel veel meiden met veel plezier gelezen zal worden! Ook erg leuk voor in de schoolbibliotheek en natuurlijk bij de scouting.


Benieuwd geworden naar de avonturen van deze twee vriendinnen? Je bestelt het boek eenvoudig via deze link.