Recensie ‘Eén minuut voor twaalf’

De stemperiode voor de Kinderjury is in volle gang! Ik recenseerde al een aantal van de genomineerde titels en mocht daar nu ook dit boek van Annemarie Jongbloed aan toevoegen. Een spannend boek dat op begrijpelijk niveau laat zien hoe het is om als kind te leven in de moderne maatschappij.

Auteur: Annemarie Jongbloed

Illustrator: Jasmijn Bakker

Uitgeverij: Droomvallei

ISBN: 9 789491 886720

Leeftijd: 10+

Thema: vriendschap, familie, spanning

Inhoud

Welk geheim hebben juf Janny en meester Mo? Is buurmand Baard een terrorist? En waarom wil papa Yusef dat Jesse bij zijn moeder gaat logeren?

Jesse en Alek gaan dit uitzoeken. Ze richten een detectivebureau op. Maar wie heeft hun kantoor gesloopt?

Mijn mening

De cover van het boek, met de verschoten rugzak en de klok, zorgt meteen voor een geheimzinnige sfeer en belooft een spannend verhaal.

Annemarie Jongbloed geeft in dit boek heel goed weer hoe moeilijk het kan zijn om je, zeker als kind, in onze drukke maatschappij staande te houden. En hoe lastig volwassenen soms te volgen zijn. Hoofdpersoon Jesse probeert grip op de drukke wereld te krijgen door te denken in getallen: hij telt werkelijk alles en datums en tijden zitten goed opgeslagen zin zijn hoofd. De trap aflopen van de flat waar hij woont duurt bijvoorbeeld 7,5 seconden. Als hij haast heeft kan hij het ook in 5. Van zijn vader mag Jesse om 7:56 naar school dus als het al 7:57 is moet hij opschieten! Het aantal ramen van de flat, de breedte van een voetbaldoel, de afstand naar de woonplaats van zijn biologische moeder: hij weet ze allemaal exact te noemen.

Buurman Baard

Wanneer Jesse een nieuwe buurman krijgt, een man uit een ver land met een baard die een vreemde taal spreekt, wordt hij nerveus. Wanneer de buurman ook nog buiten met een zaag naar Jesse en Alek staat te zwaaien als ze in hun hut aan het spelen zijn, wordt hij pas echt bang! Wat nu als deze nieuwe buurman een terrorist is?

Spanning en fantasie

De auteur heeft zich voor dit verhaal perfect weten te verplaatsen in de gedachten- en belevingswereld van kinderen. Jesse en zijn beste vriend Alek zijn zo wijs en weten door alles wat ze hebben meegemaakt al veel van de wereld, maar tegelijkertijd zijn ze nog echt kind. In hun hoofd combineren ze dingen die ze zien op tv en horen in het nieuws met hun eigen fantasie. Dit zorgt voor veel spannende momenten, maar vooral ook voor veel verwarring en misverstanden.

Voor echte speurneuzen

Eén minuut voor twaalf‘ is een echte detective voor kinderen. Eenmaal aan het lezen zullen ze zich een echte speurneus voelen en niets liever willen dan al die raadsels oplossen waar Jesse en Alek iedere dag mee te maken krijgen. Een goed boek voor kinderen die wel van een beetje spanning houden.

Heb jij ook genoten van dit boek? Je kunt nog t/m woensdag 16 mei je stem uitbrengen voor de Kinderjury prijzen.

                 Lees ook: Kinderjury 2018; breng je stem uit!

Wil je het boek bestellen? Dat kan in de webshop van Droomvallei.