Recensie ‘Froekje en Mies omkeerboek – op een eiland’

Op verzoek van de auteurs recenseerde ik al eerder een vrolijk boek over hartsvriendinnen Froekje en Mies. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik werd gevraagd om ook dit nieuwe, extra dikke werk van Mireille Hovius & Sandra Kuipers te recenseren. Kijk je mee naar dit prachtige zomerboek?

Illustraties: Alvin Silvrants 

Uitgeverij: Noordzee

ISBN: 978 9492343 154

Leeftijd: 9+ (AVI E5/M6)

Thema: vriendschap – vakantie – emoties

Inhoud

Het mooie hotel in Griekenland blijkt een bouwwerkplaats te zijn met nauwelijks bezoekers. Als Mies haar ouders eindelijk zover heeft om naar een ander hotel te gaan, ontmoet ze een interessante jongen. Hij brengt haar zelfs oog in oog met haar favoriete zanger.

Op Terschelling wordt Froekje voor het eerst verliefd, maar is dat wel wederzijds? Het rondzwervende poesje leidt hen uiteindelijk samen de duinen in. Daar gebeurt iets wat Froekje niet voor mogelijk had gehouden.

En dit vind ik

Met dit zomerse omkeerboek zit je de hele vakantie gebakken! Of je het nu leest in je tentje, op je hotelkamer, het strand of aan de rand van het zwembad, met de vakantieavonturen van Froekje en Mies verveel je je geen moment!

Helemaal van nu

Op de eerste pagina’s van beide boeken stellen de meiden zich kort aan je voor. Leuk gedaan en heel handig voor wie nu voor het eerst kennis maakt met de vrolijke vriendinnen. Ook heel fijn zijn de tips die de auteurs geven voor het lezen van het boek: jij bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je dit wil doen! Lees je eerst het hele verhaal van Froekje en dan dat van Mies? Prima! Of lees je om beurten een hoofdstuk zodat je per dag van allebei de meiden weet wat ze beleefd hebben? Ook een goed idee! En doordat Froekje en Mies elkaar tijdens hun vakantie appjes sturen weet je altijd wat de ander meemaakt en komen de twee verhaallijnen heel mooi samen. Helemaal van deze tijd, dat appen en een leuke, originele manier om het verhaal vorm te geven.

Sfeervol

Eenmaal aan het lezen kom je al snel in een vakantiestemming, zelfs al zit je gewoon thuis op de bank. Sandra en Mireille zijn heel goed in het beschrijven van omgeving en gevoelens en nemen je eenvoudig mee naar Terschelling en Rhodos.

Zullen we eerst in het restaurantje wat drinken en daarna onze tent opzetten? stelt haar moeder voor. Als ze allebei aan een kop verse muntthee zitten, pakt Froekje haar mobiel.”

En voor ze het weet, raakt het toestel de grond, het rijdt nog, maar ze wordt toch in haar stoel gedrukt door het remmen. Dan komt schuddend en krakend het vliegtuig tot stilstand. Iedereen begint te klappen.

Zo herkenbaar, je zou er zo bij willen gaan zitten!

Voor vrolijke meiden

Froekje en Mies op een eiland is een geweldig leuk, gezellig en herkenbaar boek voor meisjes vanaf 9 jaar. Geschreven in begrijpelijk taal en op veel punten heel betekenisvol. Want die beginnende puberteit, met al die verwarrende gevoelens die opborrelen, die kan soms best een lastig zijn…

Lezen in de vakantie is met dit boek absoluut een feestje! Het sluit ook perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek, Vriendschap; Kom erbij!, dus ook dan is het een heel geschikt boek om te lezen of cadeau te geven.

Lees ook: Recensie Froekje en Mies op scoutingkamp

Wil je het boek bestellen? Dat kan heel gemakkelijk via onderstaande link:

Bekijk ook eens de andere boeken in deze vrolijke reeks: