Recensie Een nieuw huis voor Noekie – aantrekkelijk AVI-boek

Als juf en moeder van een jonge lezer ben ik natuurlijk altijd geïnteresseerd in AVI-boeken. Van uitgeverij Droomvallei kreeg ik ‘Een nieuw huis voor Noekie’, een heel mooi geschreven en vormgegeven AVI-boek op E3/M4 niveau.

Auteur Trenke Riksten-Unsworth – Illustraties Francien van Lang – Uitgeverij Droomvallei – ISBN 9 789492 844491 – Leeftijd 6+ – Thema poezen/vriendschap

Een nieuw huis voor Noekie

Het verhaal

Poes Noekie woont in een asiel. Op een dag halen en man en vrouw haar op. Ze gaat bij hen wonen. Noekie noemt ze Baas en Bazin. Ook jongen Een en jongen Twee wonen in het huis. Noekie vertelt wat ze meemaak. Dat ze op de bak gaat. Over de jongens, die met haar willen spelen. Over hoe ze ontsnapt, als ze naar buiten mag! Dat ze niet in bad wil en nog veel meer.

En dit vind ik

Een nieuw huis voor Noekie ziet er met de vrolijke poes op de voorkant en de prachtige lichtblauwe cover heel mooi en aantrekkelijk uit. Ik kan me zeker voorstellen dat dit een boek is dat kinderen uit de kast pakken, zeker als ze poezen-liefhebber zijn.

Goede vormgeving

Behalve de buitenkant heeft ook de binnenkant van het boek een mooie vormgeving. Heel ingetogen en helder waardoor de tekst alle ruimte krijgt en heel overzichtelijk is. Ontzettend fijn en belangrijk voor beginnende lezers!

Alle pagina’s hebben wat leuke pootafdrukjes aan de rand en verder wordt de tekst afgewisseld met mooie zwart-wit illustraties, sommige paginagroot, andere wat kleiner. Al met al een heel mooi geheel dat fijn leest.

Mooi geschreven

Dat het verhaal wordt vertelt vanuit het dier maakt het meteen origineel en tegelijkertijd toch herkenbaar. Zo haalde ik zelf ooit ene poes uit het asiel en je kunt je dan meteen indenken dat zo’n beestje echt zo denkt als Noekie. Zomaar in een klein hokje gestopt worden en daarna weer met vreemde mensen mee naar een nieuw huis: het is niet niks. Ook kinderen zullen zich gemakkelijk in Noekie kunnen verplaatsen en met haar meeleven.

“Het werd buiten heel donker. Baas en Bazin gingen door de deur naar de gang. Daar ging ik mauwen. Wat waren ze aan het doen? Ze bleven weg. Dus ging ik maar weer op de bank. Die nacht sliep ik veel. Ook liep ik veel. Om te wennen aan dit huis.”

Goed leesbaar

Een AVI-boek schrijven lijkt mij persoonlijk behoorlijk lastig. je bent aan regels gebonden en moet natuurlijk heel goed rekening houden met het niveau en de gemiddelde woordenschat van de doelgroep. Auteur Trenke is hier met Een nieuw huis voor Noekie prima in geslaagd. Het verhaal leest makkelijk en vlot en is ook voor jonge kinderen prima te begrijpen en volgen.

Een nieuw huis voor Noekie is een hele mooie nieuwe aanwinst op AVI-gebied en een heel goed boek voor de schoolbibliotheek. Heel geschikt voor jonge lezers en een feestje voor kattenliefhebbers.

Lees ook: recensie Agent en Boef, lol in de lucht

foto header Kevin Ianeselli via Unsplash

Noekie en andere mooie AVI-boeken zijn eenvoudig te bestellen via onderstaande links: