Recensie: Floriaan de tuinkabouter – bedtijdverhaaltjes voor de kleintjes

Op Facebook kwam ik dit prachtige boek tegen, geschreven en getekend door Ineke Bennink-ten Have. Ook nog eens uitgegeven in eigen beheer en zoals jullie weten heb ik daar altijd veel bewondering voor en geef ik ook de minder bekende auteurs graag een podium. Kijken jullie mee naar dit prachtige sprookjesboek?

Auteur & illustrator: Ineke Bennink-ten Have 

ISBN: 9 789463 232425

Leeftijd: vanaf ca. 2 jaar

Thema: kabouters – natuur – dieren – sprookjes

Inhoud

Tuinkabouter Floriaan woont in een boomstronk. Aan de rand van een heel grote tuin, vlakbij het bos. Jij mag met Floriaan meegaan, naar zijn huis en de groentetuin. We gaan naar de vijver, de boomgaard ne de bloemenwei. Hij neemt jou mee door de tuin, de dag en de seizoenen.

En dit vind ik

Vrolijke uitstraling

Floriaan de tuinkabouter is een prachtig vormgegeven boek. Het uitbundige kleurgebruik in de wat abstracte illustraties geeft het een vrolijke uitstraling die zeker aantrekkelijk is voor jonge kinderen. Dat het liggend is gedrukt vind ik zelf iets minder handig, zeker als je op de rand van een bed zit want dan is het best een lap om vast te houden. Maar dat doet verder natuurlijk helemaal niets af aan de aandoenlijke inhoud!

Rust

Zoals op de achterzijde van het boek te lezen staat, zijn de verhaaltjes echt bedoeld voor jonge kinderen. Ik ontving bij het boek een kaart van de auteur waarin zij verteld bewust te hebben gekozen voor ‘een rustig kabbelend verhaaltje, zonder spanning en sensatie’. En stiekem vind ik dat, in een wereld vol spanning waarin kinderen door middel van computer en televisie al heel veel sensatie zien, heel erg fijn. Super dat Ineke hierover na heeft gedacht en begrijpt wat kinderen aan het einde van een vermoeiende dag nodig hebben.

Fijne ontdekkingstocht

De korte verhaaltjes op rijm nemen je, samen met de paginagrote illustraties, mee op een mooie ontdekkingstocht door de natuur. Na het omslaan van de pagina vind je iedere keer weer een nieuw verhaaltje met een eigen titel. ‘Lente’, ‘Vroeg in de ochtend’ en ‘In het hoge gras’ zijn enkele voorbeelden. Je bekijkt de wereld door de ogen van Floriaan, ontmoet al zijn dieren- en kaboutervriendjes en ziet de prachtigste bloemen. Er komen heel veel diersoorten aan bod en ook de seizoenen komen allemaal in begrijpelijke taal en prachtig geïllustreerd voorbij.

Prachtige bundel

Floriaan de tuinkabouter is een hele fijne bundel met prachtige voorleesverhaaltjes op rijm. Heerlijk om samen met je kind bij tot rust te komen en je te verwonderen over alles wat er op de tekeningen te zien is. Niet alleen ontzettend mooi, maar ook nog eens erg leerzaam en dankzij de korte verhaaltjes kun je stoppen wanneer je wil en op een later moment eenvoudig weer verder gaan. Ook geschikt dus voor kinderen met een wat kortere spanningsboog!

Ik ben blij verrast door dit boek en wat mij betreft is het een echte aanrader voor iedereen die graag voorleest aan jonge kinderen.

Ben je enthousiast geraakt? Je bestelt het boek eenvoudig via de website van de auteur. Veel voorleesplezier!

Lees ook: recensie Vogel Vera in het Wonderbos

 

 

 

One thought on “Recensie: Floriaan de tuinkabouter – bedtijdverhaaltjes voor de kleintjes

Reacties zijn gesloten.