Recensie Een olifant op de stoep: grappig verhaal over vriendschap

Een hele tijd geleden mocht ik voor bol.com dit vrolijke boek recenseren en het is me altijd bijgebleven. Een heerlijk fris boek voor jonge kinderen vol humor, maar ook met de nodige emotie geschreven. Een echte aanrader voor jonge lezers!

Auteur: Sylvia Bishop – Illustraties: Ashley King – Uitgeverij: Moon – ISBN: 9789 048 834 532 – Leeftijd: 7+ – Thema: Vriendschap, dieren, avontuur

Het verhaal

Op de ochtend van haar tiende verjaardag vindt Jet een olifant op de stoep. Zomaar, mét een papier waarop staat dat zij, Jet Punt de Wettige Eigenaar van de olifant is. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap. Kunnen een klein meisje en een nogal grote olifant samen in een rijtjeshuis wonen?

Eigenlijk gaat dat best goed. Ze verdienen geld door op het strand ritjes op de rug van de olifant te verkopen aan kinderen uit het dorp. Samen hebben ze het heel fijn, maar de plaatselijke dierenruindirecteur vindt het allemaal maar niks. Hij wil de olifant stelen. Zal Jet hem te slim af zijn?

En dit vind ik

Pippi-Langkous

Dit boek aantreffen in de brievenbus (notabene na een dagje dierentuin; wat een timing!) was echt een cadeautje. Van het prachtige roze omslag met de blauwe accenten en werkelijk schitterende illustratie ging mijn meisjeshart even wat sneller kloppen. Maar ook jongens zullen smullen van dit fantasierijke verhaal met hoog Pippi Langkous-gehalte.

Want zeg nou zelf; helemaal alleen wonen, zonder volwassene en dan ook nog eens met een fantastische lieve, slimme en grappige olifant als gezelschap; dat klink wel héél erg leuk!

Eenvoudig én spannend

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar en past perfect bij deze leeftijdscategorie. Jet en haar olifant komen voor de nodige problemen te staan, maar alles wordt heel eenvoudig opgelost, precies zoals jonge kinderen dit zo goed kunnen. Geen geld meer? Zet je toch een bord voor de deur waarop je ritjes op je olifant aanbied? Teveel overlast voor de buren? Loop je gewoon naar het strand. En slapen doet de olifant natuurlijk gewoon in het bed van oom Sjef want die is toch op reis en niemand weet wanneer hij terug komt. Heerlijke kinderlijke eenvoud, maar voor de jonge doelgroep van dit verhaal precies spannend genoeg.

Geweldige vormgeving

De vormgeving van het boek is fantastisch: ieder hoofdstuk begint met een feestelijke illustratie waar je meteen blij van wordt en ook de paginanummering is prachtig gedaan en past perfect bij het geheel. Het boek bevat vrij veel tekst, maar wel in een redelijk groot lettertype en afgewisseld met gedetailleerde, aandoenlijke illustraties waardoor het geheel prettig leest.

Als juf zou ik het boek zeker aanraden aan collega’s en ouders van kinderen in groep 3/4. ‘een olifant op de stoep’ is een feest om te lezen en super om samen met je kind van te genieten!

Lees ook: recensie Eigenlijk ben ik een flamingo