Recensie Elvis & Jones – sfeervol debuut van Jeroen van Koningsbrugge

En natuurlijk van zijn vrouw Marie-Claire Witlox! Zoals ze op de achterzijde van het boek zelf aangeven ontstond het idee om een kinderboek te schrijven tijdens het voorlezen van hun eigen kinderen. Hoe mooi is het als je als ouders samen geniet van voorlezen en verhalen en dit samen weet om te zetten in een boek?? Ik vind het knap en heb Elvis & Jones met enorm veel plezier gelezen.

Auteurs Jeroen van Koningsbrugge & Marie-Claire Witlox – Uitgeverij Van Goor – ISBN 9 789000 366941 – Leeftijd 7+ – Thema avontuur/familie

Elvis & Jones

Het verhaal

Elvis en Jones wonen in een oud huis in het centrum van Amsterdam. Hun vader is rechercheur bij de politie en hun moeder is kunstschilder. Op een dag vinden ze een roestig oud doosje op zolder. Daarin zit een brief, die in 1967 is geschreven door een meisje genaamd Hannah. Op de dag van haar verhuizing heeft ze een speurtocht gemaakt voor de kinderen die na haar in haar geliefde huis zullen komen wonen. Voor Elvis en Jones dus!

En dit vind ik

Op een zonnige zondag in juni begon ik te lezen in Elvis & Jones en voor ik het wist was ik een uur verder en was het boek uit! Nu lees ik kinderboeken wel vaker vlot uit, maar zo vlot als deze, dat maak ik niet vaak mee. Wat mij betreft een heel goed teken!

Sfeervol

Wat mij het meest opviel en aantrok in het verhaal was de sfeer. Jeroen en Marie-Claire vertellen op de achterkant van het boek dat ze er met ontzettend veel plezier aan gewerkt hebben omdat het zo dicht bij de belevingswereld van hun eigen kinderen ligt. Dit plezier en het gemak waarmee ze zich in die belevingswereld verplaatsen komen wat mij betreft heel duidelijk uit het verhaal naar voren. Ik heb inmiddels begrepen dat het voor sommige mensen nogal een dingetje is dat de moeder van Elvis en Jones thuis is (waar ze werkt aan haar schilderijen) en haar kinderen uit school haalt of opwacht met thee en een koekje, maar ik vind dit juist heerlijk! Het schetst het beeld van een warm gezin en een onbezorgde jeugd. Een sterke basis die Elvis en Jones het zelfvertrouwen geeft dat ze nodig hebben voor hun spannende speurtocht.

Herkenbaar

Hoewel het verhaal wat omgeving betreft niet verder van ons als Brabants plattelandsgezin af kan staan, herkende ik toch enorm veel in het boek. Automatisch projecteer je het op je eigen jeugd en het gezin dat je nu zelf vormt. Ook kinderen zullen in dit boek enorm veel herkenning vinden en zich vast en zeker net zo makkelijk kunnen inleven als ik.

Fijne schrijfstijl

Elvis & Jones is vlot geschreven op een prima niveau voor kinderen vanaf ongeveer groep 4 van de basisschool. Een heerlijk boek om voor te lezen, maar kinderen kunnen het verhaal ook prima zelf lezen. Tijdens deze zomervakantie bijvoorbeeld of fijn voor het slapen gaan.

“Elvis en Jones wonen midden in het centrum van Amsterdam. Op honderd meter van hun huis ligt het Amstelveld. Een plein waar je heel fijn kunt spelen, met een voetbalveld, een klimrek, een glijbaan en een zandbak. Ze gaan hier na school vaak heen, maar nu rennen ze er hard voorbij.”

De vrolijke coverillustratie en de prachtige tekeningen op de schutbladen maken het boek helemaal af en vullen het verhaal prachtig aan.

Blij

Het is je vast duidelijk, ik werd heel erg blij van dit geweldig leuke debuut van Jeroen en Marie-Claire. Ik heb het boek eerst zelf gelezen voor de recensie, maar het verhuist nu meteen naar de kamer van mijn oudste zodat we er samen nog eens van kunnen genieten.

Lees ook: recensie Eigenlijk ben ik een flamingo

foto header Ryan Hafey via Unsplash

Elvis & Jones bestellen? Dat kan eenvoudig via onderstaande link: