Recensie ‘Een vreemde aap – in de schaduw van de chimpansee

Na mijn uitgebreide – en vooral erg gezellige – interview met Li Lefébure, waarin we uitgebreid spraken over haar nieuwste boek was ik natuurlijk reuze benieuwd. Een boek over het leven en de ontdekkingen van Jane Goodall kan natuurlijk niet anders dan ontzettend bijzonder zijn. Kijk snel mee wat ik vond van ‘Een vreemde aap, in de schaduw van de chimpansee’.

Auteur: Li lefébure  

Illustraties: Jenny Bakker

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978 9044832 549

Leeftijd: 8+

Thema: Jane Goodall, chimpansees, natuur

Inhoud

Diep in het oerwoud van Tanzania staan chimpansees David Grijsbaard en Goliath opeens oog in oog met een vreemde aap. In hun bos leven bavianen, franjeapen en andere chimpanseegroepen – maar ze hebben nog nooit zo’n vreemde aap gezien, met alleen haren boven op het hoofd. Goliath is huiverig voor de aap, die hen voortdurend volgt en bespioneert. Maar David is nieuwsgierig. Wie is deze vreemde aap?

Dit vind ik

WOW!! Wie mij al langer volgt weet dat ik altijd al fan was van de prachtige schrijfstijl van Li en de betoverende illustraties van Jenny, maar dit boek is verreweg mijn grote favoriet!

Bijzondere nalatenschap

Wat mij betreft heeft Li zichzelf met dit nieuwste boek absoluut overtroffen. Vol verve beschrijft zij de leefwereld van de chimpansee en laat ze haar lezers meekijken door de ogen van deze prachtige mensapen. Het toeval wil dat ik vorig jaar een groot artikel over Jane Goodall las in National Geographic magazine en het was ontzettend mooi om een groot deel van haar levensverhaal nu in dit (voor)leesboek terug te zien. Wat deze vrouw gedaan heeft, en nu, op 84-jarige leeftijd, nog steeds doet voor dieren en onze planeet is absoluut fenomenaal. Li Lefébure heeft dit ook ingezien en begrepen dat het verhaal van Dr. Jane Goodall vastgelegd moest worden voor nieuwe generaties. Een hele verantwoordelijkheid die zij, samen met Jenny, heel serieus heeft genomen en prachtig heeft uitgevoerd.

Meeslepende vertelling

Waar ik het meest van heb genoten zijn de schitterende dagboekfragmenten waarin Jane haar ontmoetingen met de chimpansees beschrijft.

Ik keek hem aan zoals ik Grijsbaard ook had aangekeken en probeerde hem woordloos te zeggen dat ik geen bedreiging voor hem was. Toen legde ik de tros bananen neer en liep langzaam naar mijn tent.’

Je waant je als lezer even in Janes kampement, diep in de jungle van Tanzania en het is niet moeilijk te begrijpen wat haar al die jaren geleden heeft bewogen om haar leven te wijden aan onderzoek naar de chimpansee.

Prachtig document

Samen met de ongekend mooie illustraties van Jenny Bakker vormen de verhalen over Jane en ‘haar’ chimpansees een enorm waardevol document. Heel mooi voor iedereen die geïnteresseerd is in het werk van Dr. Jane Goodall en nu dus ook binnen bereik voor kinderen. Boeiend en leerzaam leesvoer dat je niet snel zult vergeten en prachtig materiaal voor een spreekbeurt of boekbespreking.

‘Een vreemde aap; in de schaduw van de chimpansee’ is absoluut een aanrader. Een heerlijk origineel boek, prachtig uitgevoerd en wat mij betreft nu al een van de mooiste boeken van 2018.

Lees ook mijn uitgebreide interview met Li in Lees magazine

___________________________________________________________________________

Kun je niet wachten om dit prachtige werk in handen te hebben? Je bestelt deze en andere titels van Li en Jenny eenvoudig via onderstaande links: